prosim o pomoc,
včera jsem chtěl zkontrolovat fridex v chl.systému,otevřu expanzku a vyhrnul se na mne olej.vytáhnu měrku oleje a zbýdou na špičce,žádné hlášení ani kontrolka.vyndal jsem výměník jelikož jdu po nejsnažších možnostech a byla tam oxidace a vymáčklé těsnění.ale odvod vody do motoru byl zaslepený.němáte někdo s výměníkem nějakou zkušenost.díky moc.ještě nevím jestli to byl výměník.díky [/b]
Hele výměníkem myslíš chladič?
Dělám ve firmě, která vyrábí olejové filtry včetně chladičů a občas se z pole vrací díly, které mají prasklej chladič zevnitř --> to ti může způsobit olej ve vodě --> motor KO. Zajeď co nejdřív do servisu, nebo můžeš litovat.
chladič oleje se skládá z tzv. turboplátů, který se na sebe naskládaj a pak se sletujou dohromady a k přírubě. Skládají se cik cak aby v jednom položení tekl olej a v druhým chladící kapalina.
Ten plát je cca 1-1,5mm tlustej. Když se ti dostane větší špona z motoru do chladícího kanálu nebo i olejového, může potom při tlaku samovolně vyvrtat díru v turboplátu, protože neproteče.
Viděl jsem to, analyzoval jsem to pod elektronickým mikroskopem. V chladiči byly brutální špony z čerpadla.
Tak to byl naštěstí opravdu ten výměník u olej.filtru.někdo předemnou už stím měl pravděpodobně problém,jelikož kanál pro vodu do motoru byl zaslepený.chlapi díky moc za sice různé názory,ale víc hlav víc ví.díky