Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E36 přední krátký čep ramene

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
paveld
Klubové ID: 1931
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od paveld »

Chtěl bych se zeptat, máte někdo tip co použít na auto s 18" kolama? Docela dlouho jsem používal HD čepy od Meyle a teď po třetí v řadě mi zas jeden z nich odešel po zimě (nevim jestli to má nějakou souvislost se zimou) - začal vrzat a tzn. že každou chvíli začne mít vuli a bude na odpis. Navíc jsem loni a zvášť teď za zimu nic moc nenajezdil (od výměny čepu loni kolem 10tkm), tak nechápu co se tomu čepu nelíbí, zní to fakt jako by mu vadili mrazy.
Otázka je zda origo Lomferdor s gumovym uložením bude OK - kvalitou se nebojim, ale zda s tim 18" kola nebudou moc cvičit a auto nebude tak přesný a bude víc tahat za volant. Pak mě ještě napadlo jak to je vyřešený v Mku? Nic moc jsem nezjistil a taky nevim jestli jsou vubec k sehnání samotný Mkový čepy (celý ramena jsem se ani nedíval, ale za málo určitě na Mko nebudou).
Dík za tipy.
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3260

#2 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

To je divné, že by oscházely tak brzo. A jseš si jistej, že potom už odejdou uplně po vrzání? Já s tím nemám zkušenost, ale kamarád na Ford Cougar má to, že mu v zimě běžně vrže celá náprava a jak se oteplí je klid.
paveld
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od paveld »

S tim vrzáním asi jak co na nápravě, ale zrovna u čepu je to příznak toho že odchází.
Přijde mi jak kdyby ho zima vysušila, přitom jsem ale nikdy neměl poškozenou prachovku aby měl kudy vyschnout (nevim jak letos, ještě jsem na to nekoukal).
roman320
Klubové ID: 2840

#4 Příspěvek od roman320 »

To ma kamarad celkem stesti, par fordu sme doma meli a jak tam neco zaclo vrzat tak se to jenom zhorsovalo :twisted: 10 tis. je ale fakt malo, nemas roztrhany prachovky? me ty cepy drzi uz skoro 40 tisic s fest tvrdym podvozkem.. ale je fakt ze v zime nejezdim.
paveld
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od paveld »

Na prachovku se podivám, ale nic to nemění na tom, že při předchozích 2 výměnách byly OK. Ono celkově ani ty dlouhý čepy nevydržely tolik co origo, ty jsem sice měnil po 2 letech, kdy sice nevrzali ale měli vůle. Origo drželi daleko víc...
beny-maser

#6 Příspěvek od beny-maser »

a proč nekoupíš origo?při tvé spotřebě by se ti to vrátilo a budeš mít klid.
paveld
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od paveld »

Vždyť píšu, že origo (= Lomferdor) bych věřil víc, ale bojim se co to udělá na 18" kolech. Nerad bych, aby mi přední náprava změkla a kola mi víc tahali za řízení. Myslim si, že by to němělo být moc znát, ale nejsem si jistý, radši bych to slyšel od někoho kdo to na autě takhle má.
Lucifer
Klubové ID: 3086

#8 Příspěvek od Lucifer »

Asi ho ve výrobě málo namazali. Nic zvláštního u značky meyle. Tím jí nechci hanit sám jsem díly od nich používal a používat možná budu dál :) Ale takový věci se v tom množství vyrobenejch čepů prostě stanou a bohužel ho dostaneš pod ruku ty

Je to pod prachovkou ty to nezjisíš. Leda zkusit poslat na reklamaci ale nevěřím tomu že ho vyndáš celej nepoškozenej ven :D . Nebo pokud budeš kupovat nový sundej prachovku jak to vypadá pod ní jestli tam vůbec nějaká vazelína je ;)

HD meyle má mnohem jednodušší konstrukci než klasický čep proto by měl i déle vydržet. Někde byl obrázek ale nemůžu ho za boha vyhrabat.

A originál věci v prvovýrobě byly na podvozek od BOGE a pro ně to nejspíš vyrábí FEBI/BILSTEIN protože jsem kupoval horní uložení na e36 na zadek krabička FEBI uvnitř díl od BOGE
paveld
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od paveld »

Nevim, měl jsem za to že origo čepy a ramena jsou Lomferdor. Origo uložení tlumičů by Boge mělo být, to jsem taky někde našel, ale už nevim kde.
Každopádně Boge čepy jsem nikde nenašel k prodeji, zkusim asi vzít ty od Lomferdoru nebo možná origo - koukám že se koupit dají po 651.- bez DPH. Je to trochu víc než jinde, ale za pokus by to stálo.

O Meyle čepech zde:
http://www.mjauto.cz/html/meyle_heavy_duty.html
MattyX Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 1778
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MattyX Moderátor »

LMI jsou drahý no ... cena tak nějak kolem těch 650kč/ks ... ale u meyle mě to celkem překvapuje, jinak ja osobně čepy měl FEBI na řízení a zpuchřely hnedka prachovky, tak nějak jsem s tím smířenej že to je akce každý dva roky :D
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant :)
E70 3.0d - mamacar

Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
paveld
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od paveld »

O Febi tak nějak vim že za moc nestojí, tak o nich ani neuvažuju. Tu cenu jsem psal o origo koupený přes BMW (pokud to jsou opravdu LMI čepy). Jinde s dají koupit za lepší cenu, např. http://www.autodily-cardo.cz za 457.- včetně DPH. Ono pak je otázka jaký je mezi nimi rozdíl i kdyby obojí byl stejný výrobce. Už víckrát jsem slyšel a četl, že díly dodávané přímo BMW se kvalitativně liší s těmi co se dodávají do ostatních obchodů s autodíly.
vsemick

#12 Příspěvek od vsemick »

Za mě bych volil Lemförder, ty zatím vydržely nejdýl.Napoprvé jsem dal z blbosti Starline a bylo to řešení na měsíc/dva.Pak střídavě Febi a Meyle oboje max na dva roky (rok cca.30-40tis).Lemfördery byly na autě přez tři zimy takže všechna čest.
Ale když trefíš dobrou díru párkrát po sobě, nebo při výměně čepu nevědomky procvakneš prachovku.. tak může odejít i nový čep jedno jaké značky.Ono to ani moc srovnávat nejde.Každý jezdí po jiných cestách, jiným stylem s jinak zatíženým autem.A ještě se může pod značkou skrývat něco z Číny a pak je to už teprve o ničem.
beny-maser

#13 Příspěvek od beny-maser »

febi není co bývala,v současnosti je to sračka hned po starline,meyle dobrý,ale pokud jsou problémy tak bych šel koupit originál do BMW,protože spotřební věcy tam nejsou tolik drahý a je jistota kvality,osobně jsem tam kupoval zadní siláče na e34, protože vyšli líp jak od Moogu.
A je rozdíl v kvalitě ND od stejného výrobce pro origo a aftermarket :!:
paveld
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od paveld »

Asi to risknu origo z BMW, snad to na 18" kolech nebude dělat neplechu. Tušíte někdo co má za čepy Mko, zda je v nich taky ten gumovej silentblok?
Rade520
Klubové ID: 1850

#15 Příspěvek od Rade520 »

Mě osvědčily meyle HD na e36 i e46.Zjednodušeně řečeno tam je prostě míň gumy co se může vyžvejkat.A jsou celkem levné .
http://www.mjauto.cz/html/meyle_heavy_duty.html
Přílohy
meyle-control-balljoint_637.jpg
meyle-control-balljoint_637.jpg (17.44 KiB) Zobrazeno 629 x
paveld
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od paveld »

Mě právě ne, proto jsem založil tohle téma.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Klubové ID: 80
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Mě předloni "odešel" jeden MeyleHD po 50k km, nahradil jsem ho stejným typem. Druhý má najeto 100k km, ten vyměněný 50k km a zatím oba drží.
MeyleHD mám kvůli jednodílnému plášti, je přesnější a citlivější řízení. U originálních čepů při malém ročním nájezdu odejde dřív mezipryž (odrezne) a pak je "gumová" vůle, čep necvaká, jen to tahá v kolejích a sjíždí se pneu. Poznat se to dá těžko, ideálně na STK při kontrole nápravy na posuvných deskách pod koly.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
paveld
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od paveld »

To by mě teda zajímalo proč mi tak rychle odchází... ještě mě napadá mu tam zkusit stříknout injekční stříkačkou s jehlou trochu oleje, pokud není poškozená prachovka. Ale furt mi nejde do hlavy proč se to děje, když si na ně nikdo jiný nestěžuje. Taky je zajímavý, že tohle začně dělat vždycky levej čep.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#19 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Podle mě to na 18" jen hoří. 2 roky je maximum co to vydrží na takovým profilu.

Jinak HD používám taky, podobná zkuešnost jako Francis. Na 17" se mi dvakrát vyklepala zase kost stabíku. Jinak vybrační plošina v servisech odhalí vůle na podvozku nejspolehlivěji.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Klubové ID: 80
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Úmyslně mám na autě z roku 1998 tlumiče pro 1991 a starší E36 a k tomu dlouhé "kosti" jako má M3 :-)
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Odpovědět