Ahoj kluci, hledal jsem o tomto tématu hodně, ale nedobral jsem se k tomu, co jsem potřeboval vedet....
Jak funguje? jakou má výhodu?
má mít při pootáčení vůli?
Jaký jednohmotnostní použít jako náhradu do E36 323
Děkuju, cokoli k tématu se mi hodí, zatím jsem se setkal pouze se spojkama kde byly pružiny a tohle nějak nechápu...
Důvod studování téhle věci je že potřebuji přenést větší výkon... tudíš půjdu směrem sklokeramické spojky a nechci vyndavat zase motor kvůli špatnému setrváku.
dva mezi sebou odpruzeny setrvaky
lepsi tlumeni kmitu -hladsi chod motoru
potlaceni razu pri prudkym pusteni spojky -setri klikovku a ostatni dily co se toci v zaberu
vyssi cena
vic soucastek -vetsi moznost, ze se neco vysere
vuli na protoceni by mit nemel -problemy pri prechodu akcelerace/decelerace
tolik teorie, ted sem nekdo hodte prakticky zkusenosti. Ja bych videl problem v tom, ze pri nesetrnym zachazeni ze spojkou nebo, v tvym pripdě, pri vyssim zatizeni se budou vic opotrebovavat tlumici pruziny a vznikne pak ta vule- nizsi zivotnost
V praxi se setrvačník zkouší na velikost momentu při němž dochází k úhlovému natočení hmot vůči sobě.
Zajímavý je,že u některých výrobců má někdy i nepatrnou radiální vůli,i u nového a u některého ne.Samozřejmě,že v autě funguje v poho.
Ale co teda nemá mít,je axiální vůle.
tak jsem si domu přivezl jednohmotový setrvačník a dostal jsem k němu spojkovou lamelu bez pružin... nebude to motoru vadit? spojková lamela bude obložená sklokeramikou.... takže dotaz je, schánět jinou s pružinama nebo nechat bez....
nedávno sem to měnil....když máš jednohmotnostní tak musíš mít odpruženou lamelu...pokud máš dvouhmotnostní tak odpružená není...
já sem měl na autě původně jednohmotu a pak sem to předělal...rozdíl sem ani nepoznal....možná jen při ostřejším rozjezdu...dvouhmota je těžší...vůli sem tam neměl....doporučuju dvouhmotu kvůli motoru a ostatním dílům...
D-E-J-V píše:nedávno sem to měnil....když máš jednohmotnostní tak musíš mít odpruženou lamelu...pokud máš dvouhmotnostní tak odpružená není...
já sem měl na autě původně jednohmotu a pak sem to předělal...rozdíl sem ani nepoznal....možná jen při ostřejším rozjezdu...dvouhmota je těžší...vůli sem tam neměl....doporučuju dvouhmotu kvůli motoru a ostatním dílům...
potvrzuji Dejvova slova, jen mám opačné doporučení .. měnil jsem dvouhmotnostní 228mm za jednohmotnostní 240mm s lamelu ferodoracing odpruženou, protože jsem dával samosvor a chtěl okamžitý záběr ...v mém případě byl rozdíl velký a posítil jsem i nižší hmotnost, větší styčnou plochu (při prudkém puštění pedálu hvízdnou kola na suchu i na trojku).
Born to be for BMW 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d
D-E-J-V píše:nedávno sem to měnil....když máš jednohmotnostní tak musíš mít odpruženou lamelu...pokud máš dvouhmotnostní tak odpružená není...
potvrzuji Dejvova slova, jen mám opačné doporučení .. měnil jsem dvouhmotnostní 228mm za jednohmotnostní 240mm s lamelu ferodoracing odpruženou, protože jsem dával samosvor a chtěl okamžitý záběr ...v mém případě byl rozdíl velký a posítil jsem i nižší hmotnost, větší styčnou plochu (při prudkém puštění pedálu hvízdnou kola na suchu i na trojku).
Můžu se zeptat kde jsi to kupoval a na kolik komplet setrvák se spojkou vyšel? Díky!
all píše:pokud tomu dobře rozumím, lepší pro mě bude jednohmota s lamelou co má pružiny o průměru lamely 240mm
na jakém autě se tahle kombinace použila?
záleží na co to chceš...pokud s tím chceš blbnout tak je lepší lehčí a tvrdší spojka....já sem se s pokojil s dvouhmotou a blbnout se s tím dá taky...akorát to není ono
Můžu se zeptat kde jsi to kupoval a na kolik komplet setrvák se spojkou vyšel? Díky!
kupoval jsem na vrakáči z e39 528i a nechal repasovat včetně lamely... znovu bych si rozmyslel tak tvrdé obložení, protože prvních 3tis km bylo ve městě utrpení.když si vše sedlo tak je to skvělé
Born to be for BMW 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d
Praxe? Třeba na nových oktávkách je po 120 tisících v ...a musí se měnit. A protože je vše o penězích, je snažší vyměnit roztrhanou lamelu než utrženej setrvák. Já bych šel do klasický spojky, ale se závodní bezpružinový lamely. Měl jsem ji na VW Corradu a byl to mazec
řekl bych že myslí jednohmotu a odpruženou lamelu...
Já už nebudu vymýšlet a jak budou penízky objednám komplet sadu dvouhmot. setrvák + spojka LUK našel sem ji za cenu 15tis u nás v ČR což si myslím že je dobrá cena... Ne ebay jsou o něco levněji ale zase poštovný atd.. raději ji vezmu z obchodu v ČR