Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Viskozní spojka ventilátoru.dotaz

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
FELI

#1 Příspěvek od FELI »

múže někdo poradit?
jak funguje viskozní spojka.
při studenym motoru se dá vrtulí točit rukou a při provozní teplutě
motoru (90)ne???????Díky za odpověď
Author
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Author »

spojka se spíná podle teploty vzduchu od chladiče, jakmile teplota vzduchu dosáhne 82° zapne bimetal ventilátor, asi při 60° zas vypne
po studeným startu se vrtule taky otáčí s otáčkami motoru, protože je vevnitř stuhlej olej myslim, po chvíli se otáčky sníží
FELI

#3 Příspěvek od FELI »

jo ale jak zjistim jestli funguje?před pár dny mi totiž vybouch chladič když jsem stál v koloně a už mě nenapadá nic proč se to stalo.
Author
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Author »

no to se mi taky stalo, 3x , ale u mě to udělala vždy vrtule, nějak se ohla a zajela mezi saharu a chladič a pak ho u kraje protrhla, vrtule je v poho když ti to stále drží teplotu přesně v půlce, nesmí začít stoupat když třeba zastavíš atd... nebo by to mohl dělat velkej tlak v chladící soustavě-vyfouklý těsnění pod hlavou, nebo ruplá hlava, ale myslim že dřív by bouchla nějaká hadice, mno nevim
Author
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Author »

měl si teplotu na těch cca 80° když bouch??
Maikl
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Maikl »

mě taky vylít chladič do luftu (měl sem to nakoplý na volnoběh), a myslim že příčina je jasná, visco v riti, zastavim ji rukou při ohřátým motoru..

jinak 8)
Obrázek
FELI

#7 Příspěvek od FELI »

no to sem si právě nevšim.myslim jestli nebyl už třeba unavenej věkem
že kdyby tam byl takovej tlak tak by to mělo pustit víko nebo by vystřelila nějaká hadice ne?
FELI

#8 Příspěvek od FELI »

jo to je přesně vono na tom samim místě.dá se to nějak opravit nebo musim koupit novou?
Slid

#9 Příspěvek od Slid »

Visca dobrá se pozná, když nastartuješ studený motor, musí jít rukou zastavit,točí se jen setrvačností, ale raději to dělat novinama,aby ti neurvala prsty, kdyby byla špatná :D Jak se motor ohřeje tak sepne a točí se stále.
Pokud je vadná a je stále seplá už při studeném motoru, zkus nejdříve novinama ji jakoby zastavit půjde to těžko, ale snad se povede, mě třeba se sepla a myslel jsem, že je v řiti a budu shánět novou, nakonec jsem to udělal a visca frčí dále jak má, nějak mi zatuhla :wink: :D
FELI

#10 Příspěvek od FELI »

co to tam je za ty žlutý hadičky na tý fotce?
FELI

#11 Příspěvek od FELI »

jo ale mě jde zastavit rukou při studenym i při zahřátym motoru
Slid

#12 Příspěvek od Slid »

pokud máš motor ohřáty a jde ti zastavit i při teplém, tak je špatná, bohužel bude muset koupit novou
FELI

#13 Příspěvek od FELI »

neviš co stojí a kde se dá sehnat?sem koukal na ELIT atd.nenašel sem.
Slid

#14 Příspěvek od Slid »

dobré ceny má člen tds, ale počítej tak kolem 2500,- :cry:
FELI

#15 Příspěvek od FELI »

co to je člen tds?asi sem nějakej pomalej
Author
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Author »

Slid píše:Visca dobrá se pozná, když nastartuješ studený motor, musí jít rukou zastavit,točí se jen setrvačností, ale raději to dělat novinama,aby ti neurvala prsty, kdyby byla špatná :D Jak se motor ohřeje tak sepne a točí se stále.
Pokud je vadná a je stále seplá už při studeném motoru, zkus nejdříve novinama ji jakoby zastavit půjde to těžko, ale snad se povede, mě třeba se sepla a myslel jsem, že je v řiti a budu shánět novou, nakonec jsem to udělal a visca frčí dále jak má, nějak mi zatuhla :wink: :D

dle mě při studeným startu je vždy zatuhlá a až po chvíli se začne volně unášet, a co já vim tak při zahřátým motoru se spíná jen občas(vysoká zátěž a nebo stání) je to dost poznat kdy sepne a kdy se jen volně otáčí, je to docela fukejř, a kdyby byla v prdeli v tom smyslu že by byla seplá stále tak budeš mít akorát větší spotřebu ale nebude ti kuli tomu praskat chladič protože bude vrtule chladit furt, většinou je problém u visky že nespíná vůbec a i když už teplota leze za půlku stále se jen otáčí a jde zastavit rukou
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od dsvatos »

A máš tam saharu? Jinak pro info, už skoro dva roky jezdím bez vrtule (odmontoval jsem ji) motor se nepřehřívá, nikdy mi teplota nepřelezla přes půlku, ani v kolonách, ani v horku v serpentýnách v Bosenských horách. Nesepla ani elektrická vrtule před chladičem. A to jsem si pak ještě vzpomněl, že tam mám od zimy před chladičem papundekl :lol:
U studenýho motoru ti musí jít vrtulí točit, u horkýho a přehřívajícího se motoru musí spojka zatuhnout. Podmínkou je namontovaná sahara, jinak je tam ta visko spojka a vrtule na dvě věci.
Kubin

#18 Příspěvek od Kubin »

Author píše:
Slid píše:Visca dobrá se pozná, když nastartuješ studený motor, musí jít rukou zastavit,točí se jen setrvačností, ale raději to dělat novinama,aby ti neurvala prsty, kdyby byla špatná :D Jak se motor ohřeje tak sepne a točí se stále.

dle mě při studeným startu je vždy zatuhlá a až po chvíli se začne volně unášet, a co já vim tak při zahřátým motoru se spíná jen občas(vysoká zátěž a nebo stání) je to dost poznat kdy sepne a kdy se jen volně otáčí, je to docela fukejř, a kdyby byla v prdeli v tom smyslu že by byla seplá stále tak budeš mít akorát větší spotřebu ale nebude ti kuli tomu praskat chladič protože bude vrtule chladit furt, většinou je problém u visky že nespíná vůbec a i když už teplota leze za půlku stále se jen otáčí a jde zastavit rukou

tak jak rika AUTHOR! :wink:
Maikl
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Maikl »

zeptej se člena fixe, nějaký nabízel v bazárku
matal Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od matal Moderátor »

Novou najdeš taky na http://www.mjauto.cz
Někdo potřebuje auto, já má dvě BMW..
Odpovědět