Ahoj, začal se mi objevovat takový problém - pokud auto dlouho stojí, např. 8 hod. co jsem v práci, tak potom napoprvý téměř nezabrzdí a pedál nejde skoro sešlápnout. Teprve když párkrát šlápnu na brzdu, začne vše fungovat jak má. Má někdo s tím zkušenost? Co třeba zaseklý zpětný ventil, co udržuje natlakovanou brzdovou soustavu?
podle mě ti nejde posilovač a jsou dvě možnosti:
1. netěsný systém
2. špatná vývěva
jako první bych skouknul vedení jestli není někde překousaná nějaká hadička,já mám e34 tds a mám tam ještě dva další ventily,který ovládá podtlak. Tak bych to prošel jako první. Zvířátkům je zima a maj hlad.
Díky za odpověd! Myslís že problém s vývěvou by se neprojevoval i dál během jízdy? Třeba že funguje na 50% a chvilku to trvá než natlakuje? Ta nětěsnost možná je, hadičky vpředu nejsou dlouho měněný, ale říkal jsem si, že bych měl problém i během jízdy, ne jenom první sešlápnutí..
Brzdové hadičky s tím nebudou mít nic společného, to by se ti pedál propadal. Ty máš něco s podtlakem. Hýbe se účinnost brzd s otáčkama? Zkoušel jsi sešlápnout za jízdy pedál několikrát po sobě, jestli tvrdne?
moucin píše:Díky za odpověd! Myslís že problém s vývěvou by se neprojevoval i dál během jízdy? Třeba že funguje na 50% a chvilku to trvá než natlakuje? Ta nětěsnost možná je, hadičky vpředu nejsou dlouho měněný, ale říkal jsem si, že bych měl problém i během jízdy, ne jenom první sešlápnutí..
když auto pár hodin stojí měl by v posilovači zůstat podtlak, jestliže je tam netěsnost tak chvilku trvá než to pumpa vysaje i s tou netěsností
jestli může vývěva u tds dávat třeba 50% si nejsem jistý, neměl jsem jí nikdy rozdělanou
jako první zkontroluj podlakový hadičky i od všech odboček co vedou z potrubí je to nejlevnější varianta a nejvíc pravděpodobná,jinak to taky může být náznak že začíná být špatná membrána v posilovači
Nejsem si jistej jestli se mi účinnost hýbe s otáčkama, zítra vyzkoušim. Já jezdím furt okolo 2000 Tvrdnutí pedálu při opakovanym brždění sem si taky nevšim, a to sem na to právě schválně dupal, jestli to brzdí.
Budu muset prozkoumat ty hadičky, otázka je jestli poznam, která má problém..
to je jednoduchý, ta co se ti nebude líbit, tak pryč s ní,v auto kelly bude stát pár korun metr,hlavně jestli není zpuchřelá a nebo nakousaná či roztřepená
No včera jsem už na tu hadici trochu koukal, myslím tu co vede od posilovače k vývěvě. Zdála se mi OK, proto sem to tipoval spíš na ten ventil. Nebo jestli třeba ta vývěva neprokluzuje na hřídeli? Ale jak už jsem psal, brzdy potom fungujou v pohodě.
Jestli to je jen po delším stání a pak už OK, tak tam bude někde malá netěsnost. Nejdřív bych řešil ty hadice, skoro určitě to bude někde mezi podtlakovou pumpou a posilovačem, nejspíš mezi zpětnou klapkou (včetně) a posilovačem. Kdyby byla špatná pumpa nebo posilovač, podle mě by to brzdilo hůř na volnoběh a tvrdlo by to při opakovaném brždění.
Ale ta trubka zas taková sranda nebude, na kellyně ji nemají a nová podle ETK kolem litru...
ta hlavní větev směrem k posilovači je plastová nebo něco mezi plastem a kovem ta bude v pohodě,zaměř se na tenké hadičky co vedou z ní až k jejich konci co ovládaj.
Vývěva je přes takovej hranatej výřez ve vačce, tam může být vůle,ale na funkci to nebude mít vliv jedině, že by ty pacičky upadly a to by nešel posilovač vůbec.
jen se vetřu.když při brždění opakovaně sešlápnu brzdu,tak to ztvrdne a nebrzdí to,jakmile je motor v otáčkách tak to brzdí.vývěva KO???a nebo souvislost s nefunkčním ABS??
S ABS to souviset nebude, tohle dělá špatný podtlak. A řekl bych, že to asi bude u 15 let starých dieselů víceméně běžné, pokud to teda není nějaký extrém. Pokud jo, tak bych asi hledal problém v té pumpě, která zřejmě v nízkých otáčkách už není schopná vyvinout takový podtlak. V tomhle zlatý benzín, tam je podtlaku až až!
Ji-rka píše:jen se vetřu.když při brždění opakovaně sešlápnu brzdu,tak to ztvrdne a nebrzdí to,jakmile je motor v otáčkách tak to brzdí.vývěva KO???a nebo souvislost s nefunkčním ABS??
když šlápnu na brzdu 1-2x ,tak v pohodě,ale opakovaně to prostě ztvrdne když jedu pomalu či stojim.ve vyšší rychlosti neztvrdne když zašlapu několikrát
Ji-rka píše:když šlápnu na brzdu 1-2x ,tak v pohodě,ale opakovaně to prostě ztvrdne když jedu pomalu či stojim.ve vyšší rychlosti neztvrdne když zašlapu několikrát
tak to neřeš to je normální,by tam museli dát vývěvu jak hovado,aby to vysála i v nízkejch otáčkách