Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E34 tds - po přetěsnění čerpadla nejede...

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
ThatsMe

#1 Příspěvek od ThatsMe »

Ahoj, přeju krásné svátky a moc vás prosím o pomoc! :)
Přetěsnil a složil jsem čerpadlo a to teď netlačí naftu do vstřikovacího potrubí. Ani kapku. Solenoid otvírá, čerpadlo je zalité až po okraj. Říkal jsem si, že jsem asi špatně usadil tu hlavu, tak jsem ji sundal a ten kroužek, co reguluje otáčky, jsem posunul přes oba zpětné kanálky na pístu (prostě aby všechna nafta tekla do potrubí neboli nejvyšší otáčky) a taky ani kapka. Když vyšroubuju tu zátku mezi vývody trubek a zatočím, nafta normálně pulzuje ven. Asi jsem někde něco blbě složil... Napadá vás něco? Díky moc! Lukáš
oldaf
Klubové ID: 3385

#2 Příspěvek od oldaf »

Jak jsi mohl posunout regulační kroužek na pístku? Vždyť v tom kroužku je díra do které zapadá čep toho servomotůrku co reguluje otáčky?
ThatsMe

#3 Příspěvek od ThatsMe »

Měl jsem sundanou tu hlavu, jak jsem psal. Kolega točil motorem a já jsem zkoušel tím kroužkem přejíždět po pístku, aby se zavřely ty kanálky, ale nedalo to ani kapku...
oldaf

#4 Příspěvek od oldaf »

Jo ták, já to pochopil tak že jsi to složil s tím kroužkem v jiné poloze. Nevypadla ti podložka mezi pístkem a vačkou?
ThatsMe

#5 Příspěvek od ThatsMe »

To mě napadlo a doufám, že ne... Byla přilepená trochou vazelíny. Já jsem to totiž skládal na autě, ale asi bych si všiml, kdyby vypadla... Hele, ty sis s těma čerpadlama už asi hodně vyhrál, jak to tady už delší dobu pročítám. :) Nevíš, v které poloze má být ten vodící kolík ve vačce(nahoru/dolů), když mám 1. válec v HÚ, trn v setrváku? Jestli nemám vačku o 180°... Ale stejně si myslím, že by se jen změnilo pořadí vstřiku, což? Ach jo, záhada...
oldaf

#6 Příspěvek od oldaf »

Je nahoru. Ale když to otočíš tak čerpadlo musí stejně stříkat, jen je to posunutý o 180°
ThatsMe

#7 Příspěvek od ThatsMe »

Tak to mám dobře. Musí tam být ještě něco. Řeším to i tady http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 707#533707 a jak jsem tam psal, mám pocit, že se nafta při zdvihu pístku natlačí zpátky tam, odkud se nasála, a nechápu, co by jí v tom mělo zabránit. Měl jsem za to, že to je dáno uspořádáním těch kanálů, ale abych se přiznal, úplně nevím, jak to funguje. Vždycky jsem měl jen benzíny...
oldaf

#8 Příspěvek od oldaf »

Mám tady aspoň obrazek čerpadla na čtyřválec. Spodek cerpadla je úplně stejnej. Ale nějak to sem nejde vložit, kdyžtak mi dej meil do SZ a já ti to pošlu.
Přílohy
ve_blowup.jpg
ve_blowup.jpg (177.24 KiB) Zobrazeno 545 x
ve_blowup.jpg
ve_blowup.jpg (177.24 KiB) Zobrazeno 545 x
bibikuba

#9 Příspěvek od bibikuba »

nevím jestli Ti to nějak pomůže ale řešil jsem to taky,nemohl jsem odvzdušnit 325tds.Měl jsem čerpadlo na repasi a po nandání ani kapka v čerpadle-má to i podávací čerpadlo a ani po překlemování relátka se to neodvzdušnilo!!Musel jsem nejdřív odvzdušnit filtr-vyndal jsem trubku za filtrem,když šla nafta tak jsem nacvakl zpět,pak jsem povolil hadičku od filtru do čerpadla-vstup nafty a při puštěném čerpadle když se ztratila bublina v plast.hadičce jsem matku utáhl,pak jsem povolil středovej odvzdušnovák na čerpadle-mezi trubkama tuším je to třináctka klíč a když vytékala nafta jsem to dotáhl,pak jsem povolil všechny trubky u vstřiků a když ze všech šla nafta tak jsem je dotáhl a teprve pak se to odvzdušnilo.Nevím proč to tak je ale nešlo mi to jinak-pořád jsem měl poloprázdnej ten vstup do čerpadla..Doufám že Ti to třeba pomůže..Jestli jsi měl venku celé čerpadlo tak se přesvědči jestli máš dobře klínek v řemenici-pohon čerpadla..mě se třeba ten klínek střihnul a čerpadlo jsem měl o čtvrt otáčky mimo..
Johaaan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Johaaan »

heled je to jenom mechanika.., osobne bych sindal vicko cerpadla, odsal naftu, vizuelne kouk jestli je vse poskladane jak ma, kouk jestli se mi cerpadlo toci s motorem, odsrouboval ten stredovy sroub mezi vyvody na trubky, zjistil pomoci hodinkovyho indikatoru(nebo opatrne treba druhou stranou asi 3 nebo 4 mm vrtaku jestli se ti zdviha pistek spolecne s otacenim motoru a hlavne, jestli ti pistek i klesa!! kdyz montujes na cerpadlo rozdelovaci hlavu s pistkem a musis tam spravne naladit ty dve silny pruziny co pistek vracej do DÚ, je to docela porod ve sveraku, kdyz si muzes dat vse svisle, natoz na aute, kdyz to mas horizontalne a ty pruziny vcetne voditek prizin ti chtej furt padat.. Kdyz by tohle bylo vsechno dobry, zkus prstem, jestli ti teda ten prostredni otvor(nad pistek mezi trubkama) udela tlak nafty ze ho prstem neudrzis., mak mas castecne vyhrano :) pak uz jen jestli jsi nasadil tu vacku spravne a nebudez to mit na rozvodech jakoby o tech jiz zminovanych 180stupnu a jedes :) mnoho zdaru a nezapomen, poreferovat.
jinak mimochodem, na starym jednickovym golfu 1.5D jsem mel taky za mlada cerpadlo venku, rozdelal ho do sroubku, skladal a autu davalo naftu a ze nechatne :)) opatrne jsem ho roztah, chytlo, bylo liny, takovej divnej zvuk, ale reagovalo na plyn, kdyz chytlo, lano jsem odvazal, dojel s nim normalne domu, zdech a zas nic. nedalo mi to, sel jsem zkoumat rozdelany jiny cerpadlo a zjistil, ze jde ta vacka nasadit o 180:) povolil jsem rozvodak, zakolikoval kolo cerpadla o pulku na druhou starnu, natah remen a auto chytalo na okul. kdyz jsem nad tim premyslel, strikal jsem za chodu motoru naftu ne do HU komprese, ale STRIIHU!! kde asi logicky nemuze byt snad temer zadny tlak stlaceneho vzduchu ale motor se proste tocil, do dneska to nepochopim, kdyz diesel je tak nachylnej na tlaky se spal prostoru..
ThatsMe

#11 Příspěvek od ThatsMe »

Problém vyřešen, motor konečně vrčí. Děkuji všem zúčastněným za pomoc!
Po všech cenných radách a překontrolování jsem zjistil, že je vše v pořádku, a že tedy není důvod, proč by to nemělo chytnout. :) Tak šlo auto na lano a po pár metrech roztahování chytlo. Ještě jsem hlavu čerpadla nastavil na "nejbohatší" a následně ji za běhu povolil a doladil na volnoběžné otáčky 750/min. Starty jsou delší, ale ještě tam nemám sání, tak se to možná změní, až bude mít ŘJ údaj o teplotě a tlaku nasávaného vzduchu. Ještě se zeptám: kterým směrem pohnout tou hlavou pro zkrácení startů? Nebo to radši nechat tak a být rád, že to jede? Jinak zatím dost kouří, zkoušel jsem posunout hlavu "do chuda", ale to už chcípá. Je fakt, že tam není to sání, a tedy ani tlak od turba, ale ten je stejně na volnoběh nijaký, ne?

A kde byl tedy nejspíš problém?:
Slabá baterka (60 Ah) nejspíš nebyla schopná zatočit motorem tak, aby pístek v čerpadle překonal vzduchovou bublinku, která tam asi byla. Teď už motor chytá vždy, za studena i za tepla. L
bibikuba

#12 Příspěvek od bibikuba »

Až nandáš sání bude to stejné jako ted,měl jsem to taky nastartované bez sání a po montáži se nic nezměnilo ani kouřivost ani otáčky-jen ten zvuk :lol: Možná než to začneš zase štourat tak bych to projel-jestli jsi to mučil tak budou spalovací prostory plné nespaleného bordelu a jestli máš katalyzátor tak se to tam taky možná nalepilo a když to profoukneš možná to všechno vylítá ven a přestane kouřit :roll:
bibikuba

#13 Příspěvek od bibikuba »

Ikdyž to sání možná něco změní-já mám váhu vzduchu a tu jsem měl připojenou.Jak čtu tak ty máš ten snímač hm.vzduchu v sání tak až to nandáš třeba se to zlepší :DPodle množství vzduchu se určuje dávka paliva-myslím ale že na volnoběh tam jde minimum paliva a to čidlo má vliv na dávku až při vyšších otáčkách.
ThatsMe

#14 Příspěvek od ThatsMe »

Nene, váhu to nemá, množství vzduchu si ŘJ určuje z teploty a tlaku nasávaného vzduchu. Po montáži sání se opravdu moc nezměnilo, bohužel ani ten zvuk... :)
Odpovědět