jakej je váš názor, co je podle vás lepší, ráno, ted když už je ta zima, nastartovat a nechat chvilku zahřát ( než si třeba stihnete otřit okna a dokouřit, což dělám já - e39 528i ), nebo hned vyrazit jak nastartujete? Jde mi hlavne o benziňáky, ale zkusenost s dieselama taky klidne prihodte
V manualu vidim napsano "Nezahrivejte motor ve stojicim voze, ale co nejdrive se rozjedte, vyuzivejte vhodnych otacek motoru". Duvod sice nevim, ale z nejakeho to tam urcite tak pisou
Při pomalé jízdě se za 1,lépe maže motor při zvýšených otáčkách 2, śe prohřeje i olej v převodovce a diferencialu. Já osobně nastartuju a ihned vyjíždím.
Já osobně, když mrzne, či sněží, tak nastartuju a jdu zametat a škrabat... Je to nic proti ničemu, rozhodně se mi to tak nezapotí, jako když sednu a jedu... Samozřejmě nenechat půl hodiny běžet na volnoběh...
u benzinu je to uplne jedno , mazaci tlak na volnobeh je dostacujici na dane otacky , v zime kdyz je olej ledovej , tak se hodi kdyz nejakej ten okamzik kdyz to brble nejlip se motor zahreje v zaberu v danych otackach v ohledu na teplotu motoru
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
Pokud mám zamrzlá skla, tak nastartuju, pustím ventilátor na čelní sklo a jdu škrabat. Pokud nemám zamrzlá skla, tak vyjíždím chvilku po nastartování a nevytáčím motor do otáček, dokud se nezahřeje (asi 5 km).
taky jsem nemyslel ze tam u toho stojim pul hodiny nez vyjedu, ale ty tri ctyri minutky, nez udelam "predvyjezdovou kontrolu" , to tak vychazi... spis me jde o to jestli se tim neco zbytecne nekurvi... (?)
a po vyjeti to stejne nikam nezenu, hezky pomalu zahrivat, tak 5 km urcite nez zacnu tocit 3000 a vic.
Je doležité zahriať všetky naplne,nie len v motoru.
Natočím a po pol minute vyrážam klidanko na 2000 ot. U preplňovaného motoru je zbytočné nechávať bežať motor pár minút stejne sa moc nezahreje.
Můj automat první dvě nebo tři minuty nezařadí 3RS a trošku více točí, takže nastartuju, provedu povinné úkony a pak až jedu. Není kam spěchat, stejně tam tu trojku nedá
na volnobeh se to zahrejva tejden, studenej motor se kurvi. na jizdu je potreba vic paliva, nez na udrzeni volnobehu, takze vznika logicky vic tepla. a z toho plyne rychlejsi ohrati motoru. jasny ze 5 minut je uplne putna, ale nechat karu komplet ohrat na vonobeh je nesmysl. komu vadi promrzla kara, at si poridi vyhrejvany sesle, volant, nebo rovnou bufik. jo nevite nekdo o nakym elektrickym predehrevu na M50. bufik je pro me nesmysl, garazuju.
a čo je lepšie v zime pre auto? studená alebo teplá garáž? auto(e34 TDS) mi stojí v garáži kde mám aj kúrenie takže nemám problém garážovať auto v izbovej teplote aj keď je vonku -20 ale zasa mi viacerí vraveli že to autu škodí tak neviem kde je pravda, ale podľa mňa je to pre motor a prevodovku dobré keď naštartujem, a po 2-3kilometroch mám motor zohriatý nech je vonku hocijaká zima