Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
e34-oprava el.magnetických ventilů topení
Jsem tu nový, ale né neznalý vozů BMW a tak zde zdelím malý postřech ohledně opravy topení které mi zlobilo.Koupil jsem si asi před 14dny e34 530i V8 r.v.93´manuál nějaká pozůstalost po někom za super peníze.Diamantová černá a šedá kůže..prostě bomba.Ale pořád jsem měl problémy s topením....nahoru a dolu šel jenom vařící vzduch nezávisle na tom jak jsem kroutil s ovládaním teploty a ze předu pokud jsem si ho pustil šel studený a občas se to obrátilo.Nastavil jsem teplotu 22 a někdy to správně přidávalo podle teploty v autě a někdy to jenom topilo...Vyzkoušel jsem všechno vyměnit střední ovládací panel,kontrola el. ventilů jestli cvakají a vše bylo v pořádku.Vyčistil jsem i ten motorek čidla teploty v autě a pořád to zlobilo.A tak jsem rozebral ty elektromegnetické ventily co pouštějí vodu do radiátoru i když cvakali, tak se mi to stejně nezdálo...no a taky jo.Jeden šel a jeden ne.Člověk to nepozná pokud jsou sešroubované k sobě, tak má pocit že cvakají oba.Změřil jsem je a jeden měl 150 ohmu a druhý nic.Motorek šel.Tak jsem je rozebral a změřil přímo na cívce každý zvlášť.Přišel jsem na to, že jeden drát na vinutí je přerušený přímo na cívce.Takže jsem tu jednu cívku vyndal z toho kovového obalu lehce rozbalil tu ochranu vynutí a našel ten přerušený konec.Lehce jsem ten měděný drát obrousil, namočil do kalafůny a napajel na konec z toho konektru kde to bylo přerušené a bylo vyhráno.Nasadit zpátky vyčistit proměřit .../ všechny ty kontakty vzájemně musí vždy při jaké koli kombinaci dávat nějaký odpor buď 150ohm nebo 288 ohm a pak je to v pořádku / ...nasadil trubky a test... a ono to funguje..takže záchrana 5000,-kč.Topení funguje jak nové.Taková prkotina a člověku to otravuje život.UF to je článek, ale třeba to někomu pomůže.
Myslel jsem to tak, že když ho na vrakáči někdo kupuje, tak není nic jednodušího než si sebou vzít měřák a změřit ty tři kontakty, do kterých jde ten konektor z auta a vždy při jaké-koli kombinaci zapojení dvou kontaktů, musí mít nějakou hodnotu odporu.Pak jsou ty cívky v pořádku a stačí to třeba jen vyčistit.Je to lepší než vyhodit prachy.