Zdar lidi. Mám 540iA r.v.99 origo kola 8j 17 s pnue 235/45/17. předek je v pohodě, ale na zadku mi to brutálně hobluje vnitřky. Auto má DSC a EDC. Zadní náprava byla komplet po výměně včetne diferáku????Ale dělaj to jen letní
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Skontroluj zda byly měněny na zadní nápravě i gumové ,,silenbloky,,,bývají po 120 000km již někdy volné a nelze správně nastavit odklon a geometrii.Měl bys hustit dusík na cca 3,2 atm nezatížené.Zatížené až 3.4at,
m.Předek 2.9 až 3.1 atm.Zaza
Já myslím, že to je celkem normál. Na e34 TDS mám na štítku ve dveřích 2.7 a 3.2 pro gumy 245/45 R17 a u e39 540i mám na štítku 2.8 a 3.4 pro gumy 240...
Hodnoty huštění jsem převzal od Dunlop na moje pneu SP Sport 2000.Ono lze i méně ,ale při 2.6 se mi začly sjíždět u předních venkovní kraje i po geometrii.Spotřeba byla také vyšší. Při zvýšení tlaku tyto problémy přestaly.Záleží také kolik lidí v autě pravidelně jezdí a jak se jezdí.Já mam nyní spotřebu průměr 11.2 l/100km ale jezdím hlavně sám a tak zadek jsem nastavil na 3.2.atm a předek 2.9atm.
Mam 523i a 235/45/17 Dunlop SP SPORT MAXX a foukam všechny 2,6 a zdá se mi to akorát (jezdím převážně sám).Rekl bych že 3,2 musí hodne hopkat.Podle mě to musí kolem 100Km/hod házet jako špatně vyvážené.Ale to je jen můj názor,protože 540i bude vážit víc.
Sjíždění vnitřků nemá s nafoukáním nic společnýho. Při podhuštěný gumě se sjíždí OBA kraje, při přehuštěný prostředek. Fakt je, že BMW na zadku odklony má, je to vidět i pouhým okem a pokud jsou tam nějaké 255-285 tak to musí být jednoznačně znát, guma se první sjede na vnitřkách ať chceš nebo ne. To sjíždění zadních pneu je prostě dáno šířkou a geometrií nápravy, doporučuju ještě jednou nechat zkontrolovat geometrii na odklon nebo nejlépe porovnat se stejným autem. Důležitá je i správná funkce nivoregulace pokud tam je a pokud tam není, pak unavenost pružin. Přeju hodně štěstí.
Mimochodem, jestli si někdo na jedenapůltunovým autě fouká 3.5 atmosféry, pak úplně popírá funkci pneu a jak tlumiče, tak svojí páteř zatěžuje každým vajglem. Co ušetří na spotřebě, to nasype do vymláceného podvozku. 2.3 - 2.5 jsou úplně optimální hodnoty, samozřejmě s narvaným autem vzadu víc.
Jezdil jsem na Pirelli 17 palců a hustil 2.6 a 2.6 byly dost tvrdé a přesto při vysoké rychlosti v zatáčce mi jakoby pružili do boku zadní kola.Po ojetí jsem dal Dunlopy a ty jsou celkově podstatně měkčí v bočním vedení a při mnou uvedeném huštění 3.2 vzadu již k tomuto jevu nedochází.Sjíždí se ideálně rovně.Tvrdost jízdy je naopak u Dunlopu podstatně měkčí.Žádné rázy a odskoky nemám.Pružiny mám skrácené o 2cm.Tlumiče nové .