laická otázka: postup výměny svíček u motoru 3,5l M30. Jaké nářadí k tomu potřebuji, co kde odpojit co kde utáhnout. Asi to bude pro většinu směšné, ale nikdy jsem to nedělal a všechno je jednou poprvé Snad mi někdo pomůže a nedostanu zase odpověď : "si děláš kozy ne"
Si děláš kozy, ne? Takhle ti to bude někdo velice těžko vysvětlovat. Poprvé to musíš vidět. Na chatu tě těžko někdo bude navádět. I když.. možná se tady pár takových najde a dopadneš jak ten s tou klikou na dveřích
Bohhy píše:U M30 je to jednodusi nez u fichtla. Vytahni fajfky vysroubuj svicakem svicky, nasroubuj novy a zacvakej fajfky zpet. Jednoduchy jak facka.
diky moc, zitra jdu koupit svicak, dnes je nejakej svatek nebo co, maji vsude zavreno
A nemas ho vo vybave auta, medzi naradim? Ten origos BMW sa mi zda najlepsi
no ja se prave koukal a tohle tam presne chybi, predchozi majitel ho tam zrejme zapomnel vratit, asi vedel proc. V Baumaxu to asi nekoupim co, to jedine je tady otevrene
Mno pane jo. Jak to asi dopadne. Já když jsem nechal měnit svíčky, tak jsem měl pocit, že sundavaj půlku motoru. Né. Jen milion plastů, aby se ke svíčkám vůbec dostal. Prej jednodužší, než u Fichtla. Pravda je: když to znáš, jde to snáš
U m30ky nemusis sundavat skoro nic, vlastne sem zapomel ze musi vyndat filtr, ale jinaj je to lehky. Trosililinku slozitejsi je to u M50, ale husty to musi bejt treba u novy M5 to musi bejt zabavicka.
Ještě je potřeba svíčku dostatečně dotáhnout, avšak nepřetáhnout. Pokud to budeš dělat mometovým klíčem a budeš vědět utahovací momenty tak je to uplne nejlepsi situace. Pokud normalnim klicem tak je dobry chytit ten klic uplne u svicky a dotahnout relativne silneji, ale musi to byt uplne u svicky na tom klici, ne ze to budes utahovat na krev za konec klice.... Pokud svičku nedotahnes tak se Ti podfoukne a pokud přetahnes, tak na prvni pohled nic, ale udelas to takhle parkrat a strhas si zavity v hlave.
jj taky jsem cetl, ze kdyz je moc dotahnuta, tak se muze vybracemi motoru zlomit. O vikendu se do toho dam, musim koupit racnu a nastavec na svicky 21', k te posledni svicce se nemuzu moc dobre s klicem na svicky co jsem koupil v Baumaxu dostat, prekazi mi tam vybouleny prostor pro RJ, jinak je ten pristup nastesti uplne v pohode, kdyz se vytahne kryt vzuchoveho filtru s tou rourou k vaze vzduchu. Diky moc
Kolik stojí svíčky na M52 dle ceníku něco kolem 470,- Kč ,takže 6x = 2800,-
A je dobré je kupovat v BMW ,nebo máte zkušenost jinou.Koupit je přímo u Bosche ?
Třeba BRISK stojí kolem 80 - 120 kč podle typu, zas takový rozdíl proti NGK to nebude. A můžeš si pak svíčky měnit třeba každé 2 roky a nečekat na 60 000km