Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Nechat na volnoběh nebo hned jet?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1458

#1 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Zajímalo by mě,co je pro motor lepší. Jestli ho např. v zimních měsících při mrazech nechat běžet na volnoběh (třeba když jedem z práce a čekám než se všichni sejdem u auta) nebo nastartovat a hned vyjet??? 8O Někde sem čet,že je lepší hned jet,jinak to prej motoru nedělá dobře. Sem zvědav na vaše názory...
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od xSAFA »

To samé téma tu bylo nedávno tak hledej :wink:
154

#3 Příspěvek od 154 »

ja hned po nastartovani jedu a vytacim ho hned do nejakejch 6tis, aby se co nejrychlejc promazal.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od xSAFA »

154 píše:ja hned po nastartovani jedu a vytacim ho hned do nejakejch 6tis, aby se co nejrychlejc promazal.
8O to asi neni nejlepsi reseni :roll:
berkelay
Klubové ID: 1823

#5 Příspěvek od berkelay »

hned jet, olej se ti ohřeje rychleji s otáčkama, stejně tak převodovka atd. Ale vím, že spousta lidí dělá v zimě to, že ráno nastartují, zapnou naplno topení dají si cigáro a čekají, až se jim rozmrazí přední okno, aby ho nemuseli ručně škrábat. Trochu teploušské a hlavně, škodí to životnímu prostředí :D :D
wacc
Klubové ID: 1576

#6 Příspěvek od wacc »

Blackie píše:Zajímalo by mě,co je pro motor lepší. Jestli ho např. v zimních měsících při mrazech nechat běžet na volnoběh (třeba když jedem z práce a čekám než se všichni sejdem u auta) nebo nastartovat a hned vyjet??? 8O Někde sem čet,že je lepší hned jet,jinak to prej motoru nedělá dobře. Sem zvědav na vaše názory...
BMW doporucuje vyrazit ihned a nenechat bezet jen na volnobeh (viz. uzivatelska prirucka).
Jinak je nepsanym pravidlem, ze vytacet motor nad nejakych 3000 otacek, aniz by byl dostatecne zahraty, se nema.
154

#7 Příspěvek od 154 »

to byl jakoze vtip...
optimalni (podle me) je nechat max 20sekund na volnobeh a pak hned jet a nevytacet nad 2500 to dokud nema olej kolem 60stupnu. Prestoze ty diody co mam na otackomeru zhasnou uz mnohem driv, tak to nevytacim dokud se rucicka teploty oleje nepriblizi co nejvic k pulce (tj. 80-90stupnu).
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

No to s tim cigárkem sem vypozoroval u hodně lidí. :roll: Já hned jedu a než se to ohřeje tak přes 3000ot nejdu
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od castro »

myslim že v uživatelský příručce je po nastartování hned jet na cca 2000ot/min. právě kvuli zmíněnému mazání...
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od xSAFA »

154 píše:to byl jakoze vtip...
optimalni (podle me) je nechat max 20sekund na volnobeh a pak hned jet a nevytacet nad 2500 to dokud nema olej kolem 60stupnu. Prestoze ty diody co mam na otackomeru zhasnou uz mnohem driv, tak to nevytacim dokud se rucicka teploty oleje nepriblizi co nejvic k pulce (tj. 80-90stupnu).
Si rikam uz sem se lekl :lol:
michal09
Klubové ID: 1407

#11 Příspěvek od michal09 »

Sednu do auta, nastrartuju, vyndám z kastlu rádio, případně přepnu na jinou frekvenci, zapnu pás, rožnu světla a jedu (max 20 vteřin). Prvích 10 min jedu do 2500 výmečně do 3000ot když je kopec... :D

Jinak je hustý jak ten starej motor šlape po 10ti minutách jízdy a jak šlape po 40ti munutách jízdy... Jak kdyby mi v závislosti na času jízdy přibejvali koníci... Po tý půlhodince, když ho poněkolikátý protáhnu k červenýmu poli, tak si říkám že ta 18ka nejede tak tragicky... :lol:
Randaal

#12 Příspěvek od Randaal »

ehm, sice mě možná ukamenujete co se životního prostředí týče, ale když je zima, tak jakmile se probudim, nastartuju auto (na dálku :P ) a mám to nastavený tak, že motor běží 25 minut, do té doby se připravim do práce, vyvenčim pesa a nastupuju do auta, který má cca 25 stupnů v interiéru, takže i kůže je vyhřátá (tak mě ani nesere, že nemůžu sehnat tlačítka pro výhřev) a motor má provozní teplotu, takže bez uzardění točim skoro už od začátku 4-5tis otáček a po chvíli jízdy v případě potřeby i o 500 víc :Ehm:

ale problém nastává v případě, když začne lidem lézt na nervy můj laděnej vejfuck :evil: to v rámci dobrých vztahů se sousedy (převážně staršími lidmi) musim omezit na jenom chvilku :roll:
Randaal

#13 Příspěvek od Randaal »

michal09 píše:
Jinak je hustý jak ten starej motor šlape po 10ti minutách jízdy a jak šlape po 40ti munutách jízdy... Jak kdyby mi v závislosti na času jízdy přibejvali koníci... Po tý půlhodince, když ho poněkolikátý protáhnu k červenýmu poli, tak si říkám že ta 18ka nejede tak tragicky... :lol:
true, true, taky se mi to líbí 8) jako kdyby se to auto probouzelo se mnou :-D
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od xSAFA »

Randaal píše: ale problém nastává v případě, když začne lidem lézt na nervy můj laděnej vejfuck :evil: to v rámci dobrých vztahů se sousedy (převážně staršími lidmi) musim omezit na jenom chvilku :roll:
Ty jako kdyby si mi kazdy rano nastartoval pod oknem auto na 25min a jeste s ladenym vyfukem tak bych te asi nakopal do prd.... s prominutim teda... :x
CZAirwolf

#15 Příspěvek od CZAirwolf »

Randaal píše:ehm, sice mě možná ukamenujete co se životního prostředí týče, ale když je zima, tak jakmile se probudim, nastartuju auto (na dálku :P ) a mám to nastavený tak, že motor běží 25 minut, do té doby se připravim do práce, vyvenčim pesa a nastupuju do auta, který má cca 25 stupnů v interiéru, takže i kůže je vyhřátá (tak mě ani nesere, že nemůžu sehnat tlačítka pro výhřev) a motor má provozní teplotu, takže bez uzardění točim skoro už od začátku 4-5tis otáček a po chvíli jízdy v případě potřeby i o 500 víc :Ehm:

ale problém nastává v případě, když začne lidem lézt na nervy můj laděnej vejfuck :evil: to v rámci dobrých vztahů se sousedy (převážně staršími lidmi) musim omezit na jenom chvilku :roll:
Jo frajere...a olej v prevodovce a diferaku asi co ? Budou studene, takze akorat to vse nicis... :roll:
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od castro »

to je celkem pravda, a ikdyž máš ručičku teploty vody v půlce, olej ještě nemusí být tak zahřátý aby to těch 5000ot pobralo...
Randaal

#17 Příspěvek od Randaal »

no vidíte, na to jsem nepomyslel 8O

xSAFA: naštěstí to neni moc řvavej, jen má o něco hlubší zvuk :wink:
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od xSAFA »

Randaal píše:no vidíte, na to jsem nepomyslel 8O

xSAFA: naštěstí to neni moc řvavej, jen má o něco hlubší zvuk :wink:
:D No i tak jsem rád že tě nemám za souseda :wink:
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#19 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

CZAirwolf píše:
Randaal píše:ehm, sice mě možná ukamenujete co se životního prostředí týče, ale když je zima, tak jakmile se probudim, nastartuju auto (na dálku :P ) a mám to nastavený tak, že motor běží 25 minut, do té doby se připravim do práce, vyvenčim pesa a nastupuju do auta, který má cca 25 stupnů v interiéru, takže i kůže je vyhřátá (tak mě ani nesere, že nemůžu sehnat tlačítka pro výhřev) a motor má provozní teplotu, takže bez uzardění točim skoro už od začátku 4-5tis otáček a po chvíli jízdy v případě potřeby i o 500 víc :Ehm:

Jo frajere...a olej v prevodovce a diferaku asi co ? Budou studene, takze akorat to vse nicis... :roll:

Hmm,tak zajímavá volba,sice sedneš do vyhřátýho auta,alr to auto z toho asi radostt nemá... :( Přijde mi to zbytečný :oops:
Randaal

#20 Příspěvek od Randaal »

Blackie píše: Hmm,tak zajímavá volba,sice sedneš do vyhřátýho auta,alr to auto z toho asi radostt nemá... :( Přijde mi to zbytečný :oops:
já si myslim, že zas až tak to auto netrpí, protože když to běží takhle dlouho, tak i ten olej se alespon trochu ohřeje :wink:
Odpovědět