fabledwarrior píše:Díky ti FX! Tvé znalosti mě nepřestávsají udivovat:D Já jsem kouknul po nějakých volantech do E39, sem tam mi vyskočila jakási krabička k MF, takže počítám, že ta bude pro ty modely do 96. Modely z novějších E39 do toho 99 už maj ten překladač v sobě?
A ještě by mě zajímal ten tempomat... pokud mám celý tempomat k E36 je mi k ničemu nebo potřebuju jen nějakou jeho část jinou? Třeba jednotku z E39 nebo tak? Koukal jsem se po celých tempomatech do E39 a zrovna jsem sadu nenašel. Ještě pak je problém, že lidi co ty tempomaty prodávaj nevědí z jakého roku to auto bylo atp... ale to bych měl asi dohledat v ETK někde a podle čísel dílů bych řekl.
Konkrétně multifunkce - tempomat se liší u E39/38 následovně:
do 9/96 s krabičkou překládající data. Jednotka tempomatu neumí přímo iBus.
od 9/96 do 9/97 má tempomat tlačítko I na palubce v liště a O na volantu a vysílá iBus signál
od 9/97 do 3/2001 je vše na volantu a použitelné i v E36
Z toho vyplývá, že tempomat (jednotka) z E38/39 je použitelný ideálně z období 9/97 - 9/98, protože není třeba MF krabička, volant má tlačítka I/O a tempomat se umí nechat ovládat z iBusu. Novější E39 s motory M52 už měly doublevanos a o tempomat se starala el. škrticí klapka.
Volant resp. multifunkci je ideální použít od 9/97 do 3/99 (celý volant) či 3/2001 (multifunkce). Jestli je rozdíl v multifunkci u FL volantu (ala M3 E46) nevím, ale pochybuju. Uvedené platí pro volanty, které byly dostupné i pro E36 (s velkým bagem). Pokud stojíš o tříramínko z M3/M5/M-paket E39/E46 pofl, tak kdybych chtěl jít origo cestou, vezmu tříramínko ze Z3 od 4/99, nechám zesílit věnec a použiju dekor z M-volantu. Přední část údajně sedí i na to dvojité spodní rameno (bez záruky).
Kroužek je pak potřeba pro danou verzi volantu či přepojit.
Rozdíly v multifunkci popravdě neznám, já jsem to řešil na autě (E36 323i), které tempomat nemělo, a tak jsem vzal prostě a jednoduše vše z E39 523i z 11/1997.