Jak rychle se vam, majitelum 4.8is, zahriva olej? V tehle teplotach kolem nuly jedu od baraku hned na okresku, takze stalych cca 100km/h a nez se mi rucicka odlepi od 50 stupnu, ujedu treba 5-10km, na plne zahrati klidne 20km.. Zda se mi to moc, mam podezreni na termostat, jelikoz treba u M3, nebo M5 mam olej zahraty treba 3-4x rychleji..
Takze mate to tak taky, nebo mam resit termostat ?
Záleží hodně na tom, kde jedeš. Když teď vyjedu hned na okresku a jedu klidnou jízdou pořád 100km/h, tak mi nestačí ani 25km, aby sem se dostal přes 90°. A to má voda přitom dávno přes 105°. Když se ale hned od startu chvíli motam po městě, stačí mi na stejnou teplotu tak 6km. A to je na 645ci bez chladiče oleje. Tvoje zahřívání se mi zdá úplně normální.
Btw: při kolika stupních má ten origo termostat otevírat? Nikde jsem tu hodnotu nenašel a docela bych ten chladič v létě uvítal, když teplota leze přes 120°.
Jen, že tady píšete jak se zahřeje olej, podle vody se olej kontorlovat nedá, ale to asi všichni víte, zahřátá voda není zahřátej olej.
E70(4,8) - ta uz nema ani budik na vodu, to je strasny kdyby to varilo to ani nepoznam
E53(4,4) - má budík vodu a skara sem se nasledoval
Olej ani jedna, nebo se to da najit někde ve skrytem menu ?
jenže Mka, rádoby Mka a šestky mají teploměr oleje, tak podle toho. jak píše tanner, je to hodně o stylu jízdy a toho kde motor pracuje. když jedu do Olomouce (20km) tak mi teprve v Olomouci vyleze ručička teploty oleje přes 70°C,
tanner, origo N62 vodní termostat otvírá při 105°C ale DME si mužu otevírat už mnohem dřív dle potřeby.
Olej u N62 máš tady
Oil Cooling (if equipped)
An oil cooler is used in hot countries or N62TU engine. The oil cooler is located in front of the radiator above
the A/C condenser. The engine oil flows from the oil pump through a channel in the
crankcase to a connection on the generator support. The generator support has an oil thermostat.
A wax element in the oil thermostat continuously opens the inflow to the oil cooler
when the oil temperature is between 100 ºC to 130 ºC.
Some of the engine oil always flows past the oil thermostat and through the engine without
being cooled, even when the oil thermostat is fully open. This ensures a minimum
amount of oil is supplied when the cooler is faulty. A modified generator support, without
connections for the oil thermostat, is fitted to vehicles which do not have an oil coole
Jo, vodní termostat vím, jen sem nikde nemohl nejít ten olejovej. Ono možná pokud se nahodí ten "performance" termostat na snížení teploty vody, tak už ani ten chladič oleje nebude třeba. To se musí vyzkoušet. Mě stačí, když olej nepoleze v létě při blbnutí přes 120°.
Ted jsem po dlouhe dobe vytahnul M5 a jezdil stejnou trasu, vodu mam zahratou 2x rychleji, olej skoro 3x rychleji Zrejme je to dane tim, ze M5 ma vymenik mezi hlavama a IS ma chladic.. Nu kazdopadne pokud se to ostatnim ohriva podobne, tak nic vysranyho neni a nebudu to resit
Meda píše:Ted jsem po dlouhe dobe vytahnul M5 a jezdil stejnou trasu, vodu mam zahratou 2x rychleji, olej skoro 3x rychleji Zrejme je to dane tim, ze M5 ma vymenik mezi hlavama a IS ma chladic.. Nu kazdopadne pokud se to ostatnim ohriva podobne, tak nic vysranyho neni a nebudu to resit
Výměník voda-olej v určité fázi zahřívání motoru olej ohřívá, chladící kapalina je teplejší dříve než olej.