Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Auto nedobíjí

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
andre330xd

Auto nedobíjí

#1 Příspěvek od andre330xd »

Ahoj, mám menší větší problém :) Asi cca před 14 dny mi začla haprovat elektrika v autě - E39 530i Touring. Jde o to, že auto vydrží jezdit jen po dobu co to utáhne autobaterie, potom začnou klasicky svítit kontrolky, různé chyby a pak začne lehce mžourat kontrolka dobíjení. Tak padla volba klasicky na špatný alternátor, nechal jsem ho zrepasovat, bohužel to nepomohlo. Tak jsem koupil nový alternátor.....beze změny. Když zapnu měřák palubního napětí přes Torque aplikaci, tak je vidět, že veškerá elektronika cucá energii jen přes baterii a z počátečního cca 13V napětí stále klesá a jízda na to nemá absolutně vliv. Baterie je VARTA SILVERLINE 100Ah a cca 5 měsíců stará, takže tu můžu asi taky vyloučit, protože se to stejně chová i s původní baterií co sem tam měl. Řemen na řemenici mi taky nepřijde, že by prokluzoval, takže otázka je, jestli je na autě ještě nějaké slabé místo, co by to mohlo způsobovat. Protože při myšlence, že bych měl hledat někde porušený kabel.... :shock:
Misanek

Re: Auto nedobíjí

#2 Příspěvek od Misanek »

Tak to sjem taky zvědavý na tipy ostatních uživatelů, co by to mohlo být. protože mě osobně absolutně nic dalšího nenapadá. Viděl bych to taktéž jedině na altík, ale ten jsi dával nový, takže pravděpodobnost jeho nefunkčnosti je velmi malá
PetoK

#3 Příspěvek od PetoK »

Mas zapojeny maly konektor na altiku? Zmeraj ci pri zapnuti zapalovania tam ide 12V na pin 1 cez poistku F15.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JaraX »

ale ten altík musí něco aktivovat, klidně to může dělat jen spálená žárovka kontrolky dobíjení, to chce multimetr a proměřit.
drifterCZ

#5 Příspěvek od drifterCZ »

zkontroluj ještě jestli jsou utažené konektory na baterii, já měl volný mínus a vypálilo to relátko na alternátoru.

stává se že po letech už kontakt nejde úplně dotáhnout a začne se hýbat a jiskřit
andre330xd

#6 Příspěvek od andre330xd »

PetoK píše:Mas zapojeny maly konektor na altiku? Zmeraj ci pri zapnuti zapalovania tam ide 12V na pin 1 cez poistku F15.
Jo konektor je zapojený, to vím 100%. To bych mohl zkusit, jestli tam jde napětí. Takže vytáhnout konektor, změřit pin 1, jestli má po zapnutí klíčku 12V a zkontrolovat pojistku F15...ta pojistka je v kastlíku nebo v jiné skříni?
andre330xd

#7 Příspěvek od andre330xd »

drifterCZ píše:zkontroluj ještě jestli jsou utažené konektory na baterii, já měl volný mínus a vypálilo to relátko na alternátoru.

stává se že po letech už kontakt nejde úplně dotáhnout a začne se hýbat a jiskřit
Konektory jsou utažené dobře, protože jsem je taky už kontroloval...
Misanek

#8 Příspěvek od Misanek »

JaraX píše:ale ten altík musí něco aktivovat, klidně to může dělat jen spálená žárovka kontrolky dobíjení, to chce multimetr a proměřit.
Právě psal, že mu kontrolka dobíjení začne trochu svítit, takže na žárovku bych to právě netipoval...
PetoK

#9 Příspěvek od PetoK »

Kluci, e39 neni auto z praveku... tam ziadna ziarovka neni, iba LED... tam chyba urcite nebude... ziarovky su iba na podsvit lcd budikov... a ta poistka je nad kastlikom..
Misanek

#10 Příspěvek od Misanek »

Taky jsem si myslel, že v budíkách budou už kontrolky řešené spíše ledkama, ale jistý jsem si nebyl
ACDC

#11 Příspěvek od ACDC »

Do altíku jdou dva slabé vodiče. Jeden + po klíčku a po druhém info do palubky o dobíjení. Ale furt je to spíš kontrolka že prasknul řemen. Tohle ještě není moc vychytaný.
RomanM3

#12 Příspěvek od RomanM3 »

Tak zkus odpojit oba kabely z baterky, propoj ty kontakty a na druhé straně to promer ohmmetrem. Mel bys namerit nula prd. Nekde mezi plusem altiku a kostrou. Pokud ne kabely budou nekde špatné. Nebo je tam i něco víc cestou než jen kabel? Chce to schéma. Co kabel od baterky na kostru? Má dobrý kontakt na kostře? Co ten altik? Měřil jsi na něm výstup jestli dává těch cca 14V? Pak sprostě změřit napětí na baterce. Pokud na altiku je 14V a na baterce ne, ke zrada nekde cestou tedy nezbyde než projit co se dá....vařím z vody, nikdy jsem to neřešil ... Tuk tuk
andre330xd

#13 Příspěvek od andre330xd »

Takže dneska jsem projel pojistky v kastlíku a všechny jsou ok. Potom jsem změřil ten budící kabel k alternátoru a po zapnutí klíčku do něj jde 12V, takže tím pádem bude asi někde porušený kabel od alternátoru k baterii, což je pro mě ta nejhorší možnost. Hlavně přesně nevím kudy se ten kabel všude táhne.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Kabel od (+) alternátoru (na obrázku níže červený) vede na cívku starteru a pokračuje na (+) baterie, takže tohle snad najdeš. Obrázek je pouze inspirativní, nejedná se o BMW zapojení !!
Obrázek

Pokud je alternátor 100% v pořádku, tak problém může být v té cívce stateru => prach, nečistoty, zkraty. Dalším, podle mne více pravděpodobným, místem bude ukostření baterie na karoserii => tedy nemyslím svorku na (-) pólu baterie, ale to kabelové oko (na obrázku níže, vpravo nahoře), které je připevněno ke karoserii vozu, dost to tam koroduje, baterka se blbě dobíjí a při startování tam vzniká velký přechodový odpor.
Obrázek

Další popis a obrázky najdeš zde http://www.bmwklub.sk/bmw5-e60-e61/e60- ... 04621.html . Než vezmeš do ruky klíč a začneš cokoliv dělat vždy napřed odpoj (-) pól baterie, hrozí zkraty a popálení rukou. Radši si to nechej udělat v elektrodílně, kde mají vybavení a přístroje.
RomanM3

#15 Příspěvek od RomanM3 »

jo tak nějak jsem to myslel, jak to popsal StarML....hele, ale ted mě napadlo: auto startuje normálně, když je baterka dobitá? pokud ano, a pokud schema výše odpovídá, tak z baterie do starteru lze přenést dost proudu pro start motoru, čili toto dlouhé a místy asi dost nepřístupné vedení by nemělo mít závažnou vadu, ne? když umožní start motoru, kdy teče startovací proud kolik? řádově stovky ampér? tak proč by to pak nedobíjelo? čili by to mohlo ukázat na to vedení mezi altíkem a starterem. zkontroloval bych to - to nebude až tak hrozné. plus určitě zkontroluj ten mínusový kabel od baterky na kostru, jestli je ok a jestli jeho připojení na kostru je ok. to taky není kdoví jak hrozná práce. ikdybys to měl celé rozebrat, vyčistit a složit. a taky by to chtělo změřit výstup z altíku při nastartovaném motoru, jestli opravdu dává těch 14V, pak jestli máš 14V na starteru na svorce, pak na baterii....tak zjistíš kde je zrada. pak už jen prohlédnout tu část vedení. ten kabel od baterky ke starteru je kabel jak noha....zas tak moc se neschová. nejlepší by bylo ho odpojit na obou koncích a změřit ho zátěžákem jaký má odpor pod napětím, ale z toho bych měl strach jestli to plus nebude ještě někde někam připojené abych něco neodpálil....to už není šáde 120l

edit: plus ještě zkontroluj i ten startér jak psal StarML - to dává smysl, jestli tam nedochází k nějakém probíjení nebo něco....
PetoK

#16 Příspěvek od PetoK »

Ja to skratim... ak je na tom malom stekri 12V po zapnuti kluca ako som pisal, a je pripojeny hlavny kabel k starteru tak ten novy altik musi byt vadny... ina chyba tam nema kde byt. Vyber ho a daj ho na riadny test niekomu co sa vyzna a kto robi repasy.
ACDC

#17 Příspěvek od ACDC »

Kde má třílitr AKU? Vzadu?
Misanek

#18 Příspěvek od Misanek »

Jasný, vzadu v pravé kapse.
Myslel jsem, že ji tam u e39 mají všechny motorizace
Odpovědět