Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Osvětlení popelníku e34

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Tendr520i

#1 Příspěvek od Tendr520i »

Zdravím, štve mě, že v noci pořádně nevidím kam klepu a divím se, že v autě kde je elektrický skoro všechno zapomněli na takovou banalitu. Tak se chci zeptat jestli mi jen někde praskla žárovka nebo je popelník opravdu neosvětlen a v tom případě jak a kam nejjednodušeji přidat žárovku/diodu aby bylo vidět dovnitř popelníku a nesvítilo to ven. :wink:
DestinyE34

#2 Příspěvek od DestinyE34 »

pochopitelně je popelník osvětlený,vyndej ho a uvidíš.
Tendr520i

#3 Příspěvek od Tendr520i »

No já už ho vyndaval a zkoumal to několikrát, ale žádného světelného zdroje jsem si nevšim. Svítit to bude pravděpodobně ze shora že, takže hledat někde na stropu nad popelníkem?
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZaK »

V podstatě do popelníku jde světlo z osvětlení klimapanelu a v těch štěrbinách jsou nacvaklé takové oranžové plasty.
Tendr520i

#5 Příspěvek od Tendr520i »

Omlouvám se, už jsem ta okénka našel, ale žádný světlo z nich nejde.. A už jsem asi přišel na to proč, mě totiž celou dobu od koupi auta svítí na klimapanelu jen tlačitka, ale ty otočný potenciometry na teplotu vzduchu a intenzitu foukání ne e, v tom teda bude asi zakopanej pes, jsou tam určitě nějaký žárovky který budou v háji, je tak?
Čili, otázka je, jak se dá vyndat ten klimapanel? Stačí jen po stranách vypáčit? Zkoušel jsem z lehka a nešlo to, nechci to z*urvit :(
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZaK »

Klimu máš automatickou, nebo manuální ??? Já mám manuál, klasika s kolečkama.Světlo ze žárovek které ti podsvětlují klimapanel proniká právě těma štěrbinama do popelníku. Svítit má i zásuvka na zapalovač, ale tam mám žárovku spálenou a blbě se k tomu leze.
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZaK »

Tys to stihl zatím přepsat :lol:
Tendr520i

#8 Příspěvek od Tendr520i »

Sorráč :D
Mám automatickou klimatizaci, prostě jsou tam ty kolečka uložený horizontálně a jde z nich vidět jen pětina zhruba... Nevím jak s tím celým panelem ven ale.
Zapalovač mi taky nesvítí :(
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZaK »

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... g_control/

Pokud máš tenhle, jako že asi jo, vytáhni rádio a vycvakni ty tři tlačítka nalevo. Na levo ze zadní strany panelu je taková pojistečka a po zmáčknutí by měl povolit a jít vyklopit. Pak postupně musíš poodpojovat bovdeny a konektory.
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZaK »

Tak oprava, no. V podstatě by měl být princip stejný, akorát bez těch bovdenů ...

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... g_control/

díl č 14 je ta pojistka
Tendr520i

#11 Příspěvek od Tendr520i »

OK, takže přes rádio, díky moc, po obědě jdu na to :)
Tendr520i

#12 Příspěvek od Tendr520i »

Tak jsem já šikula ulomil ten bazmek co tam drží ten klimapanel a stejně mi to nesvítí, pojistku jsem žádnou nenašel, dovnitř toho ovl. panelu jsem se taky nedostal, všechny torx šroubky jsem povolil, ale ten plošnák ne a ne ven. Takže ani nevím, jestli tam nejde šťáva, nebo jsou v háji žárovky, nejspíš jsou tam dvě a možná to budou i diody...
Nevíte někdo jak se do toho klimapanelu leze? Nechtěl jsem to zničit a vždy se to šprajclo. A el. schéma tohho ovl. klimy by se mi takyhodilo. Díky :roll:
Tendr520i

#13 Příspěvek od Tendr520i »

Tak jsem něco našel:
http://www.google.cz/imgres?imgurl=http ... sgaympzRAQ

Jdu se do toho pustit, nedá mi to spát... BTW, ta pojistka se dá prý koupit za dvě eura, ještě zjistit kde :D
Tendr520i

#14 Příspěvek od Tendr520i »

Tak to mám konečně rozebraný, jsou tam tři pidi žárovičky a všechny jsou spálený, takže vyletovat a sehnat jiný... Špatně vyřešený :(

Diody by to ale asi neměly sílu osvětlit tak proto použili žárovky, no, jsem zvědavej kde je budu shánět.
ZaK
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZaK »

Dioda ti to asi nepodsvětlí, protože svítí jen do předu. Otázkou je, jak je řešený ten světlovod. Třeba by to tu diodu zvládlo. Jinak myslím že tam budou ty mrňavé žárovičky, co se používají ke kontrolkám v přístrojovce. Problém je, že málokteré jdou vytáhnout z patice a prodává se to asi jen jako komplet. Solo jsem je nikde nesehnal. Měnil jsem je kdysi ve spínači světel a mlhovek ...
Tendr520i

#16 Příspěvek od Tendr520i »

Jo jo, jsou tam světlovody který berou světlo z boku žárovičky takže s diodama nečapačka. Jen mám obavy aby ty žárovky byly 12ti voltový, abych nekoupil nějaký dvanáctky, nenaletoval je a nezjistil, že to stejně nesvítí.. Radši to ještě zkusím zapojit a změřit když teď vím kde to na tom plošňáku měřit a uvidím jestli tam něco naměřím.
Tendr520i

#17 Příspěvek od Tendr520i »

Tak už svítím. Je to nehorázná je*ačka, bez odsáváčky cínu to jde fakt blbě..

Teď už jen sehnat tu pojistku na zajištění klimapanelu, nevíte někdo kde jí koupit? Přímo u dealera BMW někde tady v čr?
aDAm_2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od aDAm_2 »

a jaké si tam teda dal žárovičky?
Tendr520i

#19 Příspěvek od Tendr520i »

Klasický čirý který se dávaj do přístrojovek, tuším že to je patice T5. Jsou celoskleněný a na konci zploštělý a mají na ty plošky ohnutý dva drátky, tak jsem je jen narovnal a připájel do plošňáku a pro sichr zakápnul kapkou silikonu aby se neuklepaly. Našel jsem je doma a velikostí jsou uplně stejný jako ty co tam byly. Jen holt ta prostředni na podsvětlení intenzity foukání není oranžová. Ale vypadá to přirozeně tak mi to nevadí. Jen doufám, že to nějakej čas vydrží a nebudu to muset po pár měsících opakovat...
aDAm_2
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od aDAm_2 »

jo takže ty klasicky žárovky, cca 5mm v průměru? taky mě to čeká. Jinak rychlost ventilatoru tuším nemá být oranžová, tahle jediná mi svítí a to kolečko má normálně bílou barvu.
Odpovědět