Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Problikávají brzdová světla E39

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
KamilAC
Klubové ID: 870

#1 Příspěvek od KamilAC »

Už mám zas problém a už mě to začíná sr.... :roll:
Mám E39 10/1999, zadní lift lampy Hella rok 2002. Neustále mi check-control vypisuje chybu koncových světel, ale hlavně když mám konc.světla rozsvícený, tak se vždy na chvilku lehce rozsvítí vlákno jedné či druhé žárovky v brzdách a po chvilce zhasne. Třetí brzdové světlo nezlobí. Mám v brzdových světlech malý žárovky s plochou paticí o výkonu 10W, už to mi nepřijde moc normální, správně by tam měly jistě být 21W ale ty nedostanu do patice. Kde by mohla být zrada?
LUKAJDA

#2 Příspěvek od LUKAJDA »

čau
hele problém je jednoduchej, když si to rozděláš, tak tam uvidíš odpory! No a když si s něma pomeleš, tak by neměly bejt někde připájeny!! a To je ono, odpory ti dávaj počítači signál, že ti svítěj žárovky, prooto ti to hlásí a bliká
Birkoff
Klubové ID: 989

#3 Příspěvek od Birkoff »

To je jednoduchý. Check kontroluje v každém světle (před FL) 2x5W žárovky. LED diody jsou jen 1x a navíc nemají odpor jako 5W žárovka. Pokud Check zjistí prasklou žárovku pouští napětí do zástupce. Např. pokud praskne jedna 5W druhá svítí o to více (7er - vyzkoušeno), pokud prasknou obě svítí brzdová (méně než při brždění). Tento příklad berte s rezervou, nikdy jsem to nezkoušel, jen vím že to takhle nějak funguje.

A teď k řešení: máš minimálně 3 možnosti
1. sehnat originál Hella moduly (transformují napětí na 6V pro Led a simulují zátěž 2x5W) - nejlepší ale drahé
2. vyrobit podobné zařízení za mnohem méně peněz (stabilizátor + 2x odpor)
3. nechat svítit paralelně 5W žárovky v kufru (někdo to tak měl)

K tomu napětí 6V pro LED: je strašně důležité jaká zadní světla máš. Jsou totiž dva druhy (oboje po FL). V každém světle je 8 Led diod, na každém konci světelné trubice. Světla FL originál mají Led diody zapojené sériově=jen dva drátky do světla a proto potřebují 12V (jinak svítí strašně málo). Světla určená pro "omlazení" mají ty Led diody zapojené paralelně=čtyři drátky v každém světle a proto vyžadují jen 6V (na to jsou ty moduly). Liší se také mechanicky, ale pokud je máš už na autě tak jsi to vyřešil. Samozřejmě lze 12V předělat na 6V a opačně, ale to vyžaduje "jisté" elektrotechnické znalosti.

Jinak je tu vlákno "Moduly Hella zadních světel" (nebo tak nějak) a tam je výše uvedené taktéž popsáno.
KamilAC

#4 Příspěvek od KamilAC »

Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
libovka

#5 Příspěvek od libovka »

Funguje to tak,že když ti vzadu prdnou v koncovím světle obě žárovky tak to lichtmodul vyhodnotí jako chybu a pustí do brzdového světla cca 5V aby tam aspon něco svítilo.
Takže pokud někdo přebastlí světla na FL tak je to n ormální závada.

To samé je ve předu,akorad že tam se rozsvítí blinkr.
Pohledej tady na foru,už se to tu řešilo.
Birkoff

#6 Příspěvek od Birkoff »

Kamil328i píše:Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
Předpokládám, že máš brzdovou žárovičku v objímce na drátkách. Origo žárovička je nožovka 16W. Není to kvůli tomu, je to kvůli těm chybějícím modulům. Licht-modul si myslí že obě žárovičky 5W jsou přepálené a tak záskokem rozsvěcuje brzdovou.
KamilAC

#7 Příspěvek od KamilAC »

Birkoff píše:
Kamil328i píše:Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
Předpokládám, že máš brzdovou žárovičku v objímce na drátkách. Origo žárovička je nožovka 16W. Není to kvůli tomu, je to kvůli těm chybějícím modulům. Licht-modul si myslí že obě žárovičky 5W jsou přepálené a tak záskokem rozsvěcuje brzdovou.
Ano, žárovku mám nožovou 10W na drátkách. Bylo mi doporučeno to obejít tim že tam někam paralelně připájím 5W žárovku a bude po problému tak se uvidí. A do brzdovek tedy budu muset sehnat 16W namísto 10W, a i ty se sháněly hodně špatně.
Birkoff

#8 Příspěvek od Birkoff »

Né sháněly se v pohodě, v Elitu jich mají "tuny" :D A s tou 5W žárovičkou, musel bys přiletovat 2x do každého světla, jsou tam dvě větve. Jinak stále hláška o kontrole zadních světel.
Odpovědět