Už mám zas problém a už mě to začíná sr....
Mám E39 10/1999, zadní lift lampy Hella rok 2002. Neustále mi check-control vypisuje chybu koncových světel, ale hlavně když mám konc.světla rozsvícený, tak se vždy na chvilku lehce rozsvítí vlákno jedné či druhé žárovky v brzdách a po chvilce zhasne. Třetí brzdové světlo nezlobí. Mám v brzdových světlech malý žárovky s plochou paticí o výkonu 10W, už to mi nepřijde moc normální, správně by tam měly jistě být 21W ale ty nedostanu do patice. Kde by mohla být zrada?
čau
hele problém je jednoduchej, když si to rozděláš, tak tam uvidíš odpory! No a když si s něma pomeleš, tak by neměly bejt někde připájeny!! a To je ono, odpory ti dávaj počítači signál, že ti svítěj žárovky, prooto ti to hlásí a bliká
To je jednoduchý. Check kontroluje v každém světle (před FL) 2x5W žárovky. LED diody jsou jen 1x a navíc nemají odpor jako 5W žárovka. Pokud Check zjistí prasklou žárovku pouští napětí do zástupce. Např. pokud praskne jedna 5W druhá svítí o to více (7er - vyzkoušeno), pokud prasknou obě svítí brzdová (méně než při brždění). Tento příklad berte s rezervou, nikdy jsem to nezkoušel, jen vím že to takhle nějak funguje.
A teď k řešení: máš minimálně 3 možnosti
1. sehnat originál Hella moduly (transformují napětí na 6V pro Led a simulují zátěž 2x5W) - nejlepší ale drahé
2. vyrobit podobné zařízení za mnohem méně peněz (stabilizátor + 2x odpor)
3. nechat svítit paralelně 5W žárovky v kufru (někdo to tak měl)
K tomu napětí 6V pro LED: je strašně důležité jaká zadní světla máš. Jsou totiž dva druhy (oboje po FL). V každém světle je 8 Led diod, na každém konci světelné trubice. Světla FL originál mají Led diody zapojené sériově=jen dva drátky do světla a proto potřebují 12V (jinak svítí strašně málo). Světla určená pro "omlazení" mají ty Led diody zapojené paralelně=čtyři drátky v každém světle a proto vyžadují jen 6V (na to jsou ty moduly). Liší se také mechanicky, ale pokud je máš už na autě tak jsi to vyřešil. Samozřejmě lze 12V předělat na 6V a opačně, ale to vyžaduje "jisté" elektrotechnické znalosti.
Jinak je tu vlákno "Moduly Hella zadních světel" (nebo tak nějak) a tam je výše uvedené taktéž popsáno.
Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
Funguje to tak,že když ti vzadu prdnou v koncovím světle obě žárovky tak to lichtmodul vyhodnotí jako chybu a pustí do brzdového světla cca 5V aby tam aspon něco svítilo.
Takže pokud někdo přebastlí světla na FL tak je to n ormální závada.
To samé je ve předu,akorad že tam se rozsvítí blinkr.
Pohledej tady na foru,už se to tu řešilo.
Kamil328i píše:Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
Předpokládám, že máš brzdovou žárovičku v objímce na drátkách. Origo žárovička je nožovka 16W. Není to kvůli tomu, je to kvůli těm chybějícím modulům. Licht-modul si myslí že obě žárovičky 5W jsou přepálené a tak záskokem rozsvěcuje brzdovou.
Kamil328i píše:Já mám ty originály, se dvěma drátkama. A jinak ta žárovka 10W v brzdových světlech je normální? Připadá mi to málo, ale svítí to uplně normálně. Sem právě myslel jestli to neni kvůli tomu...
Předpokládám, že máš brzdovou žárovičku v objímce na drátkách. Origo žárovička je nožovka 16W. Není to kvůli tomu, je to kvůli těm chybějícím modulům. Licht-modul si myslí že obě žárovičky 5W jsou přepálené a tak záskokem rozsvěcuje brzdovou.
Ano, žárovku mám nožovou 10W na drátkách. Bylo mi doporučeno to obejít tim že tam někam paralelně připájím 5W žárovku a bude po problému tak se uvidí. A do brzdovek tedy budu muset sehnat 16W namísto 10W, a i ty se sháněly hodně špatně.
Né sháněly se v pohodě, v Elitu jich mají "tuny" A s tou 5W žárovičkou, musel bys přiletovat 2x do každého světla, jsou tam dvě větve. Jinak stále hláška o kontrole zadních světel.