Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký benzin?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
Andropov
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Andropov »

Ahoj, podobné téma jsem tu našel, ale bylo to v sekci 3er potažmo 7er.

Zajímá mne, jaký benzin tankujete do motoru M54? 95 okt, nebo 98 okt? A je v tom rozdíl? Na http://www.spritmonitor.de jsem našel, že pro tyto motory tankují 95 okt., 98 okt. a někteří dokonce 100 okt. 8O
radim2561
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radim2561 »

Sice nemam tenbhle motor .. ale asi takhle . rozdíl mezi 95 a 100 oktanovým číslem poznáš u velmi výkoných motorů s spalovaním na to úzpůsobeným ( Test Fifth Gear) Impreza WRX Sti + 2HP ... u všeho slabšího nezaznamenali zvýšení výkonu)
Takže klidně tankuj 95 popř 98 . Spíš než na oktanové číslo bych hleděl na kvalitu benzínu a jejeho aditiv.Kvaltní aditiva najdeš v benzínu V-power ( 95okt). Aral verva. Agip, atd.. Vyhnul bych se benzína z např Unipetrol ,které obsahují procento lehkých topných olejů ( snižovaní cen benzínu na ukor jeho kvality)
mario42

#3 Příspěvek od mario42 »

natankoval jsem 98 a spotřeba se mi kupodivu zvýšila, ačkoliv by to mělo teoreticky byt přesně opačně. Nechápu to, vrátil jsem se k 95. Rozdíl mezi 95 a 98 ve výkonu nula nic, asi jsem čekal zázraky :lol:
kyo

#4 Příspěvek od kyo »

Podívej, to je složitý. Je taky dost možný, že to co tam prodávaj pod "98" je obyč 95 nebo něco jiného ale pochybné kvality. Koneckonců, lepší kvalitní 95 než nějakej šmejd byť s vyšším okt. číslem.

Test benzinu bohužel nikde nenajdeš, existuje ale test nafty.

http://auto.idnes.cz/test-drazsi-nafty- ... tomoto_fdv

a můžeš si udělat představu sám. Od té doby tankuji na Benzině Verva 100 a nebo na Agipu Super Plus 98 a ostatnímu se vyhýbám.
Andropov
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Andropov »

Nejde mi ani tak o nějaký nárust výkonu, je mi jasné, že rozdíl mezi 95 a 98 asi člověk nepozná. Spíš mne zajímá, jestli je pro ten motor vhodnější 98 z hlediska životnosti, spotřeby atd., nebo je to jedno.
radim2561
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od radim2561 »

Co se týče životnosti motoru . Tak to vůbec nehleď na oktanové číslo ale na již zmíněná aditiva.
Čistící efekt benzínu Carrera (95,98) V-power (95,100) byl prokázan u motoru jezdící výhradně na tento benzí minimalně po dobu 5000km.

Opravdu do svéhoho mazla tankuj klidně 95 ale osvědčených značek.
( Shell možná sklamal u nafty ale jeho V-power je kvalitní benzín)
ten V-power .. název trošku klame nemá zvedat výkon ale jen je nadopován lepšími aditivy s čistícím efektem.(Racing znamená stejná aditivy ale 100 oktan)
Obdobné vlastnosti mají již zmíněné benzíny od OMV, AGIP, i Benzina se svou Verva se celkem vyšvihla.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od xSAFA »

Tankuj normál 95ku u ověřených zdrojů a na nic jiného nehleď... brát ty "lepší" benzíny o několik kč dražší je dle mě vyhazování peněz bez jediného efektu.
PeteBMW

#8 Příspěvek od PeteBMW »

Tež si myslím. 8)
sinc

#9 Příspěvek od sinc »

To me taky zajima u E46 mam v TP 98oktanu.. taky se nic nedeje kdyz naleju 95? Posledni dobou tankuju pouze vervu100 a rozdil nejak nepozoruju...
elephant

#10 Příspěvek od elephant »

sinc píše:To me taky zajima u E46 mam v TP 98oktanu.. taky se nic nedeje kdyz naleju 95? Posledni dobou tankuju pouze vervu100 a rozdil nejak nepozoruju...

No, bavil jsem se o verve 100 na benzínce s chlapem za kasou a ten říkal, že je to normální 98, akorát jsou tam aditiva...;)
sinc

#11 Příspěvek od sinc »

tak kdyz to vydavaj jako 100oktanu tak by to melo mit 100oktanu ne? ty aditiva jsou taky asi prospesny. Jak je to s tim kdyz vyrobce urcuje 98 oktanu a ja vemu 95
kyo

#12 Příspěvek od kyo »

jenze oni to za 100okt. nevydávají.
Kami1

#13 Příspěvek od Kami1 »

mě to tu připadne, jako že tu někteří lidi ani neví že o.č. se dá aditivama zvýšit
a k čemu vůbec o.č. je
a co jsou aditiva
není zas tak složitý o tom na netu i bmwklubu.cz něco najít

sinc: zvýšení spotřeby, při dlouhodobějším používání hrozí poškození motoru
radim2561
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od radim2561 »

radim2561
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od radim2561 »

Teda podotýkám ,že test je z roku 2002. Ale aspoň pro představu
Tiff_needel

#16 Příspěvek od Tiff_needel »

hlavně nekoukej na to jestli je to značková pumpa nebo ne(shell,OMV,ARAL,BENZINA,apod..) jed se podívat před rafinérku a tam ti přijede cisterna s nápisem shell,pak omv,potom benzin a potom neoznačená zrezlá,kterou bych nepustil ani na silnici,potom HDB atd...prostě ten benzín je stejnej jak u malinký pumpy za městem i u tý veliký kde má velikej shop! asi tak.

Přitom se to liší + - koruna až dvě koruny..
sinc

#17 Příspěvek od sinc »

kyo píše:jenze oni to za 100okt. nevydávají.

je tam napsano VERVA 100
Andropov
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Andropov »

Tiff_needel píše:hlavně nekoukej na to jestli je to značková pumpa nebo ne(shell,OMV,ARAL,BENZINA,apod..) jed se podívat před rafinérku a tam ti přijede cisterna s nápisem shell,pak omv,potom benzin a potom neoznačená zrezlá,kterou bych nepustil ani na silnici,potom HDB atd...prostě ten benzín je stejnej jak u malinký pumpy za městem i u tý veliký kde má velikej shop! asi tak.

Jo tak tohle už sem slyšel i od člověka mě dost blízkého, který uvnitř areálu přímo něco opravoval 8O Co má ale pak člověk tankovat a čemu věřit?
Tiff_needel

#19 Příspěvek od Tiff_needel »

Andropov píše:
Tiff_needel píše:hlavně nekoukej na to jestli je to značková pumpa nebo ne(shell,OMV,ARAL,BENZINA,apod..) jed se podívat před rafinérku a tam ti přijede cisterna s nápisem shell,pak omv,potom benzin a potom neoznačená zrezlá,kterou bych nepustil ani na silnici,potom HDB atd...prostě ten benzín je stejnej jak u malinký pumpy za městem i u tý veliký kde má velikej shop! asi tak.

Jo tak tohle už sem slyšel i od člověka mě dost blízkého, který uvnitř areálu přímo něco opravoval 8O Co má ale pak člověk tankovat a čemu věřit?

čemu věřit,to už je věc jiná,ale myslím že do těch víceoktanovejch benzínu,něco přidávaj,nevím,kdyby to tak nebylo a nesplňovalo to ty oktany atd,tak by ČOIka zakročila,kolikrát se berou vzorky atd,je to řešený i medialně.
Maxiczech

#20 Příspěvek od Maxiczech »

Já po zkušenosti a pročtení všech názorů zůstávám u SHELL. Tankuji do M54 natural 95. Při tankování V-Power a V-Power Racing mi začal brát olej. Beru normální natural a pohoda. Na názory tady kluků klubáků jsem vyzkoušel LUK OIL a katastrofa (a to vyloženě), zkusil jsem i BENZINA a žádná hitparáda. SHELL pro mě vítězí. Autí je prostě znatelně svižnější. 8) Jiné palivo brát nebudu.. :wink:
Odpovědět