Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Hřeje se.....

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
mkalous
Klubové ID: 64
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od mkalous »

Zdravím.
Mám dotaz za kolegu z práce..... je to "opičák", tak musí mít stejné auto, jako já :-)
TAkže k dotazu. Auto e38, 740ia, a problém spočívá v tom, že se mu momentálně přehřívá :-) Odjede z práce, zapnutá klima a zhruba po pěti kilometrech městského pomalého stylu mu ručička leze do teplého, klima se automaticky vypíná a snaží se uchladit. Schladí a funguje dál.... Delší cestu s tímhle jevem ještě nevyzkoušel, tudíž neví, jestli se to opakuje......
Zjistil, že když chce mrknout do chladiče na vodu, tak je pod tlakem...otevře víko a tlakově mu vytejká voda (krásně modrá od nemrzky). A to nejen když je teplej motor, ale i když to 8 hodin stojí u práce.

Kde by mohla bejt vada??
Nechává děkovat.
Rejchy Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 510

#2 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Pokud je to natlakované,tak to tipuju na vadné těsnění pod hlavou,v horším případě nějaká menší prasklinka v hlavě.Vyzkoušejte u studeného motoru odšroubovat zátku a nechat běžet motor,jestly půjdou bubliny.Ale někdy se to ani takhle nepozná.
Pokud nepudou bublinky a nebude se mu hned chtít sundávat hlavy motoru,začal bych vodní pumpou a termostatem,protože i ty dokážou dělat pěknou paseku.Ale spíš to vidím na těsnění pod hlavou.
mkalous
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mkalous »

Ok, takhle mu to vyřídím a uvidíme.....
Vyzkoušíme "bublinkový test" a bude se řešit dál.
Mimochodem, jak se pozná vadná pumpa a termostat? Nebo nepozná a vyplatí se vyměnit preventivně??

Díky.
Rejchy Moderátor
Moderátor

#4 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Když je vadný termostat tak teplota kolísá,chvíli je to pod půlkou a potom to zase vyleze,nebo se to uvaří.
Když vodní pumpa,tak se motor hřeje,většinou auto netopí a spodní hadice od chladiče je studená a vrchní natlakovaná a teplá.
Termostat stojí kolem tiskara,ten měním preventivně když auto nechladí,vodní pumpu vyndám a jestly je ještě plastová (vrtulka) tak bych jí vyměnil taky,to je otázka času kdy se rozpadne.Pokud neteče a je už kovová tak je problém jinde a měnit netřeba.
Už se mi stalo že přijel pán do servisu že má vadný alternátor a vodní pumpu,protože se mu to hřálo a nedobíjelo a byl to jenom spadlý klínový řemen :lol:
mkalous
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mkalous »

TAk teplota snad nekolísá.....respektive pod půlku prej neleze.... Bud je na půce, nebo vyleze vejš.
Auto netopí? NEvím, v tomhle vedru to asi ani nezkoušel, ale hold to vyzkoušet bude muset. Spodni hadice studena a vrchni natlakovana....Ok, ohmatáme a vyzkoušíme.
TAkže termostat a pumpu prostě každopádně a pak se uvidí.....
Děkuji za pomoc, bude míít radost :-)

Rejchy píše:Když je vadný termostat tak teplota kolísá,chvíli je to pod půlkou a potom to zase vyleze,nebo se to uvaří.
Když vodní pumpa,tak se motor hřeje,většinou auto netopí a spodní hadice od chladiče je studená a vrchní natlakovaná a teplá.
Termostat stojí kolem tiskara,ten měním preventivně když auto nechladí,vodní pumpu vyndám a jestly je ještě plastová (vrtulka) tak bych jí vyměnil taky,to je otázka času kdy se rozpadne.Pokud neteče a je už kovová tak je problém jinde a měnit netřeba.
Už se mi stalo že přijel pán do servisu že má vadný alternátor a vodní pumpu,protože se mu to hřálo a nedobíjelo a byl to jenom spadlý klínový řemen :lol:
Rejchy Moderátor
Moderátor

#6 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Ještě ať vyzkouší visco spojku co pohání vrtuli chlazení,u ohřátého motoru ať ji zkusí zastavit přiložením do ruličky stočených novin.Pokud se na volnoběh přestane točit,tak je špatná a proto nechladí.Na to jsem nějak v tom vedru zapoměl :)
mkalous
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mkalous »

koukám, že vedro je všude a škodí všude.....
Díky.
Birkoff
Klubové ID: 989

#8 Příspěvek od Birkoff »

Přesně jak píše Rejchy: určitě bych zkontroloval pumpu, + pořádně odvzdušnit. Pokud je motor studený, tak v expanzce není žádný tlak. I po nastartování by se nic dít nemělo. Tlak roste až s ohřátím motoru. Ta viska by to mohla být taky, ale ta by se projevovala až při velkém horku (což je teďka). Každopádně mě se chvilku po nastartování roztáčí rychle (sepnutá) a pak vypíná. Funkce jde spolehlivě zjistit (při dnešních horkách) tím že auto ohřeje, zastaví a zkontroluje jestli se točí stejně rychle jako otáčky řemenice. V sepnutém stavu okamžitě zrychluje s přidáním plynu a hlavně o dost více hučí než při normální "prokluzovém" točení. To spínání je prostě vidět okem i sluchem i při volnoběhu.
mkalous
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mkalous »

Birkoff píše:Přesně jak píše Rejchy: určitě bych zkontroloval pumpu, + pořádně odvzdušnit. Pokud je motor studený, tak v expanzce není žádný tlak. I po nastartování by se nic dít nemělo. Tlak roste až s ohřátím motoru. Ta viska by to mohla být taky, ale ta by se projevovala až při velkém horku (což je teďka). Každopádně mě se chvilku po nastartování roztáčí rychle (sepnutá) a pak vypíná. Funkce jde spolehlivě zjistit (při dnešních horkách) tím že auto ohřeje, zastaví a zkontroluje jestli se točí stejně rychle jako otáčky řemenice. V sepnutém stavu okamžitě zrychluje s přidáním plynu a hlavně o dost více hučí než při normální "prokluzovém" točení. To spínání je prostě vidět okem i sluchem i při volnoběhu.
A pokud bude při studeném, dva dny stojícím motoru i přesto v expanzcce tlak??
Otevřem, odtlakujem, dolejem vodu, odvzdušníme a vyzkoušíme znova. A když bude opět natlakováno :-(
mkalous
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mkalous »

Rejchy píše:Když je vadný termostat tak teplota kolísá,chvíli je to pod půlkou a potom to zase vyleze,nebo se to uvaří.
TAk to vypadá asi na pumpu..... Odtlakováno, odvzdušněno, dolita voda.... PAk nastartovaní, chvilku čekání (3 minutky),pak vypnuti motoru...a osahávání hadic (těch v autě, pro rejpálky :-) ). Vrchní od chladiče teplá a lehce tlakovaná, spodní od pumpy do chladiče studená, normální.... TAkže to opravdu podle popisu, co tu píšete, vypadá na pumpu. TAk se jde objednat nová a preventivně i termostat :-)
Díky.
wEnC
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od wEnC »

mkalous píše: Vrchní od chladiče teplá a lehce tlakovaná, spodní od pumpy do chladiče studená, normální....
Díky.
To se mi zdá dost divné, chladič je průchozí tímpádem i tlak v obou hadicích musí být stejný. Pokud není byl by chladič ucpaný.
kralik

#12 Příspěvek od kralik »

Nejsem zadny profik. Tak mne ber s rezervou, ale mam par poznamek z me vlastni sobotni vymeny chladice. Po trech minutach na volnobeh mam i ja spodni hadici studenou a horni teplou. Za tri minuty volnobehu se to cele neohreje. Kdyz jsem se projel (100km :) ) Tak mam samo horke obe dve. Znamy mel problem na E38 s kolisanim teploty a prehrivanim v kolone, nakonec to bylo jen blbym zavzdusnenim systemu. Stacilo jen uplne odvzdusnit a vse OK.
gogoho
Klubové ID: 1902

#13 Příspěvek od gogoho »

jj pořádně odvzdušnit je základ a hlavně při zapnutym topení.....Obě hadice jsou horký až se otevře termostat.........A ten se otvírá až při hodně vysoký teplotě.......někde kolem 110 st.
MatyACS
Klubové ID: 1587
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od MatyACS »

mě se v těchhle pařákách taky občas až nějak nehezky hřeje...mám taky zkusit odvzdušnit???? :idea:
Birkoff
Klubové ID: 989

#15 Příspěvek od Birkoff »

MatyACS píše:mě se v těchhle pařákách taky občas až nějak nehezky hřeje...mám taky zkusit odvzdušnit???? :idea:
Jestli jen teďka v tom horku, tak spíš viska, zanesenej chladič (zvenka bordelem) nebo se může protáčet pumpa (pokud není kovová (samozřejmě vrtule)). Odvzdušnit můžeš každopádně, tím rozhodně nic nepokazíš, jen nezapomeň zapnout topení.
Strosek
Klubové ID: 2567

#16 Příspěvek od Strosek »

gogoho píše:...A ten se otvírá až při hodně vysoký teplotě.......někde kolem 110 st.
Není to nějak hodně ? Já myslel, že se termostat otevírá už při 80 st.
T613
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od T613 »

Strosek píše:
gogoho píše:...A ten se otvírá až při hodně vysoký teplotě.......někde kolem 110 st.
Není to nějak hodně ? Já myslel, že se termostat otevírá už při 80 st.
to vis gogoho ma parni chlazeni motoru :lol: jiank samo dle typu termostatu kolem 70-80
gogoho

#18 Příspěvek od gogoho »

Tak je to přesně 105 st... Na všech V8 ............ 80 tak možná stará škodovka....
gogoho

#19 Příspěvek od gogoho »

Tak je to jinak na M60 95 st. an na M62 105 st.

Kdo nevěří ad se koukne Do Elitu tam je to u každýho termostatu napsaný.
T613
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od T613 »

no ja se divam do ETK a tam je 85 ... nevim ale pri 110 mas z motoru dymovnici :D
Odpovědět