Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 - Odběr z aku během 'sleep mode'

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
El Bobr

E39 - Odběr z aku během 'sleep mode'

#1 Příspěvek od El Bobr »

Zdravim,

100pro zakladam duplicitni tema, ale proste sem asi levej na hledani, predem se omlouvam.

Problem:

Odber po usnuti (cca 16 minut po zamknuti - "P" nesviti) je 0.28A. Spinac kapoty je odpojen - spinac jako takovy je OK, konektor k nemu se mi rozpad' v ruce (dava kontakt 50/50), default je 'circuit open' pri zavrene kapote, to by tedy byt problem nemel. Pak je taky dobijeci svitilna v kastliku - ty jsem taky vyndal, odber stale 0.28A.

Zadne lampicky, svetilka, pozicky, nic nesviti, zadny vetrak nebezi. Jeste je tu moznost 'jezka' vetraku, ale zatim jsem na nej nesahal protoze vetrak jede jak ma, mozna dnes odpojim a uvidim, dal bych update.

Ptam se, dle hledani tak nejak ruzne po internetu kazdej rika tahat pojistky a koukat - do toho se mi nechce, staci ze auto dostalo soky kdyz sem se snazil pripojit ampermetr.

Pak jsem se nekde docetl o metode "voltage drop across fuse" vcetne prehledu co ktera hodnota znamena v mV. I kdyz ENG docela zvladam, potreboval bych nejakej navod pro blby, co to vlastne je a jak na to - v cestine. Taky vsechny videa na Y-Tube maji krasne pristupne pojistkovky s pojistkama co se daji takto zmerit, pulka pojistek co mam v aute je hezky zadeklovana, uf. A jen pri pomysleni na tu pod kastlikem me uz boli zada ...

Tabulka zde - externi odkaz:

Kód: Vybrat vše

shorturl.at/ABNWY
Predem rikam, moje baterka je uz tak nejak pulkou nohy na ceste do vecnych lovist, ale i kdyz koupim novou, tak to neresi staly odber. Mimochodem je tam 74Ah Varta modra, cca 3roky stara, pocitam ze to jako kapacita staci a ze Varta jako takova je taky ok, koupil bych asi zase tu samou. Nebo, ma nekdo lepsi napad?

Alternator dobiji na volnobeh se vsim co jde zapnout 13.6-13.8 V

Jinak je to E39/535iA (M62TU) - v tak nejak normalni vybave, cd changer v kufru, radio s kazetou bez navi, velky BC, bez sibru, el comfort sitze s pameti, ma to prej webasto, klasika digi klima - jsou tam pozustatky nejakeho 90's handsfree, ale nenasel jsem zadnou dokovaci stanici pro podnikatelskou nokii, mozna o vikendu rozhodim panely intru a vyskubu ten nesmysl.

P.S. Auto mam cca mesic, ze spousty veci jsem jeste trosku mimo, je mozne ze odber tam byl uz za predchoziho majitele, ktery s tim jezdil stylem "1x za mesic na hrbitov", tak mu neprislo divne, ze chcipe baterka a proste ji mel na udrzovacce.
ACDC

Re: E39 - Odběr z aku během 'sleep mode'

#2 Příspěvek od ACDC »

Vyndavat pojistky autu zas tak neškodí, spíš vůbec. Navíc můžeš vzadu v kufru odpojit některé základní věci, např. pojistky v kufru všechny. Vyloučíš taky všechny pojistky které jsou pod napětím s radiem a zas tolik toho nezbude. Když vyndáš hlavní vzadu 200A, bude vše bez napětí mimo alt + starter. Další možné vyloučení.
airbone

#3 Příspěvek od airbone »

odber ma byt max do 0,04A

pozri nejake info tu (e38)

https://www.bmwklub.sk/technicke-okienk ... 21352.html

moze to sposobovat aj vadny GM modul tym ze nevypne rele K72
El Bobr

#4 Příspěvek od El Bobr »

Update - pro pobaveni:

Nedalo mi to, zkusil jsem jeste jednou zmerit odber behem spanku - A HLE - 0.02-0.03A. Tak si rikam, jses debil, neumis cist hodnoty na voltmetru. Mimochodem, na nic jsem nesahal, zadnou pojistku jsem nevyndal.

Druhy den rano, samozrejme pondeli - odemknu a starter cvak cvak a tudle, nic nebude, jedes do prace busem. 11.7V na baterce.

Baterka poleti a dam novou, pak znova zmerim odber, protoze i kdyby to bylo tech puvodnich 0.28A, tak plne nabita baterka pres noc pri tomhle odberu nechcipne.

Diky za rady, na to rele se podivam a webasto to opravdu ma, ale je tam mrtvy cerpadlo latentniho tepla, nebo co, zkusim vytahnout pojistku a uvidime.

Edit: 16.9.2020

Nova baterie (tentokrat 90Ah, po konzultaci s jinym majitelem E39) naistalovana, boj s plusovym kabelem byl dlouhy, ale uspesny. K memu nemilemu prekvapeni, starter opet cvaka. Cvak a nic, kontrolky nepohasnou, bohuzel nenapada me jak v tu chvili merit nepeti na baterce, jestli je po ceste nekde "jen" spatna kostra nebo je tam odber jak pri startu ale starter netoci. Po chvilce jsem to zkusil jeste dvakrat a na podruhe starter zacal tocit jak vitr. Jsem zmaten.

Muj napad postupu dal je jit po vsech kostricich bodech na motoru a pro jistotu prohlednout i ten v kufru, znovu.
Pocitam ze plusovy kabel ke starteru je veden v jednom kuse az ke starteru samotnemu a samozrejme za asi vede vnitrkem, hezky pod kobercem ...
Zkontrolovat pripojeni vedeni na starter, jestli tam neni neco ocividne spatne
Holt kdyz tak vycuknout starter a zkontrolovat civku, pastorek, uhliky, atd ...

Namatkova kontrola odberu 0.02-0.03A. Puvodne tam opravdu bylo 0.28A. Jedine co se zmenilo bylo, ze jsem z CD menice vysypal CDcka a vyndal v kufru pojistku "trailer hitch" 40A - auto nema tazne, pocitam ze to je jen priprava pro montaz?

Napady a postrehy vitane.
ACDC

#5 Příspěvek od ACDC »

Kabel ke starteru je v jednom kuse, v tom to asi nebude. Kostra tě zajímá jen u AKU a u motoru. Co teda starter, jak víš, že je OK? Pokud občas funguje, jasný kandidát.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

A když to nechce chytnout starter aspoň točí motorem, nebo jen vysune pastorek a neotočí, nebo nic cvakne jen jakoby relátko palubní elektrika ale starter ticho ? Napadá mě ta průchodnost plus kabelu se dá taky detekovat. popř povolenej spoj.
ACDC

#7 Příspěvek od ACDC »

Na AKU spoj vidíš, na starter se musíš podívat. Dej měřák na + altíku, ten má společný kabel se starterem a uvidíš pokles při startu.
El Bobr

#8 Příspěvek od El Bobr »

Zdar

Tak, pres vikend nebylo moc casu se na to podivat, ale v praci mame aspon najezdy, tak jsem na to dal predek a po sundani deklu pod motorem jsem shledal, ze jsem nic nenasel, krome netesnosti okolo vany a vika rozvodu. Kostra kabel u kompresoru klimatizace je ok. Zkusil jsem dotahnout, ale je dotazen jak ma.

Starter a pripojeni velkeho plus je vizualne naprosto OK, take spinaci privody jsou vizualne OK. Privod k uhlikum je ok, izolace neopadava, nic neni "spalene".

Jinak, projev "zavady" je asi takto:

- otocim klickem do polohy START a ozve se lehke "cvak" a ticho - netocime, zvuk jde od starteru
- otocim klickem podruhe a drc, starter toci a motor vrci
- cca 1 z 15 pokusu to jenom cvakne, opravdu jakoby civka nemela silu vytahnout pastorek
- pripojil jsem voltmetr na minus na domecku tlumice a na plus na motoru, chtel zopakovat cvaknuti, ale nic, pri startu pokles na cca 10.3V (coz si myslim ze je OK, kdyz je baterka nova)

Koupil jsme novou civku a drzak uhliku - spis pro jistotu. Tenhle vikend dam auto na jamu a starter vycuknu; a nebojte, mam spravnou sadu nastrcek na golu. Nebudu to zvejkat sestihranem.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To mě zajímá výsledek s tím starterem. Mě se totiž dějě něco podobnýho, ale jen za horka když auto opakovaně startuju po delší jízdě. To starter ani neotočí motorem. Za pár minut až to schládne na bnk. Takže mám podezření taky nějaký kontakt či součást starteru.
ACDC

#10 Příspěvek od ACDC »

Taky se zkouší při občasném nestartování probrat starter kladivem. Ne urazit:-))
El Bobr

#11 Příspěvek od El Bobr »

Zdar.

Tak "update"

Budete-li nekdy nekdo mit podobny problem, jako prvni vytrasujte konektor privodu proudu k vlastni civce. Sice je pomerne dobre utesneny, ale v tom mem uz byl naznak zelene smrti. Vycisteno, osetreno velmi primerenym mnozstvim silikonove pasty.

Pak se podařilo vyndat starter. Chtel jsem udelat par fotek, ale matlat s rukama od vseho mozneho po telefonu se mi nechtelo. Tak aspon docela peknej popis je zde:

https://www.bimmerfest.com/threads/replacing-starter-1998-540i.95148/

https://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/BMW-5-Series-E39/81-ENGINE-Starter_Replacement/81-ENGINE-Starter_Replacement.htm
Vymenena civky na starteru byla otazka peti minut, jen pozor na pruzinky uvnitr, a vse jede jak ma, cvak a toci s motorem jak vitr.

Civku jsme pak zkouseli a opravdu, cca na 15ty pokus nesepla. A hlavne, jestli jsou opalene spinaci kontakty, stejne nemate sanci je vycistit, je to v jednom kuse.

Da se sehnat celej starter za cca 2.500,- i s postovnym. Cena super, ale byl tam pozadavek na vraceni stareho dilu, na to se muzu, vite co. Mel jsem moznost lokalne koupit jen spinaci civku za cca 350,- a tak jsem to zkusil. Uvidime treba za mesic nebo po zime.

A odber meren po cca 30ti minutach - 0.03/0.02 A - a jak rikam, jen jsem vysypal CDcka z menice a vyndal pojistku na prives 40A a kufru, tak snad.

Takze odber na baterce odhalil mrtvou baterku a umirajici civku na starteru. Cesty zivota jsou nevyzpytatelne.
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Super popis... :thumbsup:

Tato zkušenost se může hodit :-)
Odpovědět