Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e65: upgrade 2 TV anten na 3

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Odpovědět
Zpráva
Autor
jaroslav

#1 Příspěvek od jaroslav »

Origo DRIVE TV Video modul ma 3 vstupy:
- ruzovy na kraji ktory sa vyuziva na nepretrzite hladanie programov
- dalsie 2 vstupy na prijem obrazu za jazdy. Pri pripojeni len 1 vstupu za jazdy pri rychlostiach nad 40km/h to obcas sekne. Pri pripojeni 2 vstupov to funguje zhruba do 130-140km/h.

Ak nieje pripojeny ruzovy vstup na kraji tak na zaciatku to najde programy ale po zvoleni jedneho sa ostatne stratia (pretoze to nema antenu na scanning a preto nic nenajde).

Bohuzial mam len 2 antenne kable :( a aby to fungovalo ako to bolo zamyslane je nutne mat 3.

TV zosilovace z ktorych idu anteny su v C blokoch vzadu:
- Antenna amplifier Diversity - moze mat 1 alebo 2 vystupy na koax pre TV. Je napajany z antenna tuneru ktory je hned vedla neho (cez plochy konektor s 8 pinmi).
- Antenna amplifier - zosiluje signal pre viacero zariadeni, i napr. dialkove ovladanie a TV. Existuju verzie 434MHZ, 315MHZ, 868MHZ. Pri vyberu "nespravnej" vraj nefunguje dialkove. Pri tej krabicke je i slucovac ktory ma vstupy na 2 koaxy a 1 vystup (3 vedla seba).

U oboch zosilovacov existuje verzia pre TV function & Rear display screen ktoru potrebujem. Je otazka ktory zosilovac je nutne vymenit aby boli 3 TV koaxy. Podla http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... 302&page=2 vyzera ze je to Diversity amplifier. Ma s tym niekto skusenosti? Snejk to Hurvajsovi robil ale uz si presne nepameta ktory zosilovac je ten spravny na vymenu.

Otazka je, ako ten Diversity amplifier funguje v pripade ze ma 2 vystupy na koax. Kde sa vezme ta druha antena? Lisia sa nejak anteny v zadnom skle u pred/po FL? Vymena skla neprichadza v uvahu :D .

Pripajat len 1 antenu na Diversity amplifier (a z tej mat potom 2x koax) moc nedava zmysel, to by asi lepsie fungovalo urobit split za zosilovacom (jeden by siel do ruzoveho vstupu na scanning a druhy na prijem za jazdy).

Dalsia moznost je pouzit neorigo pasivnu antenu a pripojit ju na origo Diversity amplifier, ale s vertikalnou polarizaciou. Pripadne neorigo aktivna antena nalepena vzadu vertikalne bez vymeny zosilovaca.
inspi1981

#2 Příspěvek od inspi1981 »

hurvajs77
Klubové ID: 2855

#3 Příspěvek od hurvajs77 »

Snejk to zapojoval, ale to co jsem mu přinesl. Mě nikdo nebyl schopen říci, jaké všechny antény mám měnit. Takže jsem se koukal do ETK na TV retrofit kit a koupil antény, které tam byly. Teď nemám auto, ale až ho budu mít, tak se klidně podívám, co tam vlastně mám.
AKTUALIZACE VŠECH MAPOVÝCH PODKLADŮ (MKx/CCC/CIC/CIC-HIGH), FSC KÓDY VČETNĚ LIFETIME A ROZUZMNÉ CENY
Obrázek
E65 730d
E61 530xd - stolen :-(
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#4 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Není nejjednodušší kouknout do WDS?
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
jaroslav

#5 Příspěvek od jaroslav »

http://2imgs.com/69e585af7c

Z wiring diagramu zapojenia anten je vidiet ze Diverzity zosilovac ma vstup len na 1 TV antenu na skle. Druha antena TV2 na skle ide do toho druheho Antenna amplifieru na druhej strane. Pokial auto nema TV, tak zosilovace nemaju TV koax vystup. Pri dokupeni TV modulu je tak nutne vymenit oba zosilovace.

http://2imgs.com/5ad6b69c4f

Antenna amplifier a Diversity amplifier su najvzajom prepojene cez koax ktory vedie FM signal. Diversity amplifier potom priebezne vybera jednu skupinu z FM anten (lava/prava) na zaklade spoluprace s Antenna tunerom (ktory prijima radio). Diverzitu TV ten Diversity amplifier nezarucuje, je to len pre radio. Diverzita TV signalu je riesena priamo v TV modulu rychlym prepinanim medzi antenami a vyberom lepsej anteny. ANT_TV1 a ANT_TV3 pochadzaju z tej istej anteny. ANT_TV3 vystup existuje len v pripade DRIVE TV modulov a vzacne i FBAS TV modulov. Kedze vstupy na TV modulu niesu ekvivaletne ale maju svoje funkcie (ruzovy na kraji neustale hlada programy), ANT_TV1 a ANT_TV3 sa musia pripojit na tie spravne vstupy - na oba krajne pricom na stredny sa musi pripojit ANT_TV2. Najlepsie je si ten kabel co ide od Antenna amplifieru oznacit nejakou farebnou paskou aby sa nepomiesali.

http://2imgs.com/c34f2f05d6

Riesenie problemu
Existuje specialny Diversity amplifier pre FL s DVB-T a zadnou obrazovkou ktory umoznuje pripojit 3 koax kabely. 1 sluzi na prepojenie s Antenna amplifierom na druhej strane a ma zaroven 2 TV vystupy (ANT_TV1 a ANT_TV3). Nieje to dobre vidiet ani vo WDS wiring diagramu "N45 Antenna Diversity", pretoze vsetky 3 koax vstupy/vystupy odkazuju na obrazok kde su len 2 co je matuce. Spravne part numbery su 65206941747 a 65209167135, mali by bez problemov fungovat oba.

http://2imgs.com/870b6b4192

Hurvajs mal u seba Diversity amplifier 65256903458 (pretoze nemal TV) - tj pre jeden koax ktory sa vyuzival len na prepojenie tych dvoch zosilovacov na stranach. TV koax u neho teda neexistoval. U mna bude zrejme podla roku vyroby 65206933667 (mam zadnu obrazovku) co uz je pre 2 koaxy.

V CR sa pouziva vertikalna polarizacia DVB-T signalu akurat v Prahe a Brne (kde je signal silny), inde je to horizontalna, preto horizontalne anteny v skle budu fungovat (i ked nie velmi dobre lebo tie anteny su vedla seba). Na Slovensku je ale polarizacia vertikalna :(
jaroslav

#6 Příspěvek od jaroslav »

Dival som sa po neorigo antenach a asi najlepsie vychadzaju anteny pre TV tunery Alpine (Alpine KAE-210DV a ALPINE KAE-205DV) ktore su povazovane za velmi dobre. Alpine ma dokonca TV modul so 4 tunermi, ale kedze nepodporuje MOST, zdiela problemy s ASUKOu (ovladanie len dialkovym, problemy s origo DVD changerom atd). Neviete co za napetie je na TV coaxu z amplifierov (Diversity, Antenna amplifier)? Pravdepodobne tam bude bud 12 alebo 5V. Tie Alpine anteny su na 5V a vyzera ze su napajane z koaxu co bude u origo TV tuneru problem pretoze origo TV zosilovace su napajane z TV modulu cez koax napetim 10V. To bude chciet nejak poriesit.

Jedna sa o anteny od vyrobcu Funke. U vyrobcu je dokonca k dispozicii charakteristika anteny. Tam je vidiet ze sice KAE-210DV ma vecsi gain u nizkych frekvencii, ale je viac citliva na zmeny uhlu oproti vysielacu. Z charakteristiky je vidiet ze druha diverzity antena by sa mala montovat otocena o 90' inak proste neni ziadna diverzita. Najlepsie by bolo asi tie 2 typy anten skombinovat pretoze ich charakteristika je ina. Dat ich niekam do naraznikov aby neboli za zatmavenym sklom.

Origo BMW riesenie s antenami na zadnom skle proste nemoze dobre fungovat ked su tie anteny hned vedla seba.

Popis anten Funke:
http://funke.nl/downloads/Productsheet_DSC410.pdf
http://www.funke.nl/downloads/Productsh ... .7_def.pdf
fishmaker Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 1703

#7 Příspěvek od fishmaker Moderátor »

nějaké novinky v tvém zapojení a zprovoznění ?

mám k dispozici Drive modul a samozřejmě mám diversity jen se dvěma koaxama...ale nemám zadní monitor...
zkoušel jsem to zapojit jen se dvěma...ale moc se tomu nechce...takže asi budu muset vyměnit i ten diversity modul a dodělat jeden kablik pro zapojeni...je to tak ?
First EX : BMW e38 740i 6/1995
Second car : BMW e66 745Li 3/2002
Third EX : BMW f01 740i 3/2009
jaroslav

#8 Příspěvek od jaroslav »

Ziadne novinky, chce to niekoho vzdelaneho v elektronike kto by s tym trochu poradil.

Na koax vstupe TV tuneru je 10.26V a tie Funke anteny potrebuju 5V. Zo skoly si pametam na odporove delice napetia :D a existuju tiez DC-DC menice (tie ale vraj pouzit nejde, galvanicky oddeluju vstup a vystup). Aby sa zistilo ci je to vobec realne je nutne zmerat prud v zapojeni s diversity zosilovacom (a na to nemam kabel ktory by som rozrezal :) ). Funke anteny potrebuju podla dokumentacie 25-30mA. Do vstupu na TV tuneru nesmie tiect "vyrazne" iny prud nez pri zapojeni s diversity zosilovacom aby to nebolo nadmerne zatazene a zaroven bude potreba dodat tych 25-30mA do Funke anten (tie maju tiez nejaky neznamy vnutorny odpor). Na zmeranie vnutorneho odporu Funke anten je nutne ich zakupit :D.

Drive TV moduly nieje jednoduche zohnat a ich cena je vyzsia nez obycajnych, takze sa mi s tym nechce velmi experimentovat. Chcelo by to asi najprv rozchodit na lacnom obycajnom digital TV modulu.

S 2 antenami ti to musi fungovat. Ten ruzovy vstup na kraji hlada priebezne programy, dalsie 2 su diversity. Mne to funguje na akukolvek kombinaciu, akurat pokial zapojis len 2 diversity bez toho ruzoveho tak sa po volbe programu ostatne stratia. Aby to fungovalo spravne (programy nemizli a fungovalo to dobre za jazdy) je nutne mat 3 anteny.
jaroslav

#9 Příspěvek od jaroslav »

Nakoniec to skoncilo vymenou Diversity zosilovaca za typ s 3 vystupmi (part number 6941747, je mozny i 9167135). 2 vystupy su antenne, 1 vystup je na prepojenie so zosilovacom na druhej strane, odkial pochadza i 3tia antena.

To prepojenie medzi lavou a pravou stranou je tam vzdy, i ked neni TV, to by potom diversity amplifier mal len 1 vystup. Ak ma 2, tak 1 je antenny a druhy na prepojenie.

Funguje to vyborne za jazdy a programy sa mi uz nestracaju.
benefic

#10 Příspěvek od benefic »

Zdravim Vas, rad by som otvoril tuto temu.

Co sa tyka pouzitia neoriginalnych anten. Aky mate nazor na tento navod?

http://www.bmwcoding.com/showthread.php ... BAS)-guide

Mam totiz taky problem, ze som robil retrofit presne podla toho navodu, dokonca som pouzil rovnake diely ( rovanek cislo dielu modulu aj rovnake anteny), ale coax vstupy na module mi nedavaju ziadne napatie do anten, a teda zosilovace su nefunkcne

Nejake rady?
mr_nitroz

#11 Příspěvek od mr_nitroz »

Myslis anteny ant-600? Mam jednu taky, protoze mam tv tuner pro 3 anteny, ale zesilovac na 2. Zkousel jsem na miste se spatnym prijmem zapojit jednu antenu po druhe a lepsi prijem byl s antenou ant-600. Napajena je z fakra konektoru 5v. Tv tuner je ten novejsi pro cic, ma epg, automaticke prepinani kanalu stanice podle sily signalu atd. Jedna se o e60. Pripojil jsem to a hraje to, dioda na antene sviti. Je mozne, ze tuner pro e65 nema napajeni pro ext. antenu. Na bmwcoding foru nekdo pise, ze po prenastaveni ncsexpert jde pak tv tuner kodovat a v kodovani by mela byt moznost napajeni pro ext. antenu zapnout... Nemam s tim ale zkusenost.
benefic

#12 Příspěvek od benefic »

Ano myslim Ampire ANT600, mne cervene diody nesvietia. Ale je mozne ze je poskodeny modul, neda sa totiz normalne nakodovat.

Mam objednany novy tak uvidim ako sa to bude spravat...
benefic

Re: e65: upgrade 2 TV anten na 3

#13 Příspěvek od benefic »

takze prisiel mi druhy modul, tento krat je to drive modul, ale sprava sa to rovnako, modul sa neda poriadne prekodovat a taktiez nedava 5V do antennych zosilovacov, uz fakt netusim kde moze byt chyba
Odpovědět