Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Vnitřní zpětné zrcátko - upgrade, retrofit ?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#1 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Mohl by sem nejen mě někdo nastínit, jak lze upgradovat vnitřní z5tné zrcátko?
Jde mi např. o stmívací za obyč. třeba do E60/E61. Ale zdá se, jsou tam větší možnosti do čehokoliv. Jak je to ohledně jednotek a kódování?

Zaujalo mě toto s compasem, to je nějaká US specifikace?
http://www.ebay.com/itm/BMW-X5-X6-E83-M ... Make%3ABMW
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#2 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To by mohlo jít dokódovat ni? Na YT videu třeba pro E90 je vidět ta jednotka a čidla po odkrytování uchycení (pod dešťovým senzorem). Domnívám se, že to řídí i případné stmívání venkovních pokud jsou na autě (?)
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JaraX »

zrcátek je mraky
konkrétně když to vezmu do E90, E60, E65, E70 (stejné do všech těchto modelů)

- elektrochrom (stmívání, zaroven řídí vnější)
- garáž - tlačítka 1,2,3 pro rádiové otevření vrat garáže
- FLA - kamera pro automatickou aktivaci dalkových světel, výborný retrofit, dopročuju.
- DWA - alarm, nebo spíš jeho dioda
- kompas - v americe běžná věc, u nás vyjímečná, ale byla to výbava i pro Evropu,
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jj díky za upřesnění. Teď jsem jenom zvědavej nakolik je to plug&play. Stačí-li překódovat, nebo je k tomu ještě zas jiná jednotka (snad ne).
Jestli tam teda vůbec u toho mýho holátka nějakou mám.. :P ?

Venkovní stmívačky/sklápěčky už jsou na voze, ještě pochopitelně nefungují. Ale na poště už čeká vnitřek z E61 '05, ani nevím jaký konektor s kolika drátama tam bude.
Pro představu změna je z poz.1 na poz.5: http://www.realoem.com/bmw/cs/showparts ... Id=51_5129
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od xdentist »

Kompas, ovládání garáže (homelink) ani stmívání toho samotného vnitřního zrcátka je čistě plug and play, bez kódování. Vše z toho funguje hned po zapojení napájení. Aby pak stmívání zrcátka fungovalo přesně jak má, je nutné tam dozapojit signál zpátečky, aby se při jejím zařazení rozjasnilo. No a pokud se bude propojovat s vnějšími, tam už je to otázka kódování právě těch vnějších a propojení vnitřního s jejich jednotkou (ale to jsou různé možnosti dle roku a typu).
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JaraX »

a FLA se zapojí na CANovku, třeba ze šíbru, dokoduje se FLA, je třeba ještě mít novější typ FRM (LM) cca od roku 2005,2006 nahoru, jak u kterého auta, taky je potřeba mít bixenony, dodělal jsem FLA na E90 s xenonem a FLA jen rožínalo kontrolku a vůbec nerožlo dálkové :D
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Tak zrkadýlko dorazilo. Je tam konektor 9pinů. Uvidím jak to přehodím za starý. Kamera FLA tam zjevně není pač bývá zvlášť ukrytá ve větším držáku.
Ilustrační obrázek s běžným krytem držáku, na skle pochopitelně čidlo stmívání : https://eurochopshop.com/store/wp-conte ... EG055a.jpg

Rekapitulace funkcí z ETK:
EC = elektrochrom ........ stmívání dle čidla
rádio = dálkové ovládání rádia ........ na frekvenci 868 MHZ
LED = svítivá dioda pro výstražné zařízení proti krádeži ........ světlo alarmu
GTO = integrované univerz.dálk. ovládání/otevírání dveří ........ tzv. Homelink, na frekvenci 868 MHZ
FLA = asistent dálkových světel ........ potřebuje jiný kryt uchycení na skle a v něm navíc cylindrickou kameru
kompas = digitální kompas ........ ukazuje světové strany v zrcátku, běžně pro USA. Pro E60/E61 to ETK pro EU nenabízí.
ETC = Electronic Toll Collection ........ Mýto. Jen pro Japonsko
TLC = výstražné zařízení opuštění pruhu ........ neviděl jsem, že by tuhle chujovinu E60/E61 měla. Je na to přídavný držák.
fishmaker Moderátor
Moderátor

#8 Příspěvek od fishmaker Moderátor »

doplnim obrázek jak vypadá FLA na zrcátku...vypadá to, že to je přišroubovaný a mělo by to jít dodělat samostatně...ale samostatně sem to nikde neviděl ;)

a ještě bych upřesnil, že GTO může být i 434MHz...což mám např. já ;) u původní garáže to fungovalo pěkně...v novym baráku je bohužel 868MHz :(

Obrázek
First EX : BMW e38 740i 6/1995
Second car : BMW e66 745Li 3/2002
Third EX : BMW f01 740i 3/2009
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Teď jsem dodelaval stmívací a stačilo +/- vše funguje ok, couvání v noci bez problémů, zrcátko tmavne jen při zdroji světla, tak pokud nechcete couvat do mega nasvícené garáže, není třeba řešit R.
“Ability is what you're capable of doing.”
JakoobCZ

#10 Příspěvek od JakoobCZ »

Asi hloupá otázka, ale lze doplnit pouze například ten modul pro garáž? Mám zrcátko se stmíváním, alarmem, ale dost bych ocenil tu možnost ovládat vrata a s radostí zahodil všechny ty ovladače.

Na spínání dálkových světel jsem slyšel dobré i špatné zkušenosti. Jak to například funguje ve městě v místech, kde není pouliční osvětlení?
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JaraX »

tam kde není pouliční osvětlění jede na dálky pokud doprotivky nic nejede, ale hlavně vždycky máš možnost manualně vypnout nebo zapnout, FLA mužu jen doporučit.
johnyfly1

#12 Příspěvek od johnyfly1 »

ja mam trosku inu otazku...daju sa do e36 napasovat vonkajsie stmievacie zrkadla? kedze som si vsimol ze vo vnutornom zrkadle su na to vystupy no nezapojene,..tak by som to vyuzil :D
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JaraX »

e36 toto nikdy neměla, ani E46, musel bys dát vnější skla z např z E90, E39, ale ty mají jiny rozměr skel,
johnyfly1

#14 Příspěvek od johnyfly1 »

jj viem ze to e36 nemali ale tak ci niekto neskusal leboo tie vnutorne zrkadla maju rovnaku elektroniku :D
JakoobCZ

#15 Příspěvek od JakoobCZ »

Lze tedy doplnit vnitřní zrcátko o funkce (např homelink), nebo se musí měnit celé za nový kus? Dik
vlastnemec

#16 Příspěvek od vlastnemec »

Ahojte, tak jsem zkoušel nahodit zrcátko v kombinaci EC,LED,GTO když jsem nahodil - na pin 10 a + (bral jsem z lampiček) na pin 3 tak vše funguje stmívání jede a GTO taky. No ale po nastartování motoru jde stále šťáva do zrcátka EC krásně stmívá ale přestane fungovat GTO, jsem z toho celkem mimo když jde šťáva tak by to mělo fungovat a EC funguje jen to GTO prostě vypadne až do vypnutí motoru.

Umí e65 poslat po napájecím drátu impuls, že běží motor a tím patřičnou věc vyřadit a jinou ne? Zítra zkusím jiný drát s 12V a uvidím.

Díky za případné rady.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

JakoobCZ píše:Lze tedy doplnit vnitřní zrcátko o funkce (např homelink), nebo se musí měnit celé za nový kus? Dik
Tak především potřebuješ zrcátko s těma 1-2-3 tlačítkama. Tímpádem asi leda výměna kus za kus. Těch zrcátek je tak 5 modifikací podle výbavy, viz. odkaz do ETK.
vlastnemec

#18 Příspěvek od vlastnemec »

vlastnemec píše:Ahojte, tak jsem zkoušel nahodit zrcátko v kombinaci EC,LED,GTO když jsem nahodil - na pin 10 a + (bral jsem z lampiček) na pin 3 tak vše funguje stmívání jede a GTO taky. No ale po nastartování motoru jde stále šťáva do zrcátka EC krásně stmívá ale přestane fungovat GTO, jsem z toho celkem mimo když jde šťáva tak by to mělo fungovat a EC funguje jen to GTO prostě vypadne až do vypnutí motoru.

Umí e65 poslat po napájecím drátu impuls, že běží motor a tím patřičnou věc vyřadit a jinou ne? Zítra zkusím jiný drát s 12V a uvidím.

Díky za případné rady.
Tak problém vyřešen. NEBRAT SI + 12V Z INTERIÉROVÝCH LAMPIČEK!!! ale z napájení dešťového a světelného senzoru.

Jinak mi je to stejně záhadou.
Andzin

Re: Vnitřní zpětné zrcátko - upgrade, retrofit ?

#19 Příspěvek od Andzin »

myslim ze je to logicke, po nastartovani preci interierove lampici zhasinaji...vsechny :) takze resenim je nebrat napajeni z nich
vlastnemec

Re: Vnitřní zpětné zrcátko - upgrade, retrofit ?

#20 Příspěvek od vlastnemec »

Andzin píše:myslim ze je to logicke, po nastartovani preci interierove lampici zhasinaji...vsechny :) takze resenim je nebrat napajeni z nich
Ano zhasínají, ale kabelem ze kterého jsem bral 12+ ne, byl pořád pod napětím, mínus to taky nespíná jelikož jsem ho nechal tak jak jsem ho měl předtím. Pro info do lapmpiček jdou tři kapely pod napětím - napřed jsem si odzkoušel který zhasíná. Jo a stmívání šlo ale GTO ne.
Odpovědět