Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
nefunkční centrál
Přestal mi fungovat centrál na DO. Nejprve jsem rozebral DO, kde je dobíjecí baterie, která se dobíjí při zasunutí do slotu. Baterie má 3V a napětí neklesne ani při zatížení. DO jsem slepil. Dočítám se, že to býví centrální jednotka. V jiných vozech je pod kastlikem na místě spolujezdce. V X1 je tam nějaká řídící jednotka, ale pod palubkou na místě spolujezdce jsou ještě další dvě krabičky, co vapadají jako řídící jednotka. DO občas fungoval, když byl přiblížen na 5cm v levo nad zadním sklem. Nyní nefungujevůbec.
Může někdo poradit?
Ještě mi poraďte, která jednotka je k centrálu na DO.
Může někdo poradit?
Ještě mi poraďte, která jednotka je k centrálu na DO.
Řídící jednotka je za plastama u řidiče. Vyndal jsem ji, otevřel, je tam jen jedno relátko a to je funkční. Na desce není značení součástek, schema bude patrně nedostupné a překvapilo mě, že přívody konektorů jsou jen naražené do desky plošných spojů. Procínoval jsem je, ale výsledek se nedostavil - DO stále nefunguje.
Asi jsem měl otevřít nový příspěvek, protože zde nikdo nereaguje, nebo snad mám jedinou Xjedničku?
Nahrál bych fotku, ale odmítá to.
Asi jsem měl otevřít nový příspěvek, protože zde nikdo nereaguje, nebo snad mám jedinou Xjedničku?
Nahrál bych fotku, ale odmítá to.
- vlastnemec
- vlastnemec
Tak jsem se opět dostal k opravě nefunkčnosti DO centrálu. Na radu mechanika z BMW, že závada pravděpodobně nebude v časové centrální jednotce, umístěné na levém sloupku vedle pedálů u řidiče, ale v anténní jednotce pro DO, umístěné ve kšiltu zadních dveří kufru.
Sundal jsem tedy plast z horní části zadních dveří a je tam krabička, do které vede anténa a napájecí konektor a z ní vychází napájení vyhřívání zadního skla. Vyndal jsem tuto jednotku, rozlousknul a vidím na desce ze strany součástek asi na 5 místech bílou oxidační hmotu, která překlenuje některé piny na dvou čipech a je také u SMD kondíků. Tuto oxidační hmotu jsem očistil a světe div se, centrál po vložení zpět, funguje. Nezačal fungovat okamžitě, ale teprve po nastartováni a vypnutí motoru, se ovládání centrálu na DO zkonsolidovalo. Se druhým klíčkem jsem musel udělat totéž. Stálo mě to jen několik hodin času.
Sundal jsem tedy plast z horní části zadních dveří a je tam krabička, do které vede anténa a napájecí konektor a z ní vychází napájení vyhřívání zadního skla. Vyndal jsem tuto jednotku, rozlousknul a vidím na desce ze strany součástek asi na 5 místech bílou oxidační hmotu, která překlenuje některé piny na dvou čipech a je také u SMD kondíků. Tuto oxidační hmotu jsem očistil a světe div se, centrál po vložení zpět, funguje. Nezačal fungovat okamžitě, ale teprve po nastartováni a vypnutí motoru, se ovládání centrálu na DO zkonsolidovalo. Se druhým klíčkem jsem musel udělat totéž. Stálo mě to jen několik hodin času.