Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Sportovní podvozek BMW E34

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
joey953

#1 Příspěvek od joey953 »

Zdravím,
rád bych se zeptal na nějaký info o dostupných sportovních podvozcích na Bmw e34. Mám model 520I rok 89 sedan. Už jsem koukal po různých možnostech, ale nemám s tím osobní zkušenost. Zatím jsem ve stadiu, kdy to jen do budoucna plánuju a tak se chci dobře rozhodnout na co šetřit. Jsem student, takže jsem koukal hlavně po JOMu a TA-Technix, ale slyšel jsem na ně rozporuplné názory. Chci aby auto šlo pěkně nízko. Pokud budou dostupné i nějaké samotné pružiny, které to posadí dolu, budu uvažovat i o nich. Kdyby kdokoliv měl nějaké zkušenosti, budu rád za všechny reakce, popř. odkazy.
Předem díky :)
Hagen
Klubové ID: 3367

#2 Příspěvek od Hagen »

Inu, Ta-Technix mam na autě, a o tom se psalo nedávno tady v topicu
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&t=121585

Není to nic extra, ale jestli s tim nechceš vyloženě jezdit na hraně na okruhu, tak za ty prachy je to dostačující.
Pokud bys chtěl jen nižší pružiny, dost záleží co tam máš za tlumiče teď a jakém jsou stavu. Celkově se ale nedoporučuje na seriové tlumiče dávat pružiny kratší než -30mm.

Jestli to chceš poslat k zemi, nejlevnější a nejrychlejší výměna bude TA-Technix komplet podvozek, protože set pružin Eibach např. stojí cca 5tis :lol:

Ovšem neám záruku, že ti nevytečou tlumiče po půl roce např... hold za ty peníze, co bys chtěl :wink:
joey953

#3 Příspěvek od joey953 »

Díky :) Nejvíc přemýšlim o tom TA a o Jomu. Je v nich nějaký rozdíl?
Hagen
Klubové ID: 3367

#4 Příspěvek od Hagen »

Co jsem tak slysel, tak Ta-Technix je na tom lip jak JOM kvalitou :)
Rouballik

#5 Příspěvek od Rouballik »

joey953 píše:Díky :) Nejvíc přemýšlim o tom TA a o Jomu. Je v nich nějaký rozdíl?
Máš několik možností:
Sportovní podvozek BMW E34 pevný to znamená kompletní set sportovních pružin a tlumičů. Tlumiče i pružiny jsou spolupracující prvky, takže na sebe musí být uzpůsobeny. Tato varianta to uzpůsobení umožňuje. Obecně je to to nejlepší z hlediska funkce, ale zase musíš vědět přesně co chceš, aby ti seděla kola atd. Tyto podvozky jsou obecně měkčí než staviky.

Stavitelný podvozek BMW E34 - stavik je vpodstatě takový tuningový univerzál, aby vyhověl všem stranám. V letě si ho dáš dolu v zimě nahoru. Při nových kolech doladíš výšku, aby neškrtala atd atd. Na druhou stranu za to platíš tvrdostí, protože je vpodstatě jedná o pevný podvozek -70mm s klouzající pružinou, takže tvrdost odpovídá -70mm pevnému podvozku.

Poslední varinatou je bastění. To je v ČR hodně oblibený. A to jsou sportovní pružiny a sportovní tlumiče a skládání kouzelných kombinaci. Jako jsou pružiny weitec a tlumiče billstein a podobně. To jsou variace bez jasného výsledku. Třeba to bude fungovat a třeba ne, důležité je že to laik nepozná, protože nejezdí v extrému, ale nehoda bude v extrému. Sportovní pružiny se doporučí max do snížení -40mm v kombinaci se sériovými tlumiči. Ideál je o -30mm.

K ceně pružin. Pružina je stočený kov, nic extra velkého a složitého. ceny jako 6000 Kč za pružiny jsou marketing nic jiného. Ty firmy se jen snaží držet exkluzivitu značky, ale přidanou honotu to nemá. To GRO podvozku jsou tlumiče.

Značky: JOM- velký množství reklamací, vzrání a problémů.
TAčko má reklamací asi desetinu možná dvacetinu, ale je o pár tisíc dražší. Ostatní nemohu hodnotit.

A teď jsem vyčerpanej z toho slohu a jdu si z toho lehnout :D :D
maxiik01

#6 Příspěvek od maxiik01 »

na e36 a e46 sem dával Weitec v kombinaci s tlumiči Sachs Advantage a stabilizátory z M3 , ale to sem s autem blbnul , bylo to dost tvrdý , na naše silnice

na 535i e34 sem dal pružiny HaR 35/10 a tlumiče Bilstein B4 (cena / kvalita na pohodu)
je teda fakt , že sem musel k vůli mým 18tkám style32 z e38 na 245/45 R18 zvednout na tlumičích misku pro pružinu o 15mm tak že je celkové snížení jen 20/10
ale případné další naklánění sem eliminoval M5 stabilizátory
Přílohy
Obraz0511.jpg
Obraz0511.jpg (123.28 KiB) Zobrazeno 705 x
Odpovědět