Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
výměna oleje automatu 330xd E90
Ahoj, v příštím týdnu se chystám vyměnit olej v automatu na mým bmw 330XD e90 2006. Co jsem tak vyzjistil, tak by výměna měla probíhat takto:
vypustit olej, vyměnit vanu s filtrem, napustit olej dokud nebude přetékat, nastartovat a zahřát na teplotu oleje okolo 40st. a také protočit to na D, R a N, dál znovu vypustit/napustit olej a opět ohřát atd.. tento postup opakovat dokud nevyměním 10l oleje.
Vým, že tímto postupem se nevymění kompletní náplň, jelikož se pouze míchá stará s novou, ale bohužel bez potřebného vybavení, které nemám to jinak udělat nejde.
Jen prosím o radu jestli je to takto proveditelné, čepal jsem totiž z netu a youtube..
vypustit olej, vyměnit vanu s filtrem, napustit olej dokud nebude přetékat, nastartovat a zahřát na teplotu oleje okolo 40st. a také protočit to na D, R a N, dál znovu vypustit/napustit olej a opět ohřát atd.. tento postup opakovat dokud nevyměním 10l oleje.
Vým, že tímto postupem se nevymění kompletní náplň, jelikož se pouze míchá stará s novou, ale bohužel bez potřebného vybavení, které nemám to jinak udělat nejde.
Jen prosím o radu jestli je to takto proveditelné, čepal jsem totiž z netu a youtube..
pokud to budes delat,doporucuju vymenit i tohle-mne pres to prolinal olej.bohuzel u xd je nejlepsi vyndat rychlostku-vymena na aute strasna
http://bmwfans.info/parts-catalog/E91/E ... ing_parts/
http://bmwfans.info/parts-catalog/E91/E ... ing_parts/
ano vím kolik stojí repas, ale výměna oleje mi nepřijde jako nejnáročnější operace, když se ví jak na to.. Děkuji za rejpání, ale hodila by se spíš rada a né poslání do servisu..matiz píše:Vis kolik stoji repas te prevodovky az si ji doseres? Kdyz nekoho chytne slepak, zajimave ze absolutne nikdo nepatra po tom jak si ho vyriznout, ale navstivi nejblizsi nemocnici. Kdezto u auta je kazdy schopny servisovat i ty nejnarocnejsi mechanismy. Bez vybaveni, s naradim z baumaxu.
no, taky si nenechám vrtat zub od někoho kdo má na to frézku na vzduch a odkoukaný z youtube, ale nějak se člověk naučit a poučit musí 
Když se snažím vyměnit co nejvíce oleje najednou! odpojím trubky co vedou do chladiče a profouknu to vzduchem... tam je většinou tak nejméně litr oleje který ti pak zasajrajtuje starý olej. Největší problém je dostat to z hydroměniče.... viděl jsem přípravky na to, ale už nevím kde
tak já si rejpl a snad i tochu poradil

Když se snažím vyměnit co nejvíce oleje najednou! odpojím trubky co vedou do chladiče a profouknu to vzduchem... tam je většinou tak nejméně litr oleje který ti pak zasajrajtuje starý olej. Největší problém je dostat to z hydroměniče.... viděl jsem přípravky na to, ale už nevím kde

tak já si rejpl a snad i tochu poradil

Pokud jsi automechanik, neni to nic složitýho. Ještě dodržuj utahovací momenty a správný pořadí utahování šroubů na vaně - je docela křehká. K plnícímu šroubu je přístup jak k penězum, takže si radši odstroj překážející součástky (např. tepelnej štít),aby jsi ten šroub neožvejkal. Nejlíp uděláš, když ho pro sichr vyměníš za novej(pro příští výměnu). Taky si pořeš přípravek,aby se ti to dobře plnilo. V kelly na to maji bezva věc - červená plastová přečerpávací pumpička s hadicema - shodou náhod přesně o průměru plnícího otvoru.
Olej a vanu kup rozhodně JEN originál ( ZF Pakra ) Bláboly o možné náhradě neber v potaz. To abys pak nedopad, jak píše matiz.
Jinak až budeš plnit finální náplň, určitě si pak natoč motor,zařaď P, zvedni auto a za běhu motoru dolij do max. Poté přes diag. resetuj adaptace. Pak to jeď projet,ohřej na provozní teplotu. Poté zvedni a ještě naposled zkontroluj těsnost,aby to nikde neprolínalo.
Jinak úplná náplň by měla být podle technika ZF 9L a s pořádnym proplachem jsem spotřeboval vždy 12L - což opět sedělo se slovy technika.
Olej a vanu kup rozhodně JEN originál ( ZF Pakra ) Bláboly o možné náhradě neber v potaz. To abys pak nedopad, jak píše matiz.
Jinak až budeš plnit finální náplň, určitě si pak natoč motor,zařaď P, zvedni auto a za běhu motoru dolij do max. Poté přes diag. resetuj adaptace. Pak to jeď projet,ohřej na provozní teplotu. Poté zvedni a ještě naposled zkontroluj těsnost,aby to nikde neprolínalo.
Jinak úplná náplň by měla být podle technika ZF 9L a s pořádnym proplachem jsem spotřeboval vždy 12L - což opět sedělo se slovy technika.