Originál zaslal Pavouk
[B]A tady právě je ten menší problém. Motory s vanosem mají stejný výkon i točák, ale při nižších otáčkách (až to najdu, tak tam ty dva řádky doplním). O spotřebě jsem se bohužel nikde nedočetl. Teoreticky by ale měla být nižší.
Pavouku, rad bych veril tomu co rikas... Ale dal se mi chce tvrdit, ze motory s kodovym oznacenim M50 Vanos nemely. Alespon jsem o tom ze by se vyrabely i s Vanosem nikde neslysel. (kazda 320i, co se v CR nyni prodava je M50 bez Vanosu s rokem vyroby 1991-1995, pokud by byla s Vanosem, tak je o 50-80.000 drazsi nez vsechny ostatni) A pokud takove auto mas (M50 s Vanosem), tak nevim, jestli je cely komplet motoru puvodni. Jak jsem rikal, motory M52 byly doplneny o Vanos a je u nich markantne nizsi spotreba a cely motor ma uplne uzasne hladky a jemny chod... Oproti brutalni M50ce, kterou lze i pri seslanuti plynoveho pedalu poznat. Proste kdyz si sednes do Kriznikoveho auta (325i M50 - uzasna brutalita) a seslapnes plyn a do 323i M52 a slapnes na to, tak je to nebe a dudy... Ta M52ka ma nizsi vykon a o hodne nizsi spotrebu, zase o hodne lepsi chod a prubeh... Nevim o tom, ze by se delaly M50ky s Vanosem. A pokud ano, tak by se menil cely radek v tabulce... Motor s Vanosem by dosahoval maximalniho vykonu a krouticiho momentu pri nizsih otackach a to cele pri nizsi spotrebe... Asi by sel vykon o neco malo dolu a kroutak by zustal pravdepodobne nezmenen... Monza by to nemelo takovou maximalni rychlost, jako ten samy motor bez Vanosu... Ale to jsme u jadra pudla... Takhle prepracovany motor s odlisnymi hodnotami by dostal i nove oznaceni... a tim je myslim M52....
Pokud se Ti podari presvedcit me o sve teorii (M50 s a bez Vanosu), rad tu svoji teorii upravim a priucim se... Ale co o tech tabulkovych hodnotach a o celem motorove-vyrobnim programu do E36 vim, tak se takove motory seriove nedelaly...