chci snížit spotřebu oleje u E90 325i (N52). Teď mi to žere 1l na 1000km. Je tam 5w30, bylo mi doporučeno 10w60. Koupil jsem tedy Liqui Moly a chci se ještě před tím, než to tam naliju zeptat, jestli se tim nemůže něco podělat.
Spotreba oleje bude s timto urcite nizsi, ale taky bude dyl trvat nez to zacne mazat. Nasrat. Ja budu lit neustale 5W30 nyni z vyhradniho zastoupeni castrolu, protoze neverim ze vsechno ve flaskach castrol je opravdu castrol...
Ty jo, ten motor ma obecne problem s mazanim vrsku motora pri studenom oleji. A s tou 10w mu vobec nepomozes. Ak jazdis kratke trasy, tak je to uplne nevhodne. Mal by si dat radsej nejaku 5w-50, napriklad Mobil.
Jezdim kazdej den Praha-Mlada Boleslav-Praha, takze by to snad nemusel byt problem. To me pekne stve. Vsude mi rikali, ze tenhle olej je spicka, a ze je pro motor super
Ja si muzu nejspis velmi gratulovat, davam 5W30 a menim po deseti, v posledni dobe co jsem si nakodoval zkracenou vymenu ( protoze kovarova kobyla a sevcova zena... ) menim po 12k km olej a filtr. Vzdycky jsem neco dolival mne to papne litrik na cca 4-5k km. Prevazne kratke trasy, ale jsem uz postarsi, takze čočku dostava moje auto jen kdyz potrebuju nekoho rychle predjet, tak to je dvojka do bezvedomi, trojka skoro taky a to tam uz je okolo 150km/h takze pak uz zvolnuju... Ale stejne je to k nasrani... Ovsem stale je to jeden z vynikajicich motoru a to ze sezere nejaky olej je nic oproti rozvodum a praskajicim blokum chrochtaku.
Kolik mas prosimte na tom motoru najeto ?? Ja mam nyni opravdovych 185k.
Tak to gratuluju. Ja si to taky kupoval hlavne kvuli spolehlivosti. Mam 167k. Jezdim dalnici kolem 150km/h a tak jednou, 2x do tydne tomu nalozim na okreskach. Vcera jsem byl v servisu u jednoho z clenu fora. Na zaklade diagnostiky a toho, co to auto dela (a nedela) jsme se dohodli na vymene separatoru oleje (ne kvuli tomu uniku - s tim jsem smirenej a chci dat ten hustsi olej). Ja mam ted akorat vitr z toho, abych neco nepodelal tou 10w60, ale co jsem tu tak procital, tak ji taky nekdo pouziva a zadnej problem.
Dej pak vedet jak moc ta vymena oleje pomohla.
Separator je bezudrzbovy. Jestli nejsou praskle hadice, tak zbytecne vyhozene penize. Radsi vymen tesneni vika ventilu aby ti nenatekl olej do eccentric shaft sensoru (nevim preklad).
bohužel mám jinej motor (m52), spotřebu oleje jsem měl minimální, teď snad žádnou (po 10t snad nic), já ho tam dal, protože má hustější konzistenci a tím pádem i lepší mazací film při vyšší zátěži...každopádně skok z 5w30 na 10w60 mi přijde moc brutální, říkám jestli chceš hustější tak 5w50 (možná by stačila i 5w40) ale 10w60 bych neriskoval...
Pozri sa na http://www.petroleum.cz/vyrobky/oleje-m ... ikace.aspx a www.pneu-asistent.cz/oleje/specifikaceOLEJU.pdf. Oleje 10W su pouzitelne zhruba do -25'C, 5W do -30'C (mezna cerpatelnost je este o 5 stupnou nizsia, ale to by som uz neriskoval). V nasich podmienkach by malo 10W stacit, 5W to akurat premaze rychlejsie. Oleje W-30 sa davaju tusim len do dieselov a mestkych aut kde ide o spotrebu a nikdy sa nevytacaju. W-50 a W-60 su s vyzsou vyskozitou skor na okruhy a hodne sportovu jazdu, pri normalnom jazdeni akurat zvysia spotrebu paliva.
Na zimu 10W-60 určitě nedávej. A celkově, motor stavěnej na 5W-30? To by byl brutál skok, kdo ví co by to dělalo s čerpadlem, jak jsou vrtaný kanálky atd.. Od toho nejřidšího jít skoro na vazelínu není dobrej nápad.. Dej tam normální 5W-40, už to by mělo stačit. Když ne, tak nějakou xW-50. Ale 60-ku ne.. U vyběhanějších motorů se normálně dá o stupeň hustší olej a většinou se to zlepší. A i ta 5W-40 vyjde nejlevněji, na to že ti to vylítá výfukem...
Dobre, diky moc za rady. Mel jsem se zeptat driv. Takhle mi doma lezi plonkovejch 10l 10w60. No co, chybama se clovek uci. Kdyz budu kupovat to 5w40 (50) mam koukat na tu specifikaci ll01 nebo je to jen o intervalech vymeny, ktery pri jiny specifikaci proste jen zkratim?