Zdravím, poslední dobou jsem si všiml tichého cvrkání (nebo cvrlikání), které se ozývá z motorového prostoru. Děje se tak pouze při nezahřátém motoru a to jak v záběru tak i na volnoběh. Jakmile se motor zahřeje nebo aspoň tuším, že to je tím, že se zahřeje, tak cvrkání zmizí. Jedná se o 330i, rv 2003, najeto cca 260tis km. Změny v jízdním projevu jsem nezaznamenal, pouze ten zvuk. Má s tím někdo zkušenosti, případně tušíte co by to mohlo způsobovat? Díky
na E46 fóru mi doporučili zkusit jiný olej, ale leju tam originál BMW 5W30, který je udáván výrobcem a měním poctivě. Co jsem koukal na youtube jak zní špatné hydroštely nebo vanos, tak je to uplně jiný zvuk. Ten můj je jak kdyby tam prostě byl spíš malinkej cvrček, který za studena cvrká jak o život a se zahřátím zmizí...
Jinak stejně budu měnit i ten olej za jinou vizkozitu, tak kdyby měl někdo zájem, mám doma 2 litrové lahve originál oleje BMW 5W30, které jsem dokoupil na dolévání a budou mi k ničemu. Tak pokud by měl někdo zájem, určitě se domluvíme, jsou stále neotevřené.
Tak stále nevím co cvrliká, ale natočil jsem krátké video a dal na yt… pokud by se na to někdo podíval a třeba i poznal, byl bych vděčnej.. takhle to cvrká jen za studena než se všechno ohřeje a když přidám plyn tak to zrychlí…
http://www.youtube.com/watch?v=3eCcUpDFnFE&feature=youtu.be
Tak dneska jsme měnili ty kladky altíku a klínovej řemen. Řemen tam byl pořád původní, takže tak jako tak to chtělo už vyměnit…. Ale problém s cvrlikáním bohužel přetrvává...takže asi nakonec vyměníme všechny kladky a budeme se modlit, aby to bylo ono. Ještě jeden poznatek mám, a to, že při přidání plynu se to cvrlikání zrychluje, asi to je logický, ale chytám se každýho stébla...
Zkus ohřátý motor nastartovat bez řemenu, aby se netočily periferní systémy (alternátor, vodní pumpa, klima, servo, ...). Několik desítek sekund, to můžeš i s odpojeným čerpadlem chladící kapaliny.
Cau chlapi mě to u bývalé e36 taky takhle cvrdlikalo... Dělaly to ty napínací kladky. Vže jsem je jen postříkal nějakým olejem ve spreji, protůroval a měl jsem po problému