Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

DISA klapky

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
pepa318is

#1 Příspěvek od pepa318is »

mate nekdo skušenost s tím jestli je potřeba mít v sání tuto klapku jedna se o 318is M44 r.v. 97
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3260

#2 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Co jsem tak pochopil, tak to má něco společného s podtlakama, kterýma je řízený vstřikování. Tak to asi důležité bude ne?:D Ale víc o tom nevím:D
pepa318is

#3 Příspěvek od pepa318is »

no ptam se protoze se mi to vysipalo a proslo to 2 a 3 valcem tak jestli mam tu klapku vydelat pryc nebo sehnat novou , samozrejmne bych byl radsi aby to fungovalo bez ni
johnyfly1

#4 Příspěvek od johnyfly1 »

to otvara len dlhe sanie nie? takze bez nej by to toereticky malo fungovat tiez :roll:
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Chtělo by to nějakýho motoráře, kterej by se rozepsal o tom, jak to vlastně funguje a jestli to funguje i bez toho=/ Taky mě to zajímá.
ACDC
Klubové ID: 2156

#6 Příspěvek od ACDC »

V ETK je to docela dobře popsané..
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Měl bys odkaz prosím?
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 659

#8 Příspěvek od starML Člen Klubu »

shade741

#9 Příspěvek od shade741 »

Je to klapka která mění délku sání a ovlivnuje výkon motoru v závislosti na jeho otáčkách, ovlivnuje krouták při nižších otáčkách (zlepsuje ho- sání je delší) okolo 4 tis otáček se otvírá a zkracuje dělku sání aby koníci mohli lépe dýchat, víc o tom nevím, akorát se to vyplatí sem tam vyčistit
:wink:

edit: a koukám kolega byl rychlejší a má to o dost lépe zmáknuté :wink:
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Tyo, konečně tomu rozumím. Jen musím na M42 dohledat ten ventil a prohledat všecky podtlakový hadice no.
mitch17

#11 Příspěvek od mitch17 »

Fablade: Disa je pod spodníma parohama sání. Klapka pro změnu delky je ve "spoji" spodního a horního saní. Přívod je ta hadice co ti kdysi vypadla a řešil si to tady, kam to patří...tak kdyžtak běž po ní...
Celá sestava pro M42 je třebas tady: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=45

Jak sem to studoval, tak to maká takhle: podtlak v sání nakumuluje podtlak v podtlakový nádobě (1) a drží ho tam díky zpětnýmu ventilu (6) a elektroventilu (5) , který je do otáček 4840 zavřený. řídící jednotka potom otevře elektroventil a podtlak otočí klapkou v sání přes vačku a membránu (neoznačený díl). Když otáčky klesnou pod 4760, tak se elektroventil zavře. A aby podtlak z membrány vyšel a vratná pružina na klapce otočila do nulový polohy klapku, tak si elektroventil jiným vývodem odfoukne...
Trochu polopaticky, ale pokud se pletu tak mě zkušenější opravte..!

Co já momentálně řeším je, že elektroventil mi po připojení na baterku necvakne, ale kontakty zajiskří jak ve zkratu. (A ani není pruchozí, jako kdyby se otevřel....) Tím mě klapkou neotočí... taky jsem to měřil za jízdy multákem a je tam stále + pol na obou žílách v celým rozsahu otáček..... Pokud ho máte někdo doma nebo venku, odzkoušíte ho a potvrdíte, tak díky...

EDIT: !!!!!
Popis disy je jak uvádím, ale s malým rozdílem. ;o) Jde obrácenou funkci el ventilu. Ten je při nízkých otáčkách stále pod proudem a pouští podtlak do membrány. Tedy při vypnutém motoru je klapka v poloze na krátké sání, po natočení vlivem podtlaku se klapka otočí na dlouhé sání. Po překročení určítých otáček dojde k odpojení minus polu z DME a tak ventil přepne membránu na atmosferu a díky pružině na membráně se klapka otočí na krátké sání... Sorry za v uvedení v omyl a díky za opravu uževatelem starML...

Funkčnost disy (na M42B18) se dá rozpoznat i podle zvuku. Cca 3-5 sekund po vypnutí motoru se ozve vrácení klapky společně s cvaknutím volnoběžnýho ventilu...

Já jsem musel el-ventil koupit nový, ptž muj byl v hájí -házel skrat po připojení na baterku...viz výšše.. Až ho budete kupovat, tak se dá nahradit originálem od f. Pierburg , ale na na škodovku pro přeplnovaný motory (např 1,9tdi 66kW) pod označením N75... Jedná se o naprosto stejný díl..!!! Ale pro škodovkáře ja například v Kelly o 400kč levnější...;o)
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Jooo díky moc.

Hele já bych ti teď odpřísáhnul, že já tam ten zpětnej ventil 6 nemám.. že mi tam vede jen ta hadice na ní žádnej zpětnej ventil není. Ještě se zejtra ujistím ale.
mitch17

#13 Příspěvek od mitch17 »

jestli si to dobře pamatuju, tak tam nemáš ani tu plastovou trubičku č 9... Máš to přímo jen klasickou gumovou hadičku od sání až po podtlakovou nádobu..... Ten ventil tam bejt musí..ta nádoba funguje jako rezervoar podtlaku.... se podívej do OEM dle vinu....
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

To je pravda tu tam taky nemám. Ale jak na to schéma koukám, tak tam píšou od 1/1994 a já mám 5/1993.

Kde najdu to OEM?

Jooo už jsem na to přišel, ale ikdyž to dám podle VIN tak mi vyjede to schéma pro motory od 1/1994 =/

EDIT: Jo kecám to je DO toho roku, takže to tam mám mít. Tak to abych to dokoupil teda.
mitch17

#15 Příspěvek od mitch17 »

no vidíš......

mě zajímá ten el ventil... nepojedeš do boule, že bych si ho změřil...???
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Hele já zkusím sehnat ten zpětnej ventil, dát ho tam. Pak se pojedu projet tak zajedu do Bolky.
pepa318is

#17 Příspěvek od pepa318is »

a jste schopni mi nekdo rict co se stane kdyz ten ventil dam pryc nebo kdyz to zaslepím?
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#18 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Když ho dáš pryč, tak teoreticky přijdeš o výkon ve vysokých otáčkách a když ho zaslepíš, tak přijdeš o točivej moment ve středních otáčkách.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 659

#19 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Bavíte se o elektroventilu ovládající tu DISA klapku nebo o vlastní DISA klapce? Hodinky nebo holinky?

- když ho (ten elektroventil) dáš pryč, tak DISA klapka zůstane otevřená (ve výchozí poloze jako při poruše), sání bude fungovat jako krátké a výkon ve vysokých otáčkách se dostaví. Akorát to chvilku bude trvat, než se tam z těch středních otáček z důvodu nižšího točivého momentu dostaneš. Tedy přijdeš o točivej moment ve středních otáčkách.

- když ho (ten elektroventil) zaslepíš, tak zase ta DISA klapka zůstane otevřená a zbytek jako výše.

- když odstraníš tu klapku (nebo Ti ji sežere motor), zase dojde k propojení sacího potrubí 1 a 2. skupiny válců a zase přijdeš o točivej moment ve středních otáčkách, ale "nahoře" Ti to pojede.

- jedině když tu klapku zablokuješ v zavřené poloze, tak to pojede "odspoda", ale výkon "nahoře" bude bídný.

To jsou všechny možné varianty a provozuschopnost je zaručena i v případě poruchy podle hesla Wasserdicht - Bombenfest - Idiotentsicher. Podívej se na to slovenské fórum, včera jsem tam doplnil odkazy s obrázky, které jsou lepší a názornější než stránky textu.
pepa318is

#20 Příspěvek od pepa318is »

jj Teoreticky ale prakticky by mě to zajímalo více
Odpovědět