Schilby píše:Já si včera přivezl novou 320d 135kw 11 090 km s letními 16" RFT. Zatím jsem to nepoznal, jede to super. Ale letní sháním 18" bmw a ty budou asi bez RFT, tak ti pak řeknu, jak to pojede. Ty 16" přezuji na zimní a budu mít dvě sady.
tak to gratuluju.. a e90 nebo 91? ....ja mam letni 17 rft a prave nic moc...zimaky shanim 16´´ - myslim ze to je na zimu ideal..
díky. mám E90, rv 05/2010, ono to i na 16" vypadá dobře a jízda je komfortní, takže na zimu určitě ideál.. mám trochu strach, aby ty 18" nebyly moc trvdé.. uvidím
Na cem jezdite v zime? uz jsem koupil 16´´ alu ...styling 283.....a ted jeste chybi koupit nejaky dobry zimni pneu.....bude to chtit neco kvalitniho, pri nahonu na zadek....co jsem tak slysel tak asi dobry budou michelin??
Za sebe maximální - sice jsem je nepoužíval na RWD ale chovaly se špičkově a projely i neprohrnutou cestu, výborný záběr i na neuježděném sněhu. Měl jsem tuším Blizzak LM30. Na AWD SUV používám zimní Dunlop Grandtrek SJ6 a pocitově ty Blizzaky byly lepší.
Michelin Primacy Alpin 3 RFT (225/45 R17) a max spokojenost - velmi slušný záběr ve sněhu, uspokojivé na ledě/mokrém i suchu a (na zimní gumy) hodně tiché
zásadně nedoporučuju Pirelli SottoZero II (v rozměru 225/50 R17 - Oct. II Scout) - sice fantasticky hrabou ve sněhu, ale sou strašně, opakuju strašně moc hlučné
je to sice trošku ot ale připíšu i zkušenosti se zimními pneu. Já měl od Bridge Blizzak LM25 a tyhle gumy bych nedoporučil ani známým na Audi... Nerovnoměrně se sjížděli, dělal se několik geo, kontrola tlaku non stop a všechno sedělo. Navíc teda šlphací schopnosti nic moc. Oproti Conti WinterContact TS 830P, které jezdím teď, opravdu bída. Ty Conti mají skvělé vlastnosti jak na mokru tak i na sněhu. Problém je ve směsi která je měkká a zadní jsem za nějakých 10tisíc dostal pod 4 mm :-/ Jinak ale skvělé pneu.
Je to těžká volba, já si třeba díky RFT už několikrát ušetřil jakéhokoliv řešení ohledně defektu, 2x byl větší, jednou to jen tak utíkalo pomaličku. Je pravda že na tohle mám asi štěstí
já teď mám kombinaci letní RFT Conti SC2 (225/45 a 255/40) a zimní Conti 830P nonRFT(225/45) v 17"(+lepící sada) Je pravda že jistý rozdíl v komfortu tam je, ale zase výrobci pneu už jsou dneska dost daleko a i tahle technologie není vždy jen na obtíž v komfortu. Nicméně výrobců RFT pneu v daném rozměru není moc a tak je to pak těžká volba pneu. Já osobně už bych na léto znovu Conti nechtěl, mají pro mně trošku divné chování. Jezdil jsem předtím Bridge RE050A přímo co mi tam nechali od BMW a i když byly RFT, tak ty gumy mi vyhovovaly hodně (ikdyž slabší zase oproti Conti na vodě), hlavně chováním v zatáčkách kdy jsem věděl že guma drží, u Conti se musí jakoby zahryznout a má to takový měkký přechod do toho kde to drží, úplně mi Conti svými vysokými ale měkkými vzorky nesedí.
Mám na RFT gumách i projetou prezentaci BMW když se RFT uváděly a dělal se tam třeba losí test na prázdných zadních pneu, nebo slalom, ostré kroužení a brzdění a poznal jsem, že tahle technologie je hodně vyspělá a svým způsobem zvyšuje bezpečnost. Já osobně neshledávám při stejném rozměru pneu, stejném tlaku a pneu s a bez tak markantní rozdíl v komfortu abych se RFT v budoucnu úplně vzdal, dokud budou tedy zásoby pneu....
No chlapi, nevim kde s RFT jezdíte, ale Praha je rozhodně na RFT veliký peklo RFT se podle mě dají přežít jen na měkčím podvozku, na m-packetovym je to asi jako sjiíždět holym zadkem sjezdovku v létě
je pravda, že já se po Praze taky projedu spíš občas ale předpokládal jsem, že problém s vozovkama je v ČR všude stejný Nicméně i tak se v tomhle tématu bavíme o RFT a ne o Praze Do Prahy se stejně trojka nehodí, protože ve městě jedině automat a co když nasněží takže raději xdrive no a tak si koupím x3
Problém s RFT je spíš jak sedí na silnici a ne s komfortem. Jestli si někdo koupí BMW kvůli komfortu, tak si koupil špatné auto. I když se možná RFT vylepšily, tak ne natolik aby se dávaly na sportovní auta.
Pokud jde o zimní gumy, tak si asi na příští zimu koupím celosezonní na to málo sněhu co tady je.
nooo jak se to veme, podle mnou dosažených zkušeností ty gumy nesedí na normální vozovce o nic hůř než nonRFT. Problém ale nastává při jakékoliv nesrovnalosti na vozovce kdy RFT odskakují jak již zde bylo několikrát napsáno a to je fakt, který nepopírám, auto je poté nervóznější. Ale zase aby se mi stalo že si jízdu vychutnávám a fakt to podržím, tak si to chci užít na opravdu hladkých úsecích, kde se nemusím zabývat tím, jestli náhodou za zatáčkou nevyberu 30x30 díru nebo tam bude roleta... A při akceleraci nebo brzdění nějakou sníženou přilnavost a účinnost nepozoruji.
Přilnavost při akceleraci a brždění to asi moc neovlivní, protože u RFT jde o tvrdé bočnice a to má vliv na průjezd zatáčkou. Sám zkušenosti nemám, sundal jsem RFT hned z nového auta. Stačí také porovnat bočnice RFT a závodní gumy a je vidět o čem to je. Na webu je o tom hodně napsáno a to mě přesvědšilo se jich zbavit.
BudVlad píše:Přilnavost při akceleraci a brždění to asi moc neovlivní, protože u RFT jde o tvrdé bočnice a to má vliv na průjezd zatáčkou. Sám zkušenosti nemám, sundal jsem RFT hned z nového auta. Stačí také porovnat bočnice RFT a závodní gumy a je vidět o čem to je. Na webu je o tom hodně napsáno a to mě přesvědšilo se jich zbavit.
no vidíš a já to vidím přesně naopak: měl sem tu možnost jet s 330i e90 na non-rft 17" (taka jednoho budějičáka, myslím že ho znáš, iniciály: -pj- a měl sem velmi nepěkné pocity "žvýkavosti" gumy při ostřejším průjezdu zatáčkou....
Je otázka jaké gumy se budou porovnávat... Řekl bych že vždycky bude hrát větší roli samotná směs pneu. Upřímně rád bych si porovnal třeba mnou kdysi používáné Bridgestone RE050A RFT a nonRFT jestli by byl znatelný rozdíl co se týče přilnavosti. Protože jak jsem psal již předtím, teď co jsou Conti tak se chovají úplně jinak než Bridge a jsou taky RFT.