Dobrý den všem,
potřeboval bych poradit od zkušenějších. Mám problém který zde byl již mnohokrát diskutován a předesílám, že jsem poctivě přečetl všechny příspěvky které jsem byl schopen dohledat. Vyndal plovák na levé straně a zkonroloval, čerpadlo na pravé straně s plovákem a zkontroloval. Oba dla plováky mění docela plynule svůj odpor, nikde není uklepaný žádný hnědý drátek. Čerpadlo vytažené ven z nádrže a připojené na aku pomocí drátů, točí. A přesto mi v levé straně nádrže zůstává cca těch 20l nafty
a teď k té otázce, prosím můžete mi někdo vysvětli jak se dostává palivo z levé části nádrže do pravé ? Znamená to, že čerpadlo v pravé polovině nádrže funguje jednak jako podávací (při startu natlakuje palivovou soustavu ) a pak jako sací z té levé poloviny ? Jak jsou zapojeny hadice pod sedadlem ? Z každé poloviny vedou dvě, jedna silnější a jedna slabší a zřejmě se někde v prostřed setkávají, ale jak je to zapojeno nejsem schopen dohledat
Přečti si můj příspěvek tady http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... jek%E8n%ED . Pokud Ti funguje to čerpadlo v nádrži, tak Ti bude dopravovat palivo z pravé části nádrže. Ale v levé kvůli rozdělení nádrže zůstane nevyčerpatelný zbytek - to už víš. Aby se dostalo palivo z levé části nádrže do pravé jinak než přelitím, přešlouchnutím, přes tu přepážku, je pod čerpadlem v pravé nádrži tzv. Strahlpumpe (paprskové čerpadlo - ejektor). To na principu hydraulické vývěvy, kdy malé množství strhává větší množství přečerpá palivo zleva do prava, takže se vyprázní obě nádrže. Je to systém poměrně spolehlivý, bez žádných mechanických nebo elektrických dílů, ale musí to těsnit. Takže buď máš tu hadici do levé nádrže vypadlou, nebo to netěsní, jako těsnění tam jsou O-kroužky. Návod najdeš v TIS v kapitole 16 14 530, pro Tvoje auto to je tady http://tis.spaghetticoder.org/e36/325td ... fuel_pump/ ale lepší je to vidět u 525tds tady http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/01/40/76.
díky za radu, tento systém je srozumitelný, ale jak koukám na ty obrázky tak to předpokládá nějaké sání v levé polovině u dna, jenž vede k sacímu koši v pravé polovině. Předpokládám že to jsou ty dvě hadice - husí krky které u tebou popisovaného systému jsou vedeny vnitřkem nádrže. Jenže já tam nic takového nemám u mne je to všechno vedeno vrchem přes víčka.
lidi díky příspěvku starML jsem pochopil funkci a dost možná jsem našel příčinu !
hadice v levé straně mají v sobě dole ten zmiňovaný injektor ( v podstatě to pracuje na principu fixírky - pro lepší pochopení ) a dole v tom kolínku bylo takového sajrajtu, že jsem to nemohl pusou ani přefouknout ! Tak jsem se to jal čistit a toho humusu co na mne vypadlo bylo docela požehnaně. Teď už to já ufouknu, tak uvidíme co čerpadlo. Až to ozkouším dám vědět.
Já tak dokonale to provedení u 325tds neznám. Ale když se podíváš na ten obrázek, tak Pos. (1) vlevo je čerpací jednotka v pravé nádrži a má dva výstupy. Jeden musí vést ke vstřikovacímu čerpadlu a z toho druhého musí vést hadička do Pos. (2), podle mne do té tenčí trubičky. Dole je ta ejektorová pumpa a tou silnejší trubičkou je palivo dopraveno do té pravé nádrže. Jestli ta hadička jde vnitřkem nádrže nebo venkem je podle mne fuk, ale vnitřkem to je bezpečnější, taky by nafta mohla vytéct pod sedačku. Ale jestli to u Tebe jde venkem, tak se podívej, jestli Ti ta sedačka nějakým prolisem tu hadičku nestlačuje, to by potom pochopitelně nefungovalo. A nebo je možné, že to někdo před Tebou "opravoval" a neposkládal to kompletně. Zkus to nafotit a fotky vystav sem, snad se k tomu nějaký majitel podobného vozu vyjádří.
fotky, které nejsou na webu, sem ještě neumím umístit, ale jestli uspěji tak dám určitě vědět.
P.S. jestli byla příčina v tom zanesení, jak jsem popisoval výše, tak to spíš bylo stářím a zanesením kvalitním palivem nežli "ne" opravou někoho přede mnou. Vím, že ten s tím už měl problémy také, protože mne varoval abych nevyjížděl nádrž pod 1/4 resp 200 km dojezdu
....a dole v tom kolínku bylo takového sajrajtu, že jsem to nemohl pusou ani přefouknout ! Tak jsem se to jal čistit a toho humusu co na mne vypadlo bylo docela požehnaně.....
pokud se mi povede vložit obrázek tak tam co je to červeně označené
no já někde četl, že dobře polovina podávacích čerpadel je měněna zbytečně že servis prohlásí, to máte špatné čerpadlo ! ale že vada je dost často nějde jinde :_(. popravdě řečeno, koho by napadla taková prkotina, která je za půl hodiny vyřízena že ?
To moje bylo opravdu KO. Právě že do té doby to bylo OK a od výměny mi zůstává těch 10l. Jezím raději jen do 1/2 nádrže a šup zase plnou, ale nebaví mě to a chci to vyřešit.
Taky jsem si všimnul, že kdysi mi to při otevření nádrže u benzínky udělalo takový ten zvuk jako "mám hlad" (podtlak) a dneska už to nedělá Vždycky jsem se na to těšil
.. jaj mam podobny problem ale mne ostava kopec nafty v tej nadrzi kde je cerpadlo teda na pravo a v lavej nieje nic, potom mi to chyta vzduch a ked je stvrt nadrze tak mi to zdochne :/ a vsetko je okej
tu je cele teleso je tam diro-drazka ako keby do nej ma nieco ist ale ja som nikdy nemal nic v nadrzi a ani v tom aute z kade som vzal toto nic nebolo, potom nemoze nasavat naftu ked sa to ani nedootkne hladiny :/
20121027_142456.jpg (81.99 KiB) Zobrazeno 2017 x
nadrz je tam ta miska ale nejde do nej ziadna hadicka z druhej polky ani nic podobne.. tis to zobrazuje ale etk-a nie
Já to nakonec vyřešil výměnou čerpadla ... Nevěřil bych tomu, ale opravdu to pomohlo. To co nechávalo benzín v nádrži normálně točí, tlačí, ale těch posledních 10l to prostě nenacucne (nechápu proč) ...
S "novým" je to OK. Můžu jet opravdu do mrtva ...
Tak protože těch 50L vlastně taky tlačí váhou benzínu do toho čerpadla hladina je nad sacím otvorem čerpadla a je tam menší tlak, pokud ale klesne pod 10L kdy už samotnej benzín netlačí na otvor tak přestane sát protože nemá sílu
A nebo hladina v nádrži pokud je na 3/4 nádrže tak i vnitřek čerpadla má stejně vysoko hladinu, pokud to klesne pod 10l tak hladina benzínu v čerpadle taky klesne a už hůř saje a netlačí
...no aj mne to uz funguje tak ako ma, komplet nove cerpadlo s plavakm a zasvietila konecne kontrolka rezervy..kupil som znacku acron od vas z ciech..
..ked to nieje cinske cerpadlo alebo dajake blato tak to musi sat kym je hladina a je to vyratane kym nezasvieti rezerva stale je hladina, som sa po nociach naskumal ale facha to,len mam dojem ze lava polka nadrze je mensia