Nemyslím, že se musí měnit hlavní brzdový válec (master cylinder). Při instalaci BMW Performance brzd se používá původní. Já jsem měnil z jednoho pístu na šest pístů a z průměru 330 x 24 na 338 x 26.
Kdyby jsi měl zájem mám nové nepoužité Frenetik kotouče 318 x 24 a skoro nové třmeny z E92.
BudVlad píše:Nemyslím, že se musí měnit hlavní brzdový válec (master cylinder). Při instalaci BMW Performance brzd se používá původní. Já jsem měnil z jednoho pístu na šest pístů a z průměru 330 x 24 na 338 x 26.
Kdyby jsi měl zájem mám nové nepoužité Frenetik kotouče 318 x 24 a skoro nové třmeny z E92.
no vypadá to suprově, půjde to na e36 325 tds touring? popř. kolik za ně?
Francis píše:Před několika dny se to tu řešilo pro 325i nebo 328i. M3 má větší průměr pístků v brzdičích, je třeba vyměnit i hlavní brzdový válec.
jestli budu muset měnit hlavní brzdovej válec tak na to prdím.. mam na to omezený finance a popřípadě na to hodím dopředu i do zadu bremboMax a desky textar a bude... díky!!
BudVlad píše:Nemyslím, že se musí měnit hlavní brzdový válec (master cylinder). Při instalaci BMW Performance brzd se používá původní. Já jsem měnil z jednoho pístu na šest pístů ...
Nezbytně nutná výměna hlavního válce není, ale pokud chceš zachovat synchronní nástup předních i zadních brzd, tak musíš zachovat poměr průměrů pístků v předních/zadních brzdách stejný s poměrem vývrtu hlavního válce pro přední/zadní okruh.
BudVlad píše:Nemyslím, že se musí měnit hlavní brzdový válec (master cylinder). Při instalaci BMW Performance brzd se používá původní. Já jsem měnil z jednoho pístu na šest pístů ...
Nezbytně nutná výměna hlavního válce není, ale pokud chceš zachovat synchronní nástup předních i zadních brzd, tak musíš zachovat poměr průměrů pístků v předních/zadních brzdách stejný s poměrem vývrtu hlavního válce pro přední/zadní okruh.
BMW nedoporučuje vyměnit hlavní válec při instalaci performance brzd a ani nic takového nenabízí. Já jsem zatim měnil jenom přední brzdy a funguje to výborně.
BTW: 325i a 330i (E92) mají jiný rozměr kotoučů, ale hlavní brzdový válec je stejný.
Poměr brzdné síly předek/zadek dělá regulátor. U závodních aut se nastavuje manuálně.
BudVlad píše:BMW nedoporučuje vyměnit hlavní válec při instalaci performance brzd a ani nic takového nenabízí. Já jsem zatim měnil jenom přední brzdy a funguje to výborně.
BTW: 325i a 330i (E92) mají jiný rozměr kotoučů, ale hlavní brzdový válec je stejný.
Poměr brzdné síly předek/zadek dělá regulátor. U závodních aut se nastavuje manuálně.
E90 325i a 330i mají stejné přední brzdiče, proto mají stejný hlavní válec. Pokud se budeš obtěžovat hlédnout do ETK, zjistíš, že např. E36 M3 má jiný hlavní válec než 328i a zároveň má M3 pístky v předních třmenech 60mm a 328i má 54mm. Tolik teorie.
Když dáš na E30 325i přední brzdy z E30 M3 a necháš původní hlavní válec, brzdí to mizerně. Poznatek z praxe. Za domácí úkol si zjisti průměry pístků v předních třmenech 325i E30 a M3 E30.
Jak víme, brzdy fungují na fyzikálním jevu nestlačitelnosti kapaliny. Pokud bude zaměněn brzdič za jiný, s větším průměrem pístku, může v krajním případě tento okruh nebrzdit, protože stávající hlavní válec s malým průměrem vrtání nedá dostatečné množství kapaliny. V lepším případě tento okruh bude mít pozdější nástup brzdění než stávající zadní okruh s originálními brzdiči.
Francis píše:
E90 325i a 330i mají stejné přední brzdiče, proto mají stejný hlavní válec. Pokud se budeš obtěžovat hlédnout do ETK,
Tak se podívej do ETK
E90 325i Přední kotouče 312 x 24
E90 330i Přední kotouče 348 x 30
E90 325i Třmen 34116778145
E90 330i Třmen 34116773201
E90 325i a 330i HLAVNÍ VÁLEC 34336785664
Rozdíly dílů 325i a 330i znám dost dobře. Když jsem kupoval auto a zjistil jsem, že 325i a 330i mají stejne motory, tak jsem porovnával rozdíly jednotlivých dílů.
Rozdílné písty, stejný hlavní válec:
E92 325i píst brzdiče 34116769090
E92 330i píst brzdiče 34216769103
E92 325i a 330i HLAVNÍ VÁLEC 34336785664
Největší rozdíl je u performance brzd – jeden píst/šest pístů stejný hlavní válec
Poměr předek/zadek určuje regulátor!
Jedno číslo jsem spletl, to ale nemění nic na tom že poměr síly udává regulátor. Kdyby velikost hlavního válce byl problém, tak by BMW dodávalo k 6 pístovým brzdám jiný hlavní brzdový válec.
BudVlad píše:Jedno číslo jsem spletl, to ale nemění nic na tom že poměr síly udává regulátor. Kdyby velikost hlavního válce byl problém, tak by BMW dodávalo k 6 pístovým brzdám jiný hlavní brzdový válec.
na tom něco je, při stlačení pedálu je tlak všude stejný.. a tak musí něco ten tlak regulovat aby šel správně do zadu i do předu.. de o to spíš jestli váleček dostatečně vyjede vlivem dostatku/nedostatku kapaliny aby dostatečně stisknul destičky ke kotoučům, není to tak? kdyžtak mě opravte, je to takový zjednodušený.. asi..
nicméně by mě zajímalo verze viz. výše.. díky..
BudVlad: Mohl bych ti oponovat podobným tvrzením: Kdyby velikost válce nebyla problém, dávalo by BMW do všech modelů stejný hlavní válec a nezvyšovalo si konstrukční, výrobní a servisní náklady zbytečně velkým počtem druhů válců
Logicky se zamysli nad objemem kapaliny v hlavním válci a v brzdičích. Pokud to přeženu a objem válců v brzdičích třeba zdvojnásobím, musí píst v hlavním válci urazit dvojnásobnou vzdálenost, aby pístky v brzdičích začaly brzdit. Jenže už na polovině této dráhy začnou brzdit zadní kola. Ono to v praxi takhle jednoduché není, pístek v MBC je plovoucí a k jistému vyrovnání dochází, ale jak jsem už psal, mám to z praxe, kdy se předním brzdám z E30 M3 použitým v 325i E30 nedostávalo kapaliny a vyřešil to nový hlavní válec se správnými průměry vývrtů.
No samozřemě že jsou limity. Tady se ale mluví o tom jestli větší kotouče a třmeny na přední kola ovlivní poměr tlaku předek/zadek. Já říkám, že poměr je daný regulátorem. Mám dost zkušeností s dáváním velkých brzd na závodní auta a regulaci balancování poměru předek/zadek jsem si dělal za jízdy regulátorem.
Francis píše:Pokud mě paměť neklame, tak celá diskuse vznikla o upgrade brzd na E36 325tds a tam asi nastavitelný regulátor nebude
a jak to vypadá nebo kde se nachází u jiných aut?? mam poslední model a čerpadlo na Abs/Asc tam je z E46.. myslím.. nicméně stále mi nikdo neřekl jestli je dobrá varianta viz u mého příspěvku výše! Děkuji!
Regulátor je nastavený z výroby. Nedovedu si představit, že by si běžný řidič sám nastavoval poměr brždění.
Zvětšením brzd se poměr tlaku předek/zadek nemění. Je to daný regulátorem