Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E34 520i Trouble shooting

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mare34k

#1 Příspěvek od Mare34k »

Zdravím, píšu svůj první příspěvek na forum bmw klubu, důvodem je že jsem si minulý týden "splnil sen" v podobě koupě E34 (m50 110kw 1992 manual). Můj rozpočet byl více než omezený a tak jsem hleděl hlavně na to aby vůz v cenové kategorii do 30kkč nebyl shnilý, podvozek nebyl zralý na kompletní výměnu a aby motor byl v dobrém stavu. Zatím (musím zaklepat) se zdá že tato kritéria moje e34 splňuje, ale jinak, kromě kosmetických nedostatků trpí jinými neduhy. S některými z nich si vzhledem ke svým omezeným znalostem a dovednostem nejsem schopen sám poradit. Proto se obracím na tohle fórum. Doufám že se mi třeba podaří něco s Vaší pomocí vyřešit a případně že tu poznám někoho kdo má více zkušeností a nebudu mu vadit když ho tu budu občas otravovat se svými dotazy. Takže:

1) Dunění vpravo nahoře vzadu při přejezdu nerovností. Na zadní nápravě jsme při laickém ohledání nenašel žádnou vůli, silentboly se zdají ok, stabilizátory taky. Myslím že by to mohlo být horní uložení tlumiče, je to možné? Ze stejného místa se při pár prvních kilometrech zejmona když je chladno ozývá vrzání. Může to dělat tlumič? U jiného auta jsem se s tím nesetkal, tak nevím.
2)Nefunkční vyhřívání sedaček. Dá se to pochopit je totiž poněkud humpolácky "odpojené." Zajímá mě spíše jestli se mám pokoušet tento prvek výbavy zprovoznit. Moje představy o výhřevu končí u odporového drátu. Připojím to a může mi to shořet bod zadnicí? Případně může být nefunkční aparát v sedačce? Měnit je kvůli tomu nechci, kůže je na nich docela pěkná a zas tak mi o to nejde. Hrabat do toho nebo nechat být, popřípadě kde začít?
3)Předchozí majitel vybavil auto budíky Ac Schnitzer http://www.tuningsamolepka.cz/e-shop/budiky-plastove/bmw/bmw-e30-280km-7000ot-ac-schnitzer-budiky-id:1675.eshop. Ne jen že se mi nelíbí. Tachometr podměřuje, otáčkoměr taky. Okamžitá spotřeba nefunguje - stojí. Ukazatel paliva ukazuje trochu podivně ale to asi nebude vina budíků. Rád bych prostě ty budíky vyměnil za origo. Je to hodně složité? Budou fungovat? Stačí sehnat na e34 520i s m50 nebo jak vybrat vhodný?
4)Kolize se srnkou. Také dárek od předchozího majitele. Nic hrozného, teda alespoň to tak nevypadá, z venku není už poznat. Bylo to na pravý přední roh. Myslím že hnuté nic není, alespoň to tak vypadá, ale asi v důsledku srážky byly z auta amputovány odstřikovače s celým příslušenstvím. Je to sice blbost ale jestli si auto nechám tak bych je tam přeci jen rád měl. Kabely k ním tam jsou. Neměl by být velký problém transplantovat je z nějakého vraku nebo se pletu?
5)Topení. Když ho zapnu tak všude normálně topí jak nastavím kromě středového panelu. Z něj vane konstantní severák. Myslím že palubku budu stejně muset rozebrat, moc nesedí , vrže , rezonuje. Jen bych rád slyšel že to to může být nějaká snadno opravitelná blbost. Ohřívání zadního skla. Myslím že nefunguje jako celek. Kde začít? Výměnu skla kvůli tomu neplánuji.
6)Zvuky, pazvuky. Pár E34 jsem viděl, ale bohužel jsem projel jen tu jednu kterou jsem koupil. Tak nevím co je v normě co ne. Subjektivně je v autě oproti mému předchozímu (Audi 80) ticho, motor na volnoběh a v nízkých otáčkách jen tak ševelí. Ve vyšších RPM ale začne kromě úžasného zvuku něco vepředu,v kabině jakoby chrčet, rezonovat. Přijde mi že to vychází z palubní desky, doufám že to odstraním. Podle videí z youtube mi to normální zvuk ale nepřijde.
Při jízdě určitou nízkou rychlostí začne něco fakt divně vrzat. Při zrychlení/zpomalení přestane. Rychlost/neutrál, spojka, brzdění, točení volantem, nic z toho na to nemá vliv. Vychází to jakoby zepředu zespodu. Těžko se to určuje když to dělá jen při jízdě. Napadl mě třeba výfuk, ten je ale nový... nebo nějaké horší silentbloky. Nevím vážně nevím. Pokud tehle příspěvek nebude smazán a třeba na něj někdo odpoví tak nahraju video.
Občas když chci nastartovat, pustím zapalování, ozve se divný vrčení ze dveří, jako nějakej servomotorek nevím čeho. Dost možná to dělá něco úplně jinýho. Pokusím se když tak nahrát.
Když dám volant na jeden z dorazů tak servo vydává nějaký zvuk, normální?
7)Spojka. Zabírá v horní polovině. Ale neprokluzuje (brzda+pouštění spojky = zdechnutí) Je to ok?
8 )Škubání. Jezdím dost na klobouka kvůli spotřebě, brzdím motorem, často sundávám nohu z plynu, trhne to se sebou. Při opětovném přidání taky. Asi jako u jiných aut, u žádného mi ale nikdy nedělalo problém si během pár minut zvyknout a škubání eliminovat. Tady se s tím nedokážu nějak sžít. Když mám plyn jen opravdu mírně sešlápnutý, jako by se to hádalo jestli jet či nejet... Při tomhle škubání jsme nezaznamenal žádné pazvuky zespodu z převodovky kardanu a pod. Je to v moji noze, nebo někde jinde? Napadá mě jen třeba pročistit škrtící klapku, nebo mám začít někde jinde? Volnoběžný ventil?
9) Volnoběh. Když vypnu světla sníží se. V tomhle stavu taky docela kolísal a motor se až dusil. Odpojil jsem na pár minut baterku. Výsledek je že přestal kolísat ale stejně po vypnutí světel klesne. Řešit/neřešit?
10) Olej. Tady na fóru doporučujete Liqui Moly 10w-40. Toho se chci při blížící se výměně držet. Nyní je tam Castrol magnatec 10w-40. Myslím že motor je v dobré kondici, hydroštely nejsou slyšet ani když ráno nastartuju, nechci proto motoru uškodit nějakým neuváženým krokem.

Je toho hodně moc na co bych se rád zeptal ale nechci už tehle příspěvek jehož kvalita psotupně klesá víc protahovat. Chápu že některé dotazy jsou hodně obecné, mohl jsem to celé napsat konkrétně na pár řádků ale nechci budit dojem že tomu nějak hluboce rozumím když to není pravda. Budu rád když se budu mít od čeho odpíchnout, moje E34 se mi moc líbí, řídím ji rád a tak bych ji chtěl "zachránit" a nechat si ji. Pokud na mě nechystá překvapení v podobě fatální závady nebo postupného sypání. Díky všem co dočetly až sem . A taky za případné reakce. Marek.
8)
paveld
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od paveld »

Gratuluju k E34, vypadá že padla do dobrých rukou :-)

1) Asi nejspíš to horní uložení. To vrzání nevim, to může být podle mě spousta věcí...
2) Ten výhřev je z odporovýho drátu, můžeš ho zkusit na konektoru proměřit jaký má odpor, správně by měli mít mám pocit kolem 10-20ohm nebo tak nějak, pokud to změří něco víc vyššího nebo nekonečný odpor, tak jsou někde nejspíš protržený. Sedačku u E34 jsem nikdy nerozebíral, ale snad to nebude moc jiný než u E36 a tam to neni nic extra složitýho, jen to chce trochu trpělivosti. Vyhřívací dečka s trochou štěstí může mít jen utržený drát u vstupu - to co jsem tu četl je častější problém. Pokud je trhlá někde uvnitř vedení odporovýho drátu, taky to jde opravit, ale toho už bych se bál...
Nebylo by na škodu si taky změřit zda vubec do konektoru sedaček jde napájení, aby nebyl problém uplně někde jinde :-).
3) Budíky jdou jednoduše vyměnit, myslim, že tam budou budíky z jinýho motoru. Podle ETK by tam měli pasovat z 518i, 520i M20 a M50.
4) To podle mě problém nebude, pokud tam už byli, u E34 to zas taková rarita není, aby to bylo nesehnatelný.
5) To topení je takhle v pořádku, má to foukat z toho středního ofuku studný vzduch. Vyhřívání skla taky můžeš změřit, jednak zda do něj vubec něco teče a pak jaký má odpor samotný vyhřívání.
6) Může být třeba někde uvolněná palubní deska nebo něco v ní, zvlášť pokud už jí někdo sundaval nebo rozebíral. Při volantu na doraz se servo ozývá, to je normální.
7) ...
8-9) Asi nejsnažší bude nechat auto napojit na diagnostiku od někoho kdo umí diagnostikovat starší bmw...
10) Ideální tam dát zas to na co ten motor byl zvyklý, že to je jiný značka oleje podle mě neuškodí.
darklord

#3 Příspěvek od darklord »

S tym topenim hodne zalezi, mas medzi vyduchmi kolecko regulacie (hore-dolu). Pokial mas klimatizaciu, tak by sa nim mala regulovat teplota samotneho stredoveho vyduchu v palubke (stredovy vyduch vzadu je vzdy len vzduch neohrievany)
aDAm_2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od aDAm_2 »

4) tak tohle bude hodně velký problém a bude tě to stát balík peněz, ostřiky na světla jsou totiž nedostatkové zboží a pokud se objeví a je kompletní jde cena na tisíce
paveld
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od paveld »

Nikdy jsem ostřik nesháněl, ale viděl jsem ho na ne zrovna málo E34 a v inzerci semtam taky...
Mare34k

#6 Příspěvek od Mare34k »

Díky všem za odpovědi :wink: Jsem rád že to topení má takhle fungovat, mám totiž verzi bez klimy, takže ten studený vzduch ze středu bude ok. Co se týče těch elektrických záležitostí tak změřím jestli tam teda vůbec jde proud a pak uvidím co dál :) Tu diagnostiku by to taky určitě chtělo, to bude další bod společně s tím uložením vzadu.

Trochu bych chtěl upřesnit to "vrzání,chrčení" za jízdy. Myslel jsem že to od určité rychlosti přestane ale byl jsme hloupý. Jen se zvýší frekvence a navíc to zaniká v hluku. Jde to jakoby zespodu spíš zepředu. Nemám v tomhle ohledu zkušenosti ani z jiných aut, ale brzdy to nejsou, myslím že ani ložiska kol. Napadlo mě třeba špatné ložisko kardanu nebo něco související s tímhle?

Odstřikovače předních světel teda asi řešit nebudu pokud jsou tak nedostatkové jak říkáte, pro zatím budou stačit ty na odstřik předního skla.

Jinak nějaká doporučení čemu u tohodle auta věnovat výhledově pozornost? Před koupí jsem toho sice dost načetl ale teď tak nějak nevím kam dřív skočit. :D Žádné akutní problémy nemám, motor jede pěkně, jestli mu něco chybí ukáže diagnostika. Od podvozku kromě zmíněného uložení vzadu žádné rány. Tlumiče jsou v pořádku. Co diferenciál? Asi bude taky zralý na výměnu oleje tak jako převodovka.. Dík za každý tip.
darklord

#7 Příspěvek od darklord »

Nepises odkial si, v Brne sa ti na to s notasom pozret mozem.
Mare34k

#8 Příspěvek od Mare34k »

Jsem z Náchoda (východní Čechy) :D Kdybych měl někdy cestu na jih tak se zeptám jestli by jsi měl čas :D
Odpovědět