Zdravím všechny, jen chci popsat můj problém s NIVO, třeba to někomu pomůže.
Měnil jsem čidla asi před třemi lety. i s konektory. Před dvěma pak měchy za zánovní. Předloni v létě jsem naložil cca 400 kg betonu a auto se krásně zvedlo, prostě vše chodilo, jak má.
Letos v létě se mi rozsvítila chyba NIVO na BC. Prošel jsem snímače, kabeláž, prostě všechno. Auto stálo jak má, když jsem ho naložil, tak se po chvilce zvednul a vypadalo to v pořádku, tak jsem to moc neřešil. Ale poslední měsíc, nebo dva se mě auto zvedalo pomaleji a taky kompresor spouštěl častěji a běžel déle, než obvykle. Přikládal jsem to tomu, že tam mám LPG, tak kompresor není tam kde byl. Odhadoval jsem to na netěsnost v systému (trubička). No vyústilo to tak, že se mi auto postupně spíš "snižovalo" a nebyl schopný se zvednout. Připojil jsem si dráty přímo na ovládání ventilů a kompresoru s tím, že to tak zvednu, ale ani to se mě moc nepovedlo, jen trochu. Nakonec jsem jel večer 100 km z návštěvy a zadek skoro na zemi. Vytáhl jsem tedy kompresor domů, s tím, že asi ventily nepouští vzduch, předpokládal jsem nějakou nečistotu.
Po rozebrání mi napadlo zkusit pustit kompresor samotný, ale doma mám jen zdroj 15A, který ho neutáhne. šel jsem s tím do auta, kompresorek foukal (byl bez ventilů). Napadlo mi napojit ho přímo na trubičku od měchu. A auto se zvedlo tak 1-2 cm od spodního dorazu, víc ani nic.
Bylo mi jasné, že je to kompresorek, na netu jsem si našel jiný (polský) za cca 5000 Kč. Ale napadlo mi ten můj rozebrat, co taky s ním.
Kompresorek byl v pořádku, ale nad ním je připevněný filtr + odlučovač vzdušné vlhkosti (alespoň předpokládám, že je to k tomu určené). Ten obsahuje kuličky (silicagel?) v plastové trubičce. Složené je to: výstup, plastová trubka, filcový kotouček, silicagel, filcový kotouček, kovový kotouček s dírkami, pružina a to je připevněné na kompresorek (přes další kovový kotouček s dírkami.
No a problém je ten kovový kotouček, který díky vlhkosti zrezne (či zkoroduje) , rez se dostane do filcu a ten pak nepropouští vzduch. Celé jsem to tedy očistil, vyměnil filcový kotouček, složil celé i s ventilama dohromady a šel zkusit dát na auto. Auto kompresorek nafoukal do správné polohy během půl minuty. prostě tak jak dřív.
To že svítí chyba pořád zatím neřeším, diagnostika to může smazat, ale stejně tak předpokládám, že po několika startech hláška zmizí, neb se mi tak stalo i po výměně čidel, kde jsem neměl čas na smazání chyby a když už jsem chtěl konečně zajet za někým s "lepší" diagnostikou než mám, tak chyba najednou nebyla.
Nafocené to nemám, dělal jsem to večer po 22 hodině, v okamžiku naštvání, vzali mi záda a měl jsem střevní potíže.
Omlouvám se za rozvláčné psaní, třeba to někomu pomůže.
P.S.
Čidla jsem původně ani měnit nemusil, byli urezlé kontakty v konektoru, stačili by vyměnit tyto.