zdravim vsechny, prosim o radu. BMW E60 530d rok 2005 160kw, stav km je 180tis
-chtel bych se informovat ohledne spravne funkcnosti viskospojky na ventilatoru chlazeni. Zda se mi ze vubec nespina, dnes jsem jel cca 30km a vystoupeni sem citil takovy zapach spaleniny, hned me napadlo jestli auto neni prehraty a tak pomoci palubniho pc jsem najel na polozku teplota motoru, kde bylo 97°C. Po dalsi jizde kdy jsem auto docela hnal sem teplotu stale sledoval a pohybovala se cca od 80°C - 97°C, vic ne. Ale nespozoroval sem, ze by ventilator sepl. Auto sem pak nechal asi po 6 hodinach jsem kontroloval rukou tu vrtuli ventilatoru pri nastarovanem i vyplem motoru, otocim s ni uplne lehce a bez odporu. Ani po zapnuti klimatizase se nerozbehla(za studeneho motoru).
-mate nekdo zkusenosti? mel jsem vzdy VW a tohle je trochu jine vsem diky
v tohle počasí se ti visca nezapne,leda by jsi jezdil po okruhu,97° je normální provozní teplota olej mívá i lehce přes 100°,nestříká ti něco na výfukové svody?
Klima má svojí elektrickou vrtuli.
a zjistim teda nejak jestli ta spojka slape jak ma? myslim ze ne, koukal sem na ne.... jeste k tomu zapachu, jak bylo asi -2°C tak bylo videt jak jde trochu koure od kapoty, tak sem ji zvedl a nepatrnej kour sel z mista kde je olejovej filtr, ale nebylo videt presne odkud, pak po tom druhym projeti to prestalo....
jiririder píše:a zjistim teda nejak jestli ta spojka slape jak ma? myslim ze ne, koukal sem na ne.... jeste k tomu zapachu, jak bylo asi -2°C tak bylo videt jak jde trochu koure od kapoty, tak sem ji zvedl a nepatrnej kour sel z mista kde je olejovej filtr, ale nebylo videt presne odkud, pak po tom druhym projeti to prestalo....
no to se mi nezda, zadny kour z te strany nejde a ani to tam neni okourene, jak by melo byti dle videí co jsem videl... to myslis ze by zpusobovalo ten zvuk pri tom vytaceni motoru?
jeste mam dotaz jak se pozna ze je spatna ta hlavni remenice na klice? obcas se mi stalo ze mi vyskocila chyba aktivniho rizeni, ale po vypnuti a zapnuti motoru to vzdy zmizelo tak nevim....diky
tu hlavní řemenici požnáš nejspíš až ti odejde komplet do kytek,tzn.že se prostě utrhne a začne se protáčet.Maximálně si jí můžeš preventivně sundat a kouknout na ní,ale práce nic moc,takže zvaž jestli není lepší jí rovnou vyměnit a předejít tím případným komplikacím někde na cestě apod.,beztak tě to časem určitě čeká Ten občasný kouř z pod kapoty a smrad po spálené gumě a občasné problémy s řízením by tomu docela napovídaly.
jeste me treba napadlo jestli by to nedelal filtr DPF, je to mozny? zadnou chybu mi nehlasi a ani nic s tim spojeneho. najeto mam 180tkm a 180tkm nebo tak nejak mi ukazuje zivotnost iDRIVE. jeste sem ani nespozoroval nejaky prubeh te regenerace, tak nevim