Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

světla BMW E60...

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Rider23

#1 Příspěvek od Rider23 »

Ahoj, mám taký dotaz- pro mnohé asi k pobavení- mám BMW 5 E60, rok 2007 po faceliftu, a chci se zeptat, na co jsou ve světlech vnitřní čočky??? Mám bi-xenonové světlomety, tlumené i dálkové světla obstarává vnější čočka a mně není vůbec jasné, k čemu je ve světle ta druhá, napadá mě, že snad jen "na ozdobu", ale nechce se mi tomu moc věřit....?

Děkuji předem za smysluplnou odpověď!!!

Petr
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#2 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Světla pro denní svícení
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Rider23

#3 Příspěvek od Rider23 »

Vlasta píše:Světla pro denní svícení

Ale mně svítí jen ten kroužek, ale žárovka v čočce nesvítí, ikdyž přes iDrive světla pro denní světla aktivuji a nechám přepínač světel na nule...? :blink: :unsure:

Abych to shrnul- pokud mám puštěné parkovačky- svítí dva kroužky a obočí, pokud dám ovladač na nulu a aktivuji v menu světla pro denní svíceníí, obočí zhasne a ty dva kroužky svítí intenzivněji... Ale ta čočka nesvítí nikdy...
caknakis

#4 Příspěvek od caknakis »

Vlasta píše:Světla pro denní svícení

Dá se to tak říct, v té druhé parabole, tedy v původně dálkové, je parabola s žárovkou H8 pro kroužky.

Vede od ní skleněný světlovod do kroužku, který je kolem bixenonové čočky. Před tou parabolou je kroužek s černou krytkou uprostřed - to vypadá jako druhá čočka, ale ve skutečnosti je to jen plastová krytka ohraničená průhledným kroužek, aby skrz něho prosvítalo světlo.

Proto u faceliftových světel při řežimu DRL svítí vnitřní kroužek intenzivněji
Rider23

#5 Příspěvek od Rider23 »

Díky za vysvětelní, takže předpokládám, že když deaktivuji světla pro denní svícení, tak mi bude svítit jen ten kroužek kolem xenonu a obočí a ten druhej, vnitřní kroužek nikoliv...?
caknakis

#6 Příspěvek od caknakis »

Chápeš to špatně. Přečti si to ještě jednou.
Rider23

#7 Příspěvek od Rider23 »

caknakis píše:Chápeš to špatně. Přečti si to ještě jednou.

Takže budou svítit furt oba, akorát při denních světlech intenzivněji... :D
caknakis

#8 Příspěvek od caknakis »

přesně.
avana

#9 Příspěvek od avana »

Rider23 píše:Díky za vysvětelní, takže předpokládám, že když deaktivuji světla pro denní svícení, tak mi bude svítit jen ten kroužek kolem xenonu a obočí a ten druhej, vnitřní kroužek nikoliv...?

Kdyby tam ta tmavá čočky nebyla, žárovka by svítila tak intenzivně, že by kroužek ani nebylo vidět. Samozřejmě, že je to zdroj světla pro oba kroužky, rozdělit to nejde. CO mě vadí, proč při denním svícení nesvítí "obočí" s diodama, když na zadních světlech svítí diody i s trubicema.. :roll:
caknakis

#10 Příspěvek od caknakis »

správně. Dobře je to vidět třeba u E70, u předface kroužky neumí svítit jako DRL a tmavá "čočka" tam není, vidíš normálně na žárovku i s parabolou, u face, který už umí kroužkama DRL je to překryté černou krytkou, která vypadá jak čočka

Nejdou ty diody nakódovat?
avana

#11 Příspěvek od avana »

caknakis píše:správně. Dobře je to vidět třeba u E70, u předface kroužky neumí svítit jako DRL a tmavá "čočka" tam není, vidíš normálně na žárovku i s parabolou, u face, který už umí kroužkama DRL je to překryté černou krytkou, která vypadá jak čočka

Nejdou ty diody nakódovat?

Zeptám se v BMW, taky mě to zajímá. Pokud by to šlo, tak bych to chtěl, ať to svítí taky...
Rider23

#12 Příspěvek od Rider23 »

Přesně, to mě taky mrzí, že to obočí nesvítí i při denním svícení, přeci jen to těm světlům dodává pěknej šmrnc ;-)... Pokud to někdo zjistí, zda to jde aktivovat, taky budu rád, když se o tom dozvím ;-)...
Eks

#13 Příspěvek od Eks »

To: Rider23
Možná jsem tvoji otázku blbě pochopil. Druhá parabola ve světlometu slouží na přisvícení za roh když někam zajíždíš nebo parkuješ. Před face to snad byly mlhovky co svítily za roh. Nemyslím natáčecí světlomety.
Eks
caknakis

#14 Příspěvek od caknakis »

čoveče, vím, že u F01 to tak je, ale u E60, nebo E70 si myslím, že to není.... a to jsem měl rozebrané jak dynamické, tak obyčejné světla. Ale je docela možné, že je tam ještě nějáká příplatková výbava :-)
Eks

#15 Příspěvek od Eks »

Já to na své E61 04/2007 tak mám. Ty druhé světlomety jsou pod trochu matným sklem které je prolamované. Zatočím volantem když zajíždím večer do dvora a ta druhá "parabola" se rozsvítí na té příslušné straně kam zatáčím. Ještě když nemám zapnutá světla tak svítí kroužky, To mám nastavené přes idrive jako denní svícení a když dám přepínač do Auto modu tak svítí kroužky a podle světelných podmínek se rozsvětcují nebo zhasínají hlavní světlomety. Zajímalo by mě jestli svítí naplno nebo procentně podle podmínek. Když vjedu do tunelu tak se rozsvítí a po vyjetí svítí zase jen kroužky. Ještě k tomu mám automatické přepínání tlumená- dálková, ale v idrive jsem to vypnul. Jsem rychlejší a lépe to vyhodnotím.
Eks
Rider23

#16 Příspěvek od Rider23 »

Tak já nevím, spíše se mi zdá reálnější ta teorie o tom, že ty čočky vlastně nejsou čočky a že je to jen na ty kroužky, protože já ikdyž dám plnej rejd, tak se mi to nerozsvítí... Ale nemáš ty náhodou 4/07 ještě před facelift? Že bys to mohl mít jinak...

PS- jak poznám, jestli mám funkci automatických dálkovcýh světel? Myslel sem si, že ano (v zrcátku je v čelní straně nějaký senzor), ale nějak nevím, jak to aktivovat...?
caknakis

#17 Příspěvek od caknakis »

na levé páčce by jsi měl nad BC ještě jedno tlačítko, kterým se to aktivuje.
Eks

#18 Příspěvek od Eks »

Ano, mám po faceliftu 173kW s tou novou řadičkou.
Na levé páčce mám BC a CHECK. Check mi přehazuje datum a nebo čas s venkovní teplotou mezi budíkama. Další tlačítko tam není. Nic jsem neaktivoval, možná to už bylo, nevím. Stačí volantem jen trochu zatočit nemusíš mít plný rejd. Viz foto.
Ten automatický přepínač je pod zpětným zrcátkem ne v zrcátku.
Posílám pár fotek světlometů a ten přepínač dálky, blbá kvalita.
Eks
Přílohy
svícení den.JPG
svícení den.JPG (48.94 KiB) Zobrazeno 130 x
Světlomet.JPG
Světlomet.JPG (47.72 KiB) Zobrazeno 130 x
svícení za roh.JPG
svícení za roh.JPG (46.46 KiB) Zobrazeno 130 x
svícení Automat.JPG
svícení Automat.JPG (44.71 KiB) Zobrazeno 130 x
přepínač dálky.JPG
přepínač dálky.JPG (28.77 KiB) Zobrazeno 130 x
Rider23

#19 Příspěvek od Rider23 »

Díky za ty fotky, na páčce mám taky BC a check nic se tím neaktivuje, na to zrcátko kouknu, byť z té první fotky toho není moc vidět....

No a k těm světlům, já mám trochu jiné, já když se do toho světla kouknu, tak v té vnitřní čočce nemám to štrafované sklíčko jako ty, ale vidím jakoby dovnitř a vidím "žárovku", takže asi to má u mě fakt funkci pouze těch kroužků, asi je více druhů světel...Což je škoda, zrovna to přisvěcování by se mi líbilo....

Každopádně díky moc za ochotu a že sis našel čas to ještě fotit ;-)...
caknakis

#20 Příspěvek od caknakis »

Máš pravdu, na páčce se to aktivuje až u F01 a výše

http://www.bmwmanuals.org/bmw-1676.html
Odpovědět