Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Demontáž čerpadla M51

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
starynovy

#1 Příspěvek od starynovy »

To že to ide vybrať s prípravkom vie každý, ale skúšal to niekto bez neho? čerpadlo sa vybere z kónusu uderom, ale nespadne potom to koliesko? A ako ho dať bezpečne nazad?

Riešim to dosť akútne, tesnenia nakupim dúfam v BOSCH Diesel servise, z ničoho nič mi z čerpadla leje nafta tak, že je pod naštartovaným autom je mláka, najviac to ide zrejme z toho selenoidu dole :(

Prečo ho potom chcem dávať dole? dnes mi kolega volá že mu nejde auto.. nafta mu cícerkom leje zo selenoidu (aká náhoda), a druhý cícerok leje z pod rozdelovacej hlavy! Meniť tesnenie pod hlavou v horizontálnej polohe je tak na mrtvici.
oldaf
Klubové ID: 3385

#2 Příspěvek od oldaf »

Žádnej přípravek není třeba, tyhle blbosti o spadlým rozvodovým kole musel na netu zveřejnit blb co nikdy čerpadlo z auta nevyndával. Povolíš matku na kole, klepneš do hřídelky a čerpadlo je venku, kolo nemá kam spadnout. Hlavně netoč motorem při vyndaným čerpadle, jinak se ti poláme ta vodící plastová ližina.
beny-maser

#3 Příspěvek od beny-maser »

jde to úplně v pohodě, ten řetěz snad ani nikam spadnout nemůže,povolíš komplet čerpadlo, aby drželo jen na dvouch závitech, povolíš matici u rozvodů a přes měděnou či hliníkovou tyčku to jedním pořádným jebem srazíš dolů,rozvody se ti nerozhodí, jen pak nastavíš předvstřik.
starynovy

#4 Příspěvek od starynovy »

vyborne, vdaka. este detail, cerpadlo ma na hriadeli kluc, cerpadlo prirodzene pruzi, v akej polohe bude hriadel cerpadla v klude aby to tam sadlo bez nutnosti hybat motorom?
oldaf

#5 Příspěvek od oldaf »

Motor si zaaretuj trnem, povol matku čerpadla a vyklepni ho ven. Čerpadlo tam nasadíš zpět, jen si natočíš hřídel tak aby ti pasoval klínek do kola, vychází to tak že klínek je skoro kolmo nahoru k čerpadlu. Uvidíš, nic na tom není
starynovy

#6 Příspěvek od starynovy »

diky diky, uz som kludny, viem vsetko co treba, hor sa do toho.. stejne divne ze to pustilo len tak naraz, no to kolegove je horsie, zo dna na den ruplo tesnenie pod rozdelovacou hlavou a teraz to nejde ani nastartovat, spenena nafta pod tlakom strieka z priruby rozdelovacej hlavy :x
radokrno

#7 Příspěvek od radokrno »

Ahoj ,tocopíšou je pravda přípravek neni potřeba ,ale možná tak jednoduše ven nepůjde,myslím vyklepnutím,já si pomohl i páčením mezi motorovou částí a čerpadlem,pořádně zabrat a je dole.obrázek jak by mělo směřovat pero...
snad ti malinko pomůže,,hlavně si zajisti spodek,klínkem v setrváku.
Přílohy
erpadlo.png
erpadlo.png (25.36 KiB) Zobrazeno 719 x
oldaf

#8 Příspěvek od oldaf »

Souhlas, někdy je třeba pomoct mu ven montpákou vraženou mezi čerpadlo a blok.
radokrno

#9 Příspěvek od radokrno »

ono to asi stejně nejni uplně v jedné přímce...teda co si tak vybavuju...hodně štěstí,nic to neni,alejá se s tim pekloval páč jsem byl podělanej strachy,pak jsem si zavolal a rada zněla zabrat :lol:
oldaf

#10 Příspěvek od oldaf »

V jedný přímce to není, ani by ta hřídel v přímce nedržela, je to zrovna na vrcholu vačky čerpadla tak to furt seskakuje dolů. Ale nasadit to do kola jde , pokud je motor v zaaretovaný poloze
radokrno

#11 Příspěvek od radokrno »

oldaf píše:Souhlas, někdy je třeba pomoct mu ven montpákou vraženou mezi čerpadlo a blok.
tak ,blok se mi už malovat nechtěl :D montpíka majzlík ,něco lepšího než šroubovák...ale až po tom co do toho trochu klepneš a zjistíš ,že to pruží a že je kousek vůle mezi motorovou částí a čerpadlem.páčit ne vrszit taam klín s tlouct kladivem,jak když půlíš špalek. :wink:
radokrno

#12 Příspěvek od radokrno »

nevim odkud jsi ,ale u nás to jeden pán přetěsnuje za moc pěkný peníze...komplet se vším..já ho nasadil nastavil předvstřik a dávku pouze podle uší a jezdil a už to nemusel nijak řešit ,zabývat se tím atd..před čeradlem jsem měl v hadičce eště zpětnej ventilek,proti padání nafty před čerpadlem...jistota je jistota.
starynovy

#13 Příspěvek od starynovy »

ja tieto veci robim sam, bavi ma to, takze to nejak pretesnim,velke diki za obrazok a rady, vsetko je jasne :wink:
starynovy

#14 Příspěvek od starynovy »

tak som v BOSCHi kupil komplet sadu tesneni, 8€-200korun, ale zasraty simering hriadele stal sam 7 :roll: problem bol v priemere hriadele, neviete kolko? na vyber bolo tusim 20 alebo 17mm.
oldaf

#15 Příspěvek od oldaf »

starynovy píše:tak som v BOSCHi kupil komplet sadu tesneni, 8€-200korun, ale zasraty simering hriadele stal sam 7 :roll: problem bol v priemere hriadele, neviete kolko? na vyber bolo tusim 20 alebo 17mm.
Tds čerpadlo má 17mm hřídel
starynovy

#16 Příspěvek od starynovy »

tak mal ten stary fachman pravdu, 17.. a audi bude mat 20.. diky :wink:
fubutomas

#17 Příspěvek od fubutomas »

Není nad pohodlné sundání kola stahovacím přípravkem 8) bez něj to jde taky.... ale pokud je ta možnost si ho udělat,neváhal bych... tady jsou výkresy

http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&t=108451
starynovy

#18 Příspěvek od starynovy »

Tak sa uspesne hlasim do klubu tych ktori to rozobrali do poslednej maticky, pretesnili, vycistili, zlozili, a aj to funguje :D (povodne som ho rozoberat cele nechcel, ale vypadlo mi zo zveraku, a rozsypalo sa cele po zemi :roll: ). Pripravok skutocne netreba, vobec som nepocitil jeho potrebu, vrazit pajser medzi prirubu na bloku, a miesto kde je ten vystupok, vklepat ho tam, zapret sa a je von.. Tieklo mi to z krytu piestu dynamickeho predvstreku, tudiz to ani poriadne neslo, od kedy to chcilo tak to bylo liny ako š120, dalej som pozoroval ze ide hladsie, ked postavim na ventilove viko pohar s vodov tak stoji.. predtym spadol :wink:
dell
Klubové ID: 715

#19 Příspěvek od dell »

Ahoj
Mám také problém s tekoucí naftou u čerpadla na BMW 318tds. První těsnění jde vyměnit a také jsem to udělal ale začalo to nyní téct na tom spodním těsnění. Nechce se mě vyndavat celé čerpadlo a tak se ptám zda těsnění jde vyměnit na autě nebo zda by jej někdo nevyměnil. V BOSH za to chtějí nekřesťanské peníze.
oldaf

#20 Příspěvek od oldaf »

dell píše:Ahoj
Mám také problém s tekoucí naftou u čerpadla na BMW 318tds. První těsnění jde vyměnit a také jsem to udělal ale začalo to nyní téct na tom spodním těsnění. Nechce se mě vyndavat celé čerpadlo a tak se ptám zda těsnění jde vyměnit na autě nebo zda by jej někdo nevyměnil. V BOSH za to chtějí nekřesťanské peníze.
Myslíš to druhý těsnění co je pod elektrickou hlavou? Ty jsi měnil jen pod víčkem? Pokud myslíš to pod el. hlavou tak to můžeš vyměnit bez vyndávání čerpadla z auta. Jen si musíš označit ryskama polohu tý hlavy, proto tam je jeden šroub s tou hlavou na kterou nemáš klíč aby se v tom každej nehrabal, jde na to naťuknout nějakej oříšek už nevím jakej rozměr, to ale zjistíš.
Hlavně si označ polohu, jde s tím posunovat dopředu dozadu, abys to měl pak správně nastavený. A až tam budeš vracet tu el. hlavu tak dej pozor ať se trefíš do tý díry v regulační objímce, při troše přemýšlení na tom není co pokazit :D
Odpovědět