Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e39 530DA prokluz spojky u automatu (první "studený&quo

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Pyron
Klubové ID: 367
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Pyron »

Don píše:.... ja ho nechavam cca 10-20s, nez se uklidni volnobeh, utichne ....
Pokud nemáš po nastartování klidný volnoběh a je něco, co chvíli hlučí (nenapsal jsi co utichne), tak auto asi taky nemáš úplně v cajku... 8)
Když to člověk netočí do plných otáček, tak nevidím důvod proč po nastartování nějak zásadně dlouho čekat - i v případě studeného motoru.
K0BLICH
Klubové ID: 2805

#22 Příspěvek od K0BLICH »

Ahoj
Dneska jsem vedl rozhovor s mechanikem a prý je to měnič. Že prý je to taková časovaná bombička. Jen mi příde divný, že Piotr má měnič po repasy 15kkm a dělá mu to taky...pravdu se dozvím asi až mi to opravdu klekne :(
mira333

#23 Příspěvek od mira333 »

hmmm menicem to nebude... menic na to nema vliv pokud to dela jen u prvniho rozjezdu. problem tehdle prevodovek je velice casto pridirajici se olejove cerpadlo ktere nu nedokaze davat ihned potrebny tlak oleje. nekdy se i stava ze uz jsou vydrene kulicky v rozvadeci nebo vymackane tesneni mezi rozvadecem a telem prevodovky kde pak unika tlak oleje. nevim jestli jsem to napsal srozumitelne snad z toho nekdo neco vypochopi... o vymene oleje a filtru se neni potreba vubec zminovat ten snad meni pravidelne kazdy kdo ma aspon trosku rozum :!:
Eks
Klubové ID: 1372

#24 Příspěvek od Eks »

To: mira 333
Ten měnič bych asi taky vyloučil jako závadu, ale to ostatní co píšeš se mi nezdá. BMW automat jsem ještě nedělal, ale u všech předcházejících automatů které jsem měl rozdělané nebylo těsnění mezi rozdělovačem a tělem převodovky, tedy bylo ale byl to ocelový plech a ten se nevymačká. Vydřená ocelová kulička proti hliníkovému sedlu asi také ne. Nedá se předpokládat, že by pod kuličkou byl „bordel“ protože je tam vysoký tlak oleje a nedá se předpokládat usazování nečistot. Olejové čerpadlo bych také neřešil pokud při výměně oleje bylo vše v pořádku, protože je napevno spojené s měničem nebo hlavní hřídelí. Mohlo by být vydřené uložení rozváděcích válečků v rozvaděči (mozku) a tam by se mohl ztrácet tlak. Ale zase, za studena by se tlak ztrácel méně než při horkém oleji díky viskozitě. Viz první studený rozjezd. Ještě tam jsou solenoidy a pod každým je sítko. Já bych začal elektrickým přeměřením odporů solenoidů při teplotě 20 a 80*C a čistotou sítek pod nimi. Potom se ještě dá přezkoušet funkčnost spojkových košů tlakovým vzduchem. Ale musíš vědět kterými kanály co kam vede. To už chce manuál na opravu a trochu zkušeností. Takhle to bylo u automatů co jsem dělal, ale jestli je to u BMW jinak tak prosím žádné flame.
Zdeněk.
mira333

#25 Příspěvek od mira333 »

pises nesmysly! zpetne kulicky v rozvadeci prevodovek gm u 530d jsou plastove jinak ten dil co se vymacka se da objednat kupodivu i u bmw jako dil... zdat se ti to nemusi ale je to tak.. videl jsi nekdy olejove cerpadlo v teto automaticke prevodovce?

jinak dil cislo 2

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/S ... unt_parts/
Eks
Klubové ID: 1372

#26 Příspěvek od Eks »

mira333
psal jsem, že jsem neměl automat BMW na ponku. Dobře BMW (ZF,GM) šetří, tak dává kuličky umělé, že by keramické? To, že se dá ten ocelový plech objednat ještě neznamená, že se vymačkává. Je to utaženo asi 10ti šrouby M6, ale dobře když máš osobní zkušenost proč ne. Jinak já jsem viděl olejovéhých čerpadlel dost, bohudík ne z BMW, ale pořád si stojím za svým. Olejové čerpadlo automatu musí dávat obrovský tlak a průtok, protože po zredukování různými ventily převodovka pracuje s trvalými tlaky od 4 do 12 atm. Olejové čerpadlo najdeš až po smontování spojkového koše a bývá to většinou zubové nebo excentrické o průměru 7-10cm a výšky kolem 2 cm. Žádné tintítko, ale pořádný kus "železa". Samozřejmě převodovka musí nejdříve z auta ven. O nějakém přidírání pokud nejsou v oleji špony nemůže být řeč. Na ETKu není olejové čerpadlo znázorněno, odkaz na díl č.2 není správný, protože to jsou nějaké zátky, pokud máš na mysli celý blok, tak to skutečně čerpadlo není, ale je to rozvaděč-mozek. Vkládám obr. kde to čerpadlo najdeš.

Ještě mě napadlo, že pokud převodovka řadí jak má, ale pouze kope tak by to mohl být na Tvém odkazu díl č.1. http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/S ... unt_parts/ Pod tím každým kloboučkem je píst s O kroužkem a pod nebo nad ním je silné spirálové pero, někdy dvě. Je to jakýsi akumulátor který pohltí při řazení ten první náraz tlaku oleje tak, že se to pero stlačí a tím ten kopanec zjemní. Pero může být prasklé, osobní zkušenost, nebo O kroužek netěsní. Jinak jsou na automatu měřící body pro fyzickou kontrolu tlaku oleje manometrem. Musí se ale použít manometr plněný kapalinou a měly by jít změřit tlaky spojkových košů, měniče-zámku a pumpy. Bez manuálu to, ale nepůjde. Mimochodem nemáte někdo tento manuál nebo TIS.
Hledejme řešení
Zdeněk
Přílohy
Spojlový koš automatu.jpg
Spojlový koš automatu.jpg (43.21 KiB) Zobrazeno 123 x
Olejová pumpa automatu.jpg
Olejová pumpa automatu.jpg (67.25 KiB) Zobrazeno 123 x
mira333

#27 Příspěvek od mira333 »

mam TIS mam i kompletni manual k teto prevodovce :-) ty kulicky nejsou keramicke ale silonove takze se o ostrou hranu v rozvadeco tlaku jednoduse prodrou... ty klobouky jsou akumulatory jakesi zasobniky oleje.. je pravda ze pruziny se vymackaji nebo i prasknou.. u vymackanych pruzin pak prevodovka skube kdyz praskne neudrzí olej a dochází k prokluzu a co nevidet se rozsviti náhradní program prevodovky. kdyz pruzina praskne neudrzi se auto ani v kopci se zarazenou rychlosti bez drzeni brzdy. ten dil cislo 2 co jsem psal je kovovy valec zasunuty do prevodovky ale na jeho koncich jsou gumove plochy ktere se vymacknou a jednoduse netesni cimz pak unika tlak.. to cerpadlo v prevodovce vypada jak cerpadlo na servo.. zde zubove cerpadlo neni
K0BLICH
Klubové ID: 2805

#28 Příspěvek od K0BLICH »

Klucí moc si vážím toho, že ste se rozpovídali, ale jsem stoho akorát víc zmatenej :-D...Pochopil jsem akorát to, že to může dělat spousta nějaký drobotiny, kterou musim svěřit někomu kdo toho kurevsky rozumí! :-D A to se ještě neví jistě, jestli se to tím napraví! :-D...Přesto vám děkuju. PS: Nevíte o někom na Vysočině, kdo by byl ochoten se nato kouknout a rozumí tomu? O Auto Čermák samozřejmě vím, ale toho beru jako poslední možnost.
Killingman
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Killingman »

Automat od GM se proste "povedl"... Pokud to nemas daleko do Brna tak se zkus obratit sem: http://www.prevodovky-brno.cz/...
Delali mi repas prevodovky na moji 530D - mam s nima jen ty nejlepsi zkusenosti. Cajzlum z Prahy uz po zkusenostech neverim (no flame please!)
Odpovědět