Potřeboval bych poradit,nebo spíše brácha...
Má E39 525d a chtěl by si dodělat tažné zařízení.
Ale kámoš automechanik mu řekl,že prý to není tak jednoduché,montáž samotného tažného bez problémů ale horší je to s autoelektrikou,něco s nějakýma čidlama či co Taky se v tom nevyznám,proto doufám že někdo poradí
KarelOstrava píše:Potřeboval bych poradit,nebo spíše brácha... Má E39 525d a chtěl by si dodělat tažné zařízení. Ale kámoš automechanik mu řekl,že prý to není tak jednoduché,montáž samotného tažného bez problémů ale horší je to s autoelektrikou,něco s nějakýma čidlama či co Taky se v tom nevyznám,proto doufám že někdo poradí
nemám s tím žádnou velkou zkušenost.. ale poptával jsem se na tažné k e61 a co jsem slyšel, musí se natáhnout kabely někam dopředu k pojistkám + mechanický části závěsu + technická a novej techničák.. celá ta sranda vyjde prý prakticky na skoro 20tkč
Nejlépe je to koupit i s originálem svazkem ten je až na pár kablíku k naštekrování na stavající konektor světel,chce to mít i včetně modulu kterej ti např deaktivuje couvací čidla při zapojeném vleku a má zpětnou vazbu na hlášení z BC,ale i to jde asi vochcat,kamarad to kupoval i se svazkem a stejně jsme chvilku tápali ,to elektro je na tom nejdražší,po mechanickej stránce pokud máš výztuhu i se zpevnujicima trojuhelnikama neni problem.V tom svazku origo je i hromadu dratu které třeba ani neviužiješ,stalej prou do karavanu (pruřez dratu 2,5mm)atd.Kup třeba starší origo kompet i s elektroinstalací a vše dohledaš!Odborníci mi možná poopraví ale laicky vysvětleno dle zkušeností při montáži staršiho TZ
ahoj,
loni jsem si dával starší tažné westfalii na E39 sedan a bylo to si elektrikou, jen se přecvakaly konektory a všechno valí , vešel jsem se do dvou litrů i s přihlášením TZ. Hledej starší i s elektrikou, jinak je to masakr a zbytečně drahý.
Nemusíš nikam nic tahat přes celé auto.Nedávno jsem to dělal na E39 i E60.Pokud koupíš el.instalaci na konkrétní auto tak není problém.Např.u E60,61 je vse po CANBUSu takže to má modul s napaájením a jen se připojí CB.
za 20??? ted jsme montovali tazne na e61 a vyslo to cele nove komplet i s prihlasenim na cca 10...
musis s tim jen zajet na stk tam to zkontrolujou a pak na magistratu zapsat.. za chvili jedes dom...
montaz i elektrika to je za chvili.. nevim co na tom nekdo vyrabi za 20k
jj typovej list je nejvic... bez nej to nema smysl ani zkouset
pokud seženeš typ tažnýho, který máš psaný v TP, typový list nepotřebuješ. Zajedeš na STK, jestli je vše správně namontovaný a zásuvka funkční, dají Ti protokol a magistrát ti to zapíše do TP. U mě to takhle klaplo a nikde jsem nic podmazávat nemusel. Někde to může fungovat jinak Různé magistráty k tomu můžou přistupovat různě. Zavolej si na magistrát, kam spadáš, a zeptej se na to techniků, kteří to schvalují, jestli ti přihlásí starší TZ a co k tomu potřebuješ za lejstra a pak se rozhodni zda starší nebo nové
Pokud mas v TP zapsany tazny, nemas ho na aute a pak ho tam dodas (origo), podle me rozhodne nikam nemusis, v TP se uvadi pouze stejny udaj jako snad u vsech osobnich taznych (myslim A50-X?)
Nicmene jak pred rokem koupil komplet orig ORIS na E39 touring z vraku, s kabelazi i jednotkou, sam namontoval, vse propojil vzadu, vse perfektne funguje (signal CANBUS- hlasi GM ze je prives pripojen atd), a co se tyce zapisu do TP, ma zkusenost je takova, ze jsem k taznemu nemel nic navic, jen na nem byl prinytovan jeho homologacni stitek vyrobce.
Jel jsem do STK-Diskard ve Stodulkach(Praha 5), rekl ze mi v servisu namontovali tazne a ze k nemu nic nemam, co s tim udelaji. Tak to vzali na sachtu, zkoukli zbezne montaz zespodu, opsali si homologaci na papirek a za 10 minut jsem mel v TP tazne a v ORV take, za 50,-