Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Pomoc s výběrem E39

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
blahi

#1 Příspěvek od blahi »

Ahoj chlapci, něco sem pročetl na fóru, takže už mám lehce představu, ale každopádně bych se ještě rád poradil s mým konkrétním případem. Mám Mondeo rok 97 1.8 16V a chystám se ho prodat, nejdřív sem uvažoval o Passatu v naftě, ale pak mi padlo do oka BMW E39. Teď sem se začal schánět a koukat po inzerátech. Mám představu takovou, chtěl bych manuál (kvůli snad větší spolehlivosti), naftu, protože budu řešit spotřebu a celkově náklady na provoz, auto budu kupovat taky z důvodu častějších cest do Berlína a zpět do Prahy tak 1 týdně plus trasa Praha- Jihlava, jinak couračky po Praze. Takže bych to viděl na 525 nebo max 530 ale tady už začíná můj hlavní dotaz, a to je hlavní rozdíly mezi těmito motory. Chci se zeptat jestli je spotřeba srovnatelná a který z těch motorů má větší životnost, popřípadě na co si dát pozor při koupi jestli tyto motory maji nějaké konkrétní neduhy. A jestli někdo má zkušenost s poruchovostí nebo cenou dílů v porovnání s konkurencí. Předem díky věřím že dobře vyberu, jsem i omezen financemi, vím že mi za to mnozí budou nadávat, ale představoval sem si to auto do 120- 140 tisíc tak doufám že za tu cenu pujde sehnat slušnej kousek. Díky
mike_prague

#2 Příspěvek od mike_prague »

tak já se připojuji k dotazu, on nám někdo určitě hodí vlákno že už se to tu řešilo. Já chci jít do kombi(tour) 3L D akorat je pry nejaky rozdil mezi motorizacemi od do nejakeho roku.
capri
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od capri »

a co třeba zkusit hledat a nečekat že to za vás někdo najde ;-)
blahi

#4 Příspěvek od blahi »

ja sem se zase dočetl, že tyhle starší diesely je už skoro nemožný sehnat v dobrym stavu, tak ti nevim, snad nas nekdo uklidni :) ja bych asi v tomhle případě preferoval nákup v Německu
blahi

#5 Příspěvek od blahi »

capri píše:a co třeba zkusit hledat a nečekat že to za vás někdo najde ;-)

já hledal, hledám dál, tak samozřejmě sem se už lecos dočetl, ale mě jde o konkrétní srovnání a konkrétní případ a k tomu zatim konkrétní info nemam, našel sem pro mě polovičatý odpovědi a informace, právě třeba tu, že tyhle motoru už se nedaj sehnat v dobrym stavu nebo jen výjmečně, což me trošku znepokojilo
milo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od milo »

urcite se vyhybej 525tds/td - motor stare koncepce.

vzhledem k tvemu rozpoctu bych vybral 530d kolem roku 2000. ja mam 1999 touring 530d (pred faceliftem) s manualem a spokojenost. ohledne spotreby - predchozi majitel mel dle BC dlouhodobou na 8.5 litrech, ja jezdim mezi 6.5-7 (v kufru vozim psa, takze vetsinou klidnejsi jizda, ale zadny ultraklobouk) - cca 50/50 praha a mimomesto. kdyz narazis na 525d v slusnem stavu, urcite se ji nemusis bat, motor jen o neco malo vykonnejsi, rapidnejsi ubytek na spotrebe moc ale necekej.

dily stoji podobne jak na koncern.
milo
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od milo »

jinak s motorem nemam zadny problem, turbo slouzi jak ma, tahne vyborne. na diagnostice u koupe byl jeden vstrik mirne mimo normu, je znat, ze motor byval nekdy za studena neklidny, ale projevuje se to jen u spatne nafty. leju do toho vervu a ted cerstve po vymene oleje je to uplne klidne.
milo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od milo »

a posledni vec, na 90% pocitej s tim, ze jestli koupis touringa v tomto rozpoctu, odejdou tam v nejblizsi dobe vzduchove nivo mechy vzadu (vydrzi cca 10 let). oprava je jednoducha, za hodinku neni co resit a dily stoji 9000 Kc.
blahi

#9 Příspěvek od blahi »

Parada diky tohle hodne pomohlo, takže každopádně to před koupí vzít na diagnostiku ta by měla odhalit skryte vady že ? jinak davat pozor na běžné věci
RuDoSh
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RuDoSh »

hlavne motor musi mit uplne klidny volnobeh a tahnout skoro linearne v celem spektru otacek (ne jako tdi, ktere do 2k ot nejedou a po 3k ot taky ne a jen rvou)..... vstriky nejsou levna sranda... kamos jezdi s 525d za 6,3 dlouhodobe a nijak to nesetri, oproti 530d tam teda uspora ve spotrebe je.... je to slabsi, ale porad to oproti 1,8 v benzinu pojede.... 350Nm od cca 2k otacek..... jsou to uz stare auta, takze musis pocitat, ze se obcas neco pokazi (vstrik - cca 8k za jeden, taky jsem v okoli, ale i tady v posledni dobe videl, ze odeslo cidlo na vacce cca 3k kc). Zbytek uz je snad u vsech aut stejny (co se tyce kontroly pred prodejem.... diagnostika v autorizovanem servisu urcite neni na skodu a muze ti hodne usetrit)
blahi

#11 Příspěvek od blahi »

tak určitě bych si vzal ke koupi někoho znalého s sebou, jinak díky za info, takže prubeh výkonu by měl být rovnoměrný bez výraznějších výkyvů, jinak ta diagnostika u BMW se pohybuje cca na kolik ?
mike_prague

#12 Příspěvek od mike_prague »

nic extra vůči ceně vozu, myslim že je to tak kolem 2tis , ta diagnostika. No ale mě trošku vyrušili ty vstřiky :D Nechtěl bych je měnit. Malo ktery auto je tak pohodlny jako bmw, ted jezdim 20 let starou vymlácenou petkou a porad je to lepsi nez cokoliv o 10 let novejsiho. Vubec nevim do ceho pujdu zatim vede passat , pak 530d kombi a pak mozna i toho sedana. Vybrat auto v cechach nejhorsi, sama levota. Ty němčoury nejsou od věci , ale co tak obcas kouknu tak se mi zda ze je to tam drazssi nez u nas, ale ten stav bude asi adekvatnejsi.
RuDoSh
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od RuDoSh »

jo passat ma super predni napravu :-D

v bazaru je ted jedna 530d touring, prvni majitel, servis jen renocar..... to by stalo za omrknuti
blahi

#14 Příspěvek od blahi »

a v jakym bazaru prosimtě?
RuDoSh
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RuDoSh »

tady na klubu.... ale neznam to auto....
StepanMatl

#16 Příspěvek od StepanMatl »

Zkopíruju sem můj post z jiného topicu:

Auto bych koupil klidně tady (model po faceliftu), pokud bylo před nedávnem dovezené. Před testovací jízdou ho nech ohřát a vyzkoušej zátah při rozjezdech. Když jsem kupoval auto já, tak jsem narazil na hrozný mrtvoly. Jinak dieslu bych se nebál, tenhle motor je výbornej a pokud předchozí majitel nebyl prase, tak by neměl být problém ani s turbem. Při jízdě pozorně poslouchej, jestli nevychází žádný klepání od přední nápravy. Pokud chceš automat, tak si dej pozor, zda řadí okamžitě a bez cukání.

Co se týče interiéru, pokud jsi puntičkář, zkontroluj držáky na nápoje, který bejvají často rozsypaný a kvalitu displejům, jestli na nich nechybí pixely (dá se to spravit). Vyzkoušej pořádně brzdy, je to přece jen velký a těžký auto a destičky a kotouče dostávají řádnej záhul. A zkusil bych tam, jak bude startovat při ohřátí těsně nad modrou čárkou. Zkontroluj taky parkovacího asistenta, zda reagují všechna čidla.

Spotřeba - dokonce i na Vysočině tohle auto dokáže jet za 6 litrů. Benzín za 13. Pokud chceš model s navigací, tak se snaž sehnat MK4 (poznáš ji podle DVD mechaniky v kufru). Potom vyzkoušej, jestli funguje rádio a je-li možnost a budeš brát kombíka, tak si ho nech zvednout a prohlídni zadní měchy, jestli už nejsou zteřelé (na 90% budou).
StepanMatl

#17 Příspěvek od StepanMatl »

Diagnostiku ti můžu domluvit v Praze za pakatel.
blahi

#18 Příspěvek od blahi »

Wocky

#19 Příspěvek od Wocky »

Ani jednomu nevěř, u žádného z inzerátu není tel. číslo a jak už se tady někde psalo, je to PODVOD. Prodávájící samozřejmě takové auto nevlastní a snaží se z lidí vytáhnout peníze, které mu zájemce pošle předem jako zálohu.
Také jsem asi 2x reagoval na takový inzerát, když jsem sháněl auto... Odeslal jsem mail, že mám zájem o nabízený vůz (německy), odpověď přišla v angličtině, pokaždé ze stejným scénářem. Pokaždé auto prodával člověk, který se stěhuje do Anglie, a proto ho musí rychle prodat a chtěl se domluvit na záloze, kterou jsem mu měl poslat. To jsem samozřejmě neakceptoval, tudíž skončila komunikace.
Závěrem: Na takovéto podezřelé inzeráty nereaguj, je to ztráta času :!:
mike_prague

#20 Příspěvek od mike_prague »

RuDoSh: neni auto ktery by bylo bez problemu :)
StepanMatl: :thumbsup:
Odpovědět