Přátelé, problém: 523i, r.v. 1998. Když jedu po velmi dobré silnici, jde na drobných zvlněních od předních kol tiché poklepávání. Myslel jsem, že to budou klasicky tyčky stabiků, ale teď jsem to měl zvedlé a na stabicích ani čepech či ramenech jsem rukou žádnou vůli nezaznamenal... Nesetkali jste se s tím někdo? Děkuji!
Mě to dělá taky, tyčky stabíků nové a žádná změna. Vůle na ramenech jsem taky nenašel a začínám mít důvodné podezření na tlumiče, popř. horní uložení. Ale každopádně návštěva STK je dobrý začátek (k tomu jsem se ještě nedostal)
Já měnil na podzim tlumiče i s uložením, gumové SB na stabíku i tyčky stabíku a klepe (cvaká) to stále (v rejdu a s nohou na brzdě neééé). Jediné, čím to může být, jsou ramena se SB. Chystám se je koupit!!!
tak to by mě pánové zajímalo taky, protože mě to dělá taky.... ale jenom když je to studený, po cca 10 min to zmizí. Jo a taky mám auto velice citlivý na vítr, honím po silnici jak péro... vidím v tom souvislost
Tak mam přesně stejný problém. Trochu klepe, nic strašnýho, ale můžu se zbláznit!
Stačí více zvlněná silnice a tiše ťuká.
Vyměnil jsem uložení příčného stabilizátoru a ťuká dál, ale vůle tam byli, tak mě to tak neštvalo.
Žádné vůle v ramenou (zkoušeno ručně).
Test tlumičů: 2x 100% a 2x 89%, ale ne přední a zadní, ale křížem.
Tak se taky chystám na STK.
Jo a ještě to dělá jednu věc a myslim, že to s tim souvisí. Když prudce dobržďuju a na silnici je hrb, rozeskáče to kola, zapne ABS a ne a ne se vypnout, až po zastavení nebo úplném puštění brzdy...a při rychlejším rozjezdu, jak se pozvedne předek, tak taky slyším ťuknutí.
Já jsem u svého touringa řešil klepnutí při rozjezdu nebo při brždění, nebyla to velká rána, ale štavalo mě to. Nakonec příčina byl SB na rameni. Co dělá poměrně dost při jízdě na nerovnostech jsou axiální táhla, nechal jsem je vyměnit a paráda. Špatné axiální táhlo se pozná tak, že sundáte čep řízení a když čep řízení + axiální táhlo dáte nahoru musí tam zůstat (jít ztuha) pokud ho dáte nahoru a ono hned stpadně je KO. Dost lidí na axiální táhla zapomíná, ale neplechy nadělají dost.
Delaj to ty podelny ramena, co maj ty velky silentbloky. Mel jsem stejny problem, pri prejeti pricne i sebemenci nerovnosti se ozvalo klepnuti. Ta vůle v tom rameni se neda normalne zjistit, az pri demontazi ramene z auta je citit vule v kul. cepu.
Birkoff: E39 s V8 motorom maju prednu napravu s riadenim prebratu z E34/E38, takze tam je to vzadu jak hovoris, ostatne E39 to maju akokeby naopak a tie sikme ramena idu odzadu dopredu, takze silace su uchytene dost blizko za naraznikom.
Tak dnes nové tlumiče a horní uložení a konečně tichoučko. Vůbec žádné klepání, dal jsem i sport. pružiny -35/-20 a moc velké snížení to nepřineslo, řekl bych že je to skoro stejné (čím pak to, že by si to ješte sedlo?). Ale při jízdě megabrutal rozdíl, auto se vůbec nenaklání a krásně kopíruje silnici, trochu tvrdší ale stále super komfortní.
Tlumiče Bilstein B4, pružiny KW -35/-20 a horní uložení Febi. Byla to nejlepší volba v poměru cena/kvalita. Celkem se slevou od Auto-Fren 20700 kč. Ale to svezení je luxusní.