Ahoj!
Někaj mě poslední dobou začíná blbnout ventilátor. Občas jede jen na malé otáčky, na to už jsem přišel - byl to studeňák na swordu.
Teď ale stojí a nechce se rozeběhnout - někdy do něj rejpnu drátem či na něj poklepu a rozjede se. Čím by to mohlo být? Že by uhlíky, nebo další studeňák? Jde snadno ven? Já ho motorovým prostorem nějak ven dostat nedokázal
Cozpak o to, auto mam E34 535i z 1990 a ventilator ctyrrychlostni (:-) ), ale mam tam klimosku, takze proto Sword a elektronika u potenciometru. Zlobi to ale fakt primo u ventilatoru, kdyz mu pomuzu, normalne se rozjede.
Konektor jsem nenašel, resp. nebyl na první pohled vidět. Akorát nějaké čidlo ma pravé straně.
Asi půjde nejspíš o ty uhlíky, protože se rozeběhne jen když mu pomůžu, tedy nějakým drátem pohnu s vrtulí.
Asi to ještě jednou zkusím rozebrat...
Zkontroluj uhlíky,tak aby dobře dosedali na kotvu(rotor)a jak to pustíš,tak to nesmí moc jiskřit.Bývá to od uhlíků dost sjeté.Nechává se to soustužníkem srovnat.Mezi těmi kontakty na kotvě musí být mezera ne pertinax.
Tak se mi to podařilo celé rozebrat, obrousit a vypucovat. Nejdřív to vypadalo, že už to nikdy nepojede, protože se to špónama zalepilo komplet a uhlíky mizely jak po smirku, ale nakonec se dílo podařilo!