Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

výroba vleku - kritéria

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od castro »

Chtěl bych se zeptat, protože o téhle problematice vím kulový, jaká jsou kritéria pro "domácí" výrobu jednoduchýho nebržděnýho vleku a jeho následné schválení a uvedení do provozu?

Jde mi o to že můžu mít levně nápravu na výrobu vleku a nějak že bych si to vyrobil/nechal vyrobit. Dá se pak něco takovýho dneska ještě schválit do provozu? Jednalo by se o jednoduchej vlek pro loď do těch 750kg.

díky za rady.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1705
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Pokud jde o tu stavbu, tak nevím, ale pár praktických rad:

- Vím, že je to na plachetnici - má výsuvný kýl?
- určitě nezapomeň na snímatelnost zadního čela
- závěs na tažný mi přijde lepší šroubovaný z boku než shora dolů
- dej si bacha u tý levný nápravy, aby tam byly sehnatelný ložiska... vlek dělaný na průjezd vodou bude mít řádově jinou "spotřebu" ložisek než obyčejný...
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#3 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Mám dojem, že individuální stavby přívěsů se už nepovolujou. Já mám na vleku pro skútra nápravu AL-KO watter proof, je dělaná přímo pro potápění
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Vlasta: Jo, tyhle nápravy na to dělaný jsou, ale bohužel se k nim takřka nikdo nechová tak, jak by měl, takže po 1000km cestě do Chorvatska jako první zajedou do vody a šup, slaná voda je i ve waterproof ložisku roztaženým teplem po té cestě. O nějakém následném vyplachování nemůže být řeč a upadlé kolo cestou zpátky není žádný výjimečný jev...
Rejchy Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 510

#5 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Mám dojem že si sice můžeš vlek postavit,ale oj a náprava musí být kupovaná/hologovaná.
Huska
Klubové ID: 200
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Huska »

podle mě už individuální stavba není možná (možnost je jen horní nástavby).
Řešením je koupě starého individuálně postaveného vozíku obdobných rozměrů jako bude "nový" a použít TP - pak si ho postavil můj známý a tím vyřešil stejný problém s převozem motorového člunu.
Dalším řešením je koupě vhodného podvozku (rám + náprava) a nechat si vyrobit příslušenství dle potřeby ... tato varianta je však dražší a s ohledmě na kvalitu podvozku ne ideální.
:-) Born to be for BMW :-)
:-) 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d :-)
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od castro »

fx: jj, díky, tohle všechno určitě zohlednim, ale spíš mi šlo o to následné schvalování. Ta náprava, kterou můžu mít je určitě homologovaná, to je sériová výroba.
Teď už jeden vlek mám, jde o domácí výrobu asi z roku 80 s TP. Ale má takový docela malý kolečka, tak nevim jaká by s tim byla cesta někam k moři. Raději bych to na pořádných kolech. Do budoucna plánuju větší loď a asi s pevným kýlem, takže tam už bude nutnost něco bytelnějšího.

takže už to tedy není možný postavit si sám ani z "homologovaných" dílů? Takovej vlek stojí od 50-90.000 a to se mi zrovna dvakrát nechce dávat :-))
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Záleží, jaký máš požadavky, ale zkus se stavit v Černošicích u Blažka. Je celkem spolehlivej, rychlej a ceny nemá nějak přepálený...
Odpovědět