Chtěl bych se zeptat, protože o téhle problematice vím kulový, jaká jsou kritéria pro "domácí" výrobu jednoduchýho nebržděnýho vleku a jeho následné schválení a uvedení do provozu?
Jde mi o to že můžu mít levně nápravu na výrobu vleku a nějak že bych si to vyrobil/nechal vyrobit. Dá se pak něco takovýho dneska ještě schválit do provozu? Jednalo by se o jednoduchej vlek pro loď do těch 750kg.
díky za rady.
Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 
výroba vleku - kritéria
-
Fx
- Člen Klubu
- Klubové ID: 1705
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jde o tu stavbu, tak nevím, ale pár praktických rad:
- Vím, že je to na plachetnici - má výsuvný kýl?
- určitě nezapomeň na snímatelnost zadního čela
- závěs na tažný mi přijde lepší šroubovaný z boku než shora dolů
- dej si bacha u tý levný nápravy, aby tam byly sehnatelný ložiska... vlek dělaný na průjezd vodou bude mít řádově jinou "spotřebu" ložisek než obyčejný...
- Vím, že je to na plachetnici - má výsuvný kýl?
- určitě nezapomeň na snímatelnost zadního čela
- závěs na tažný mi přijde lepší šroubovaný z boku než shora dolů
- dej si bacha u tý levný nápravy, aby tam byly sehnatelný ložiska... vlek dělaný na průjezd vodou bude mít řádově jinou "spotřebu" ložisek než obyčejný...
Mám dojem, že individuální stavby přívěsů se už nepovolujou. Já mám na vleku pro skútra nápravu AL-KO watter proof, je dělaná přímo pro potápění
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
-
Fx
- Člen Klubu
- Klubové ID: 1705
- Kontaktovat uživatele:
Vlasta: Jo, tyhle nápravy na to dělaný jsou, ale bohužel se k nim takřka nikdo nechová tak, jak by měl, takže po 1000km cestě do Chorvatska jako první zajedou do vody a šup, slaná voda je i ve waterproof ložisku roztaženým teplem po té cestě. O nějakém následném vyplachování nemůže být řeč a upadlé kolo cestou zpátky není žádný výjimečný jev...
- Huska
- Klubové ID: 200
- Kontaktovat uživatele:
podle mě už individuální stavba není možná (možnost je jen horní nástavby).
Řešením je koupě starého individuálně postaveného vozíku obdobných rozměrů jako bude "nový" a použít TP - pak si ho postavil můj známý a tím vyřešil stejný problém s převozem motorového člunu.
Dalším řešením je koupě vhodného podvozku (rám + náprava) a nechat si vyrobit příslušenství dle potřeby ... tato varianta je však dražší a s ohledmě na kvalitu podvozku ne ideální.
Řešením je koupě starého individuálně postaveného vozíku obdobných rozměrů jako bude "nový" a použít TP - pak si ho postavil můj známý a tím vyřešil stejný problém s převozem motorového člunu.
Dalším řešením je koupě vhodného podvozku (rám + náprava) a nechat si vyrobit příslušenství dle potřeby ... tato varianta je však dražší a s ohledmě na kvalitu podvozku ne ideální.

-
- Klubové ID: 633
- Kontaktovat uživatele:
fx: jj, díky, tohle všechno určitě zohlednim, ale spíš mi šlo o to následné schvalování. Ta náprava, kterou můžu mít je určitě homologovaná, to je sériová výroba.
Teď už jeden vlek mám, jde o domácí výrobu asi z roku 80 s TP. Ale má takový docela malý kolečka, tak nevim jaká by s tim byla cesta někam k moři. Raději bych to na pořádných kolech. Do budoucna plánuju větší loď a asi s pevným kýlem, takže tam už bude nutnost něco bytelnějšího.
takže už to tedy není možný postavit si sám ani z "homologovaných" dílů? Takovej vlek stojí od 50-90.000 a to se mi zrovna dvakrát nechce dávat
)
Teď už jeden vlek mám, jde o domácí výrobu asi z roku 80 s TP. Ale má takový docela malý kolečka, tak nevim jaká by s tim byla cesta někam k moři. Raději bych to na pořádných kolech. Do budoucna plánuju větší loď a asi s pevným kýlem, takže tam už bude nutnost něco bytelnějšího.
takže už to tedy není možný postavit si sám ani z "homologovaných" dílů? Takovej vlek stojí od 50-90.000 a to se mi zrovna dvakrát nechce dávat