Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Kvílení alternátoru

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od xSAFA »

Je tu myslím dost borců co se týče znalostí autoelektriky, mám tedy dotaz. Nedávno mi kleklo auto a při startování startér an neťukl. Dobila se baterka, která nebyla uplně OK ale závadu odstranilo až očištění kontaktů na kostřícím kabelu motoru. Tak týden před tímto se mi začalo stávat, že po startu něco kvílelo, tehdy jsem tomu nějak nevěnoval pozornost a říkal jsem si, že zas zlobí řemen. Teď po znovurozjetí auta jsem ale sledoval napětí a ve chvíli kdy to kvílí tak nedobíjí. Dělá to sporadicky, někdy jo někdy ne a jen na volnoběh, po přídání už dobíjet začne, ale asi né uplně tak jak by měl. Kvílení se stupňuje s otáčkami. Dnes budu dávat novou kostru motoru a regulátor napětí + zkontroluju kontakty altíku a spojení diodového můstku nebo usměrňovače či jak se to správně nazývá s vinutím.

Na internetu jsem si přečetl hodně názorů, že kvílení altíku způsobuje vadná dioda.

Ptám se tedy co všechno může toto kvílení způsobovat? Je to vždy špatnými diodami nebo to může dělat např. i horší kostra nebo ten regulátor napětí? Jde mi o to, že kdyby to byly 100% jen ty diody tak rovnou objednám celej ten díl a nebudu zbytečně altík vytahovat a vracet 2x.

Pískání řemenu to není, proto prosím toto téma ani nevytahovat...

Pokud někdo fakt ví, budu rád za odpověď. Díky :)
mequi

#2 Příspěvek od mequi »

Nemohli by pískat ložiska v alternátoru? Jen příklad: na motůrku větráku - obyč. topení mi taky pohvízdávalo ložisko jen na prvním stupni rychlosti - něco jako u tebe volnoběh. Při přepnutí na 2. 3. 4. rychlost to už nepískalo.

EDIT: ted jsem to přečetl pořádně, že když to píská ,tak to nedobíjí. To by ložiska nedělali.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od xSAFA »

Ložiska to nejsou, ty jsou takřka nové, na to jsem zapomněl upozornit, ale s tím dobíjením je to jasné. Prostě potřebuju vědět zda kvílení altíku dělají zaručeně jen KO diody nebo může i něco jiného (zmíněného). Ale stejně to dnes asi vyměním a uvidím no... :)
Dan td
Klubové ID: 590

#4 Příspěvek od Dan td »

To kvílení nedokážu říct, ale pokud to dobíjí/nedobíjí jak popisuješ, je to na 99% diodový můstek v altíku :wink:
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od xSAFA »

Tuším, že to tak bude... Aji to potvrzuje ty teorie s tím kvílením. Ale asi aji tak zkusim vyměniť prve ten regulátor...

Jinak diodovej můstek sem našel pro 140A Bosch za cca 1200,- , má někdo tip kde koupit ještě levněji? :)
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od xSAFA »

Tak zdá se, že by to mohlo být OK. :Ehm:

Jeden uhlík měl trochu upadlý kontakt, dal sem tam novej regulátor a od té toby se nci neozvalo a dobíjí jak má, snad to tak už zůstane... :)
Dan td
Klubové ID: 590

#7 Příspěvek od Dan td »

Hoď sem info, kde a za kolik jsi koupil ten regulátor, mě to asi taky čeká a určitě nebudu sám :-)
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od xSAFA »

Regulátor Hüco jsem koupil za 554,- kč i s poštovným na http://www.haspa.cz :)
Odpovědět