castro píše:přesně tahle debata už tady byla. Nakonec nejlogičtěji vyšlo najevo že je lepší mít vždy lepší vzorek na zadní nápravě. A to jak u RWD i FRW.
Co si dobře pamatuju důvod, tak když už by tě jedna z těch náprav kvuli horčímu vzorku nepodržela, je lepší bourat předkem "čelně" s deformační zónou, nežli bokem dveřma s nulovou deformační zónou.
Je to přesně tak.
Můj soukromej pocit je, že (v zimě, kdy je ustřelení zadku docela často na programu schválně) auto jde líp zkorigovat, když Ti ustřelí zadek. Předek se nedá, než brzdit (nejlíp se srovnanejma kolama do roviny) a na poslední chvíli povolit a zkusit, jestli se přední kola nechytnou a nezatočí. Možná je to jen subjektivní, ten pocit častosti.
Každopádně pokud ustojíš overdrive, je to spíš kvůli cviku, zručné práci s volantem a malé rychlosti. Když Tě ale překvapí a zaspíš, jdeš bokem do stromu, sloupu, čehokoli.
Oproti tomu, když neubrzdíš smyk přední nápravy, jdeš rovně ven ze zatáčky - za deformačníma zónama. Možná častěji (co to je, dvakrát, třikrát za život?) skočíš "zbytečně" do obrubníku a odjebeš kolo nebo blatník a nápravu, ale pokud jen jednou v životě skočíš do stromu bokem, může to být poprvé a hned naposled.
Takže já souhlasím s výše řečeným a potvrdil mi to i instruktor na škole smyku -
lepší dozadu a šmíry prdelí jen tehdy, kdy chci já (myslet se na to ale musí pořád)
PS. Tentýž instruktor říkal, že nemá cenu snažit se (třeba už stojícímu autu) vyhnout za každou cenu. Než "urvat řízení" (rychlým zatočením ztratit adhezi přední nápravy) a jít do smyku (skočit třeba do škarpy nebo do stromu, příp. jet pořád rovně se zatočenými koly), lepši brzdit do poslední chvíle rovnejma kolama (větší brzdný výkon) a využít deformační zóny.
Naopak ,lepší skočit o metr níž do pole a přijít o zuby, než se nechat zválcovat protijedoucím usnuvším...