Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Reset Automaticke prevodovky v E39 touring

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
Kruty
Klubové ID: 1759
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Kruty »

Pred nedavnem jsem si poridil E39 v automatu. Nechal jsem hned vymenit olej v prevodovce.
Nekde jsem se docetl, ze automat se steptronikem se behem jizdy "uci" a upravuje razeni podle stylu jizdy.

Kamarad, co ma take auto s automatem mi doporucil, abych vyresetoval automat, ze to bude pak lip radit rychlosti, a take se to bude znovu ucit podle meho stylu jizdy, kdyz s tim predchozi majitel najezdil cca 100tis. km.

Rad bych na toto znal nazor i nekoho jineho...

1) Opravdu by se reset mel udelat?
2) Pokud ano, jak moc to ovlivni chovani prevodovky?
3) Jak se "resetuje" automat? Staci odpojit na delsi cas baterku, nebo pres diagnostiku?
4) Jak rychle se automat uci a prizpusobuje razeni jinemu stylu jizdy?

predem diky za Vase nazory, rad se necemu priucim.
LUKAJDA

#2 Příspěvek od LUKAJDA »

zdarec
Jestli můžu poradit, tak si řad manuálně .... jezdím tak teď asi nejvíc,... spotřeba jde celkem slušně dolů a podřazením z kopečka si i ušetřiš brzdovích destiček!! ....sice vím, že o tom to není, když máš automat, ale pokud ti nevyhovuje aut řazemí, tak se to tak dá vylepšit
Birkoff
Klubové ID: 989

#3 Příspěvek od Birkoff »

Reset znamená smazání adaptabilních hodnot. Jde udělat diagnostikou, ale za jak dlouho se naučí "správně" řadit ti neřeknu, odhaduju to na několik stovek km.

ps: na to aby řadil ručně si nemusel kupovat automat. :D
Docela by mě zajímalo o kolik ti spadla "celkem slušně" dolů spotřeba oproti "automatickému" rozumu.
Miguel
Klubové ID: 1507

#4 Příspěvek od Miguel »

Adaptační hodnoty se většinou ukládají do paměti EEPROM, takže odpojit baterku nestačí, reset se musí udělat přes diagnostiku a po něm stačí najet pár desítek Km.
joshua666666

#5 Příspěvek od joshua666666 »

LUKAJDA píše:zdarec
Jestli můžu poradit, tak si řad manuálně .... jezdím tak teď asi nejvíc,... spotřeba jde celkem slušně dolů a podřazením z kopečka si i ušetřiš brzdovích destiček!! ....sice vím, že o tom to není, když máš automat, ale pokud ti nevyhovuje aut řazemí, tak se to tak dá vylepšit
tiež by ma docela zaujímalo o kolko ti klesla reálne spotreba pri manuálnom preradovaní?! si myslím že automatická prevodovka by mala byt "rýchlejšia a rozumnejšia" ako my ludia aspon čo som sa dočítal tak je schopnejšia rýchlejšie vyhodnotit situáciu a tým pádom radí rýchlejšie....
Player1
Klubové ID: 754
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Player1 »

A k tomu brzdění převodovkou...nezdá se mi to jako dobrej nápad. Radši měním desky než převodovky :lol:
eric
Klubové ID: 788
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od eric »

Kruty píše:Pred nedavnem jsem si poridil E39 v automatu. Nechal jsem hned vymenit olej v prevodovce.
Nekde jsem se docetl, ze automat se steptronikem se behem jizdy "uci" a upravuje razeni podle stylu jizdy.

Kamarad, co ma take auto s automatem mi doporucil, abych vyresetoval automat, ze to bude pak lip radit rychlosti, a take se to bude znovu ucit podle meho stylu jizdy, kdyz s tim predchozi majitel najezdil cca 100tis. km.

Rad bych na toto znal nazor i nekoho jineho...

1) Opravdu by se reset mel udelat?
2) Pokud ano, jak moc to ovlivni chovani prevodovky?
3) Jak se "resetuje" automat? Staci odpojit na delsi cas baterku, nebo pres diagnostiku?
4) Jak rychle se automat uci a prizpusobuje razeni jinemu stylu jizdy?

predem diky za Vase nazory, rad se necemu priucim.
Přesně tohle chci udělám na jaře,až odzimuju svý auto :lol: No na to,že jseš čerstvým majitelem e39 máš velice dobré informace!Všechno,co jsi udělal ohledně té převodovky a chystáš se udělat je správnej postup,od oleje počínaje až po znovunahrání softwaru do převodovky!Já už jsem si to zjiš´toval v bmw,výmaz a znovu nahrání softwaru s optimalizací s řídící jednotkou stojí okolo 1800kč a mělo by se to jednou za čas udělat pravidelně,řekněme jednou za 2 roky.S tím adaptováním podle stylu jízdy to máš napostou pravdu,ale prostě jezdíš určitě často i po městě a taky se snažíš určitě nejet vždy kudlu,takže při mírnějším stylu jízdy to prostě časem "zakrní",takže to chce pak znova "probudit"! :palec:
eric
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od eric »

Jo a reset uděláš přes diagnostiku,ale né tu,co maj normálně v neznačkovým servisu na zjíštění závad,ale je to v podstatě takovej "chiptuning"převodovky v přeneseném slova smyslu samozřejmě.
Kruty
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kruty »

Diky moc za informace, jsem rad, ze se me uvahy ubiraji spravnym smerem...
Toto forum peclive prochazim, a snazim se ziskat trochu prehled, co a jak je pro me BMW dobre

Jeste bych se tedy chtel zeptat, jestli mate nejaky tip, kam se s touto upravou "softu" prevodovky obratit?

Jsem temer z Prahy, jezdim kazdej den, vetsinou na pohodu, ale obcas trochu motor prozenu, aby nezlenivel...

Manualni razeni obcas pouzivam, ale minimalne, spis jen pokud jedu v kolone z kopce, aby se auto nerozjizdelo.
Kruty
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kruty »

Tak uz jsem objednanej do servisu, uvidime, co tam chlapci budou provadet...

Jinak co jsem se dozvedel, tak se provadi pouze "vynulovani" hodnot u adaptabilni jednotky prevodovky, a take se smaznou nejake dalsi hodnoty.

Pokud fungovala prevodovka doted OK, bude stejne dobre radit i potom, jen se trochu optimalizuje jeji chovani na soucasny stav prevodovky a oleje, ktery po tech x odjetych KM ma trochu jine vlastnosti, nez kdyz to vyjelo z tovarny nove.

Take vyuziju toho, ze to bude pripichnute na diagnostice k zapnuti daylightu
eric
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od eric »

Kruty píše:Tak uz jsem objednanej do servisu, uvidime, co tam chlapci budou provadet...

Jinak co jsem se dozvedel, tak se provadi pouze "vynulovani" hodnot u adaptabilni jednotky prevodovky, a take se smaznou nejake dalsi hodnoty.

Pokud fungovala prevodovka doted OK, bude stejne dobre radit i potom, jen se trochu optimalizuje jeji chovani na soucasny stav prevodovky a oleje, ktery po tech x odjetych KM ma trochu jine vlastnosti, nez kdyz to vyjelo z tovarny nove.

Take vyuziju toho, ze to bude pripichnute na diagnostice k zapnuti daylightu
Tak dej pak vědět,jak se změnilo chování převodovky a kolik to přesně stálo.
Kruty
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kruty »

Takze trochu se zpozdenim.
Uz jsem to psal pred par dny v jinem vlakne diskuze...

Diagnostika probehla, prevodovka "vynulovana" , chova se dle meho pocitu o neco lepe, radi to rychleji, ale asi se to v budoucnu muze jeste zlepsit...

Pri programmovani se totiz narazilo na nejaky problem s ridici jednotkou airbagu, a dokud to nebude vyreseno, tak se neda do auta cokoli programovat, tedy ani nejaky novejsi soft pro automat, ktery mi v servisu nabizeli.

Celkova cena byla necelych 1000kc ( platil jsem jen velky test a smaznuti chyb a vynulovani prevodovky)
CernyPetr

#13 Příspěvek od CernyPetr »

eric píše:Jo a reset uděláš přes diagnostiku,ale né tu,co maj normálně v neznačkovým servisu na zjíštění závad,ale je to v podstatě takovej "chiptuning"převodovky v přeneseném slova smyslu samozřejmě.

Reset udelas i diagnostikou co maj normalne v neznackovim servisu na zjisteni zavad. Zadny extra burty na to nejsou potreba.
eric
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od eric »

CernyPetr píše:
eric píše:Jo a reset uděláš přes diagnostiku,ale né tu,co maj normálně v neznačkovým servisu na zjíštění závad,ale je to v podstatě takovej "chiptuning"převodovky v přeneseném slova smyslu samozřejmě.

Reset udelas i diagnostikou co maj normalne v neznackovim servisu na zjisteni zavad. Zadny extra burty na to nejsou potreba.
Já měl na mysli výmaz a znovu nahrání softwaru do převodovky,né jen vymazání chyb,asi sem se tedy špatně vyjádřil :)
Kuaja
Klubové ID: 2165

#15 Příspěvek od Kuaja »

Kruty: a prosím, kde sis to nechal dělat? Měl bych zájem o to samé :)
Tashiro

#16 Příspěvek od Tashiro »

Kuaja píše:Kruty: a prosím, kde sis to nechal dělat? Měl bych zájem o to samé :)
Taky se přidávám.... napiš kde
Kruty
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kruty »

Byl jsem s tim v Renocaru v Praze.

Sel bych klidne i do jineho autorizovaneho servisu, ale to je tezke, kdyz nikde neberou telefony... :-) asi nechteji dalsi zakazniky.

Jinak co jsem se jeste dozvedel , tak nahrani noveho softu neni problem, ale takova ta projizdka s pripojenou diagnostikou a naprogramovani prevodovky se pry dela pouze kdyz se prevodovka menila, jinak to pry nema moc vyznam... alespon tak se vyjadril technik z Renocaru.
eric
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od eric »

Kruty píše:Byl jsem s tim v Renocaru v Praze.

Sel bych klidne i do jineho autorizovaneho servisu, ale to je tezke, kdyz nikde neberou telefony... :-) asi nechteji dalsi zakazniky.

Jinak co jsem se jeste dozvedel , tak nahrani noveho softu neni problem, ale takova ta projizdka s pripojenou diagnostikou a naprogramovani prevodovky se pry dela pouze kdyz se prevodovka menila, jinak to pry nema moc vyznam... alespon tak se vyjadril technik z Renocaru.
Zajímavý,kámošovi,co má mergla W210-tku éčko tiptronic tak toto přesně dělal s tou projížďkou jeho známej v německým servisu,projel se s PC v autě a nastavil mu interval řazení přesně podle vrcholu krouťáku,takže pravděpodobně to co říkáš je asi výmluva technika,aby nemusel nic dělat.Protože když nad tím uvažuju,když ti tam našťouchnou novější sowt do převodovky,tak to musí sladit s říd.jednotkou,nehledě na to,jakej je rozdíl mezi nově dávanou převodovkou,tam je snad taky novej sowt,né?!Fakt zvláštní přístup některých zn.servisů :?
mhd

#19 Příspěvek od mhd »

Kluci, nechá se to udělat i na E-60? Převodovka je nastavená spíš na benzína než na diesela a zbytečně se přetáčí, mohla by řadit daleko dříve při větším kroutáku.
P-J

#20 Příspěvek od P-J »

eric píše:
Kruty píše:Byl jsem s tim v Renocaru v Praze.

Zajímavý,kámošovi,co má mergla W210-tku éčko tiptronic tak toto přesně dělal s tou projížďkou jeho známej v německým servisu,projel se s PC v autě a nastavil mu interval řazení přesně podle vrcholu krouťáku,takže pravděpodobně to co říkáš je asi výmluva technika,aby nemusel nic dělat.Protože když nad tím uvažuju,když ti tam našťouchnou novější sowt do převodovky,tak to musí sladit s říd.jednotkou,nehledě na to,jakej je rozdíl mezi nově dávanou převodovkou,tam je snad taky novej sowt,né?!Fakt zvláštní přístup některých zn.servisů :?
Zajímavý názor, ale bohužel je úplně mimo.... Agentura JPP opět šíří bludy.
Odpovědět