Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Mensi kola, vetsi zrychleni?
bmw326 píše:Na leto mam na e36 kola M3 225/45r17, ted na zimu jsem tam dal plechace 195/65r15 a zda se mi ze auto lip zrychluje, je mozno? Muze to byt tim ze letni jsou sirsi a maji vetsi odpor? To by melo byt znat az pri vyssych rychlostech ne?
aj aj, mensi kola lepe zrychlujou, na druhou stranu ti spatne (nepresne) ukazuje tachometr a maximalka je mensi...
-
- Kontaktovat uživatele:
bas2 píše:bmw326 píše:Na leto mam na e36 kola M3 225/45r17, ted na zimu jsem tam dal plechace 195/65r15 a zda se mi ze auto lip zrychluje, je mozno? Muze to byt tim ze letni jsou sirsi a maji vetsi odpor? To by melo byt znat az pri vyssych rychlostech ne?
aj aj, mensi kola lepe zrychlujou, na druhou stranu ti spatne (nepresne) ukazuje tachometr a maximalka je mensi...
Pravě že na 15" kolech by tacho fixlovat tolik nemělo pokud máš rozměr 15" předepsanej od výrobce.
Jinak větší a širší kola= horší zrychlení
JanK píše:no rekl bych ze je to jen tou šířkou...225/45/17 jsou prakticky stejne velky jako 195/65/15
tak tak obvod těch kol je defakto stejný... takže tacho nebude proměřovat.. proč to jede líp je jednoduché ty užší kola mají menší odpor jak valivej tak aerodinamickej.. a proto příští rok chci na léto max 205/50/17

Maslista píše:castro píše:možná že to na těch užovkách bude o něco líp zrychlovat ale před každou zatáčkou brzdit? Pfuj tajxl....
no to je mi ale chujovina....
teď v zimě jezdím na 195/65 r15 a nepociťuji žádnou větší nutnost před zatáčkou přibržďovat... brzdím úplně stejně jako na v létě na 225/45...![]()
Kdyz nekdo jezdi klobouka, tak nemusi brzdit skoro vubec

-
calif píše:kdyz sme u toho, mam ted obuty na 15" letni 205/65/15, ted teda nejezdim, je to rozmer predepsany vyrobcem, ale na leto budu kupovat 205/50/15 tusim ze prumer kola se zmeni, bude to znat na promereni tachometru????
Ano, bude. Zkus si spočítat o kolik bude proměřovat. Na e-pneu mají myslím přepočítávátko nebo použij to co napsal myslím Patras.
bmw326 píše:Na leto mam na e36 kola M3 225/45r17, ted na zimu jsem tam dal plechace 195/65r15 a zda se mi ze auto lip zrychluje, je mozno? Muze to byt tim ze letni jsou sirsi a maji vetsi odpor? To by melo byt znat az pri vyssych rychlostech ne?
Kdyz budes chtil dosahnout max. zrychleni tak sou lepsi sirsi, ale pri normalni jizde mam taky pocit ze to zrychluje lip a ridi se vubec lehcejc.
ono nejde o tu šířku jako spíš o tu váhu (setrvačnost), která je u levnejch R17 kol a pneu i o víc než 50% větší... co roztočíš/zpomalíš rychleji, setrvačník stejného obvodu, ale o hmotnosti 21kg (alu 8x17 cca 12kg, pneu 225/45R17 kolem 8-9kg) nebo R15 plecháč s 205/60R15 (pod 15kg)?
proto je nesmysl narvat na auto co nejširší a největší kola, nejlépe ještě s nízkým ET, které rozhodí i jízdní vlastnosti (geo)... na M3 mám 7,5x17 et41 s 205/50 a nemůžu si stěžovat... ale věřím, že lidi s 318i to můžou cítit jinak, že mají tu potřebu po velikosti
proto je nesmysl narvat na auto co nejširší a největší kola, nejlépe ještě s nízkým ET, které rozhodí i jízdní vlastnosti (geo)... na M3 mám 7,5x17 et41 s 205/50 a nemůžu si stěžovat... ale věřím, že lidi s 318i to můžou cítit jinak, že mají tu potřebu po velikosti

“Ability is what you're capable of doing.”
-
- Kontaktovat uživatele:
krtek píše:Maslista píše:já např. na zimákách pociťuji snad jen samé klady.. je to pohodlnější, líp se to vede, nikam to netahá, podvozek a kastle nedostávají tak pokouřit, žere to míň... snad jediný zápor úzkejch zimáků je vzhled alias tramvaj..
Tak,tak přesně řečeno,mám ten samý názor!!!
no v podstate jo , ale brzdeni a stabilita je horsi