Rusko objevilo laminat
asi 4 roky zpatky jsem známému pomáhal namontovat klimu do jeho nového vozu VAZ 2110, bratru za nějakých mrzkých 200tis kaček... postavil mě před funglovku, auto jak s nim dojel od dýlera... klima, s manuálem v azbuce, odpočívala vyzývavě zabalená do mastného papíru v kufru, včetně sofistikovaného držáku z 1,5cm silného výpalku z plechu (gratis potaženého saténovou ochrannou vrstvou rzi), svazku černého a červeného drátu a páru spojek, nemluvě o vychytavkovém kolébkovém vypínači s podsvícením (dle intenzity a velikosti asi dříve sloužil v blikačích na trati pro případ mlhy)...
nu vot, éta sděláno v CCCP... teda spíše nesděláno...
postupně jsem rouboval a proklínal svoji milou povahu (protože to šlo jak dojit psa, nikdo si nedělal hlavu s místem, chladič a trubky tam daly údernice v kolchoze, zbytek byl na kapitalistech a jejich přisluhovačích

), a měl tak dost času obdivovat jednotlivé technické finesy...
a že jich bylo

např. - předni náraznik lamino, spojený s výztuhou montážní pěnou spolu s blatníkem, evidentně stylem- Serjoža, trochu tam stříkni, ať to neupadne hned za bránou... Kolem zadního okna puchýře v laku, holt liška chytla plech již ve výrobě... Palubka se po uchopení mohla směle vyrovnat mix/masážnímu pultu, DJ J.Jaré by měl radost hlavně z blikátek

Ovladače a ofuky důvěrně známé z letadel TU-154 nebo autobusu Ikarus už jen vyvolávaly vzpomínky z dětství:-) A perla na závěr- zadní křídlo, osazené po vzoru Cadilacu STS 3tim brzdovým světlem... jenže zde šel ruský člověk ještě dál... Ledky zavrhl jako příliš titěrné a nahradil je robustními desetiletími osvědčenými sulfidkami

)) jako pomyslnou šlehačku přihodil k této Mléčné dráze i blinkry... takže když jsem pustil světla, zapnul 4 blinkry a šlápnul na brzdu, spálil jsem pojistku

)) Křídlo bylo velmi aerodynamicky tvarováno (stejně jako kryty klik-pod nima ovšem stejné staré tvary evokující madla na BVP-1), bohužel vzduch pod ním neměl kudy odcházet, byl mu odepřen volný pohyb hranicí laškovně vykukujícího černého lepidla, takže celek slouzil za deště jako bazének pro odpočívající mouchy a menší ptactvo... Sedačky bych mohl popisovat do nekonečna a stejně bych nemohl plně vystihnou tu zvláštní směs pachů velmi aromatického lepidla, důmyslné kostry podepírající páteř hned ve dvou bodech a dokonale propracovaného bočního vedení, zajišťující v zataáčkách bdělost obou členů posádky... A což pak ten zvuk hutně zabouchnutých dveří, to už snese srovnání snad jen s dveřmi carské dači za Moskvou... byl jsem polapen, uchvácen, očarován... a to jsem to ani nenastartoval, protože během složité operace lehla vysoce výkonná fungl nová baterie (asi jak jsem ji trápil otevřenýma dveřma a stropní lapmpičkou - patrně někdejší poziční světlo raketoplánu Buran)... ruská Lada, to je jako český perník, zní jako droga, ale vyrábí ho v Pardubicích

))
Závěrem můžu jen tiše závidět majiteli jeho vlastnictví, neznám jiné auto s takovýma pokrokovýma prvkama v této cenové relaci...
pár linků pro potěchu oka i duše...
http://lada4ever.webovastranka.cz/blog/188
http://www.lada.cz/default.asp?p=doplnky
http://www.tuning.cz/ladaauto/historie.html