Spodní hranice je 2.5atm, pod ní už se guma rozvaluje, ale zase jde o rychlost. Po praze se dá i 2.2atm, aby to tolik nemlátilo do volantu. Na dálnici nad 160km/h 3.0-3.5 atm. Další faktor je zatížení vozidla, když máš v gumě 2.5, je rozdíl jestli tam jedeš sám nebo v pěti. Vetšina lidí to ale neřeší.
lucasoE30 píše:Spodní hranice je 2.5atm, pod ní už se guma rozvaluje, ale zase jde o rychlost. Po praze se dá i 2.2atm, aby to tolik nemlátilo do volantu. Na dálnici nad 160km/h 3.0-3.5 atm. Další faktor je zatížení vozidla, když máš v gumě 2.5, je rozdíl jestli tam jedeš sám nebo v pěti. Vetšina lidí to ale neřeší.
3,0 - 3,5 ses posral ne
Do emka na tenhle rozměr foukám na předek 2,3, ale to mám litinový těžký šestiválec. Ty by ses měl pohybovat nad 2,0
tak nevím sice mám jen 225/45/17 a foukám 2,8 (tedy alespon to ukazuje manometr na pumpě) předek i zadek a sjíždí se mi naprosto rovnoměrně.... tudíš bych řekl že 18" bude potřebovat víc... předek bych kvůli R4 foukal stejně jak já, zadek víc ... 3,0 ještě tedy mám zkušenost z minulých pneu že michelin potřeboval mín 2,6 než ted continental 2,8 ... spíše to chce sledovat a měřit až najdeš správný tlak
Born to be for BMW 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d
ja ted mam na predku asi 2,2 a opticky a funkcne se to zda byt dobre... ale zatim nevim jak se to bude sjizdet..
ale dnes stejne asi uz vystridam 15kama zimakama
No jestli mi chceš tvrdit že když do gumy nafoukám např.2,2, tak že je jedno jestli jedu 90 nebo 180? Dost aut především ty sportovní mají dané v příručkách že nad 160km/h nebo sportovní jízdě se má foukat až 3.5. Zkus na dálnici zavlnit autem ve 160 s 2 atm a 3atm, auto se chová uplně jinak. Ale nevím co má psaná M3. Já mám na autě 195/45/16 a foukám to 2.5-2.7. Tohle jsem si nevymyslel, dělal jsem 7 let v gumárně. Například pirelli doporučuje hustit rozměr 185/60/14 2.5 atm což nikdo nedělá protože je to moc tvrdý. Lidi jsou schopný hustit do 19" v profilu 30nebo 25, 2 atm a nevysvětlíš jim že je to uplně jedno protože s tak nízkou gumou to bude tvrdý tak či tak. Pak přijedou a diví se že mají s boku centimetrové praskliny, nebo je rozválená a uchází, ikdyž na první pohled gumě nic není.
Zalezi jak je auto zatizene... take zalezi jestli je tezsi predek nebo zadek (treba predokolky nebo jinak vyvazena nebo nalozena auta)... pokud v aute jezdej dva lidi tak staci 2.2-2.5, nalozene auto se muze foukat i 2.8 ale vic bych nedaval... to bych v kufru musel vozit 1/2 tuny naklad abych nafoukal na zadek 3.0 bary... 17", 18"- to je jedno... a ze nekdo jede po dalnici 180+? no a? ta pneu se vic zahriva a ten tlak je v zahrate gume po jizde potom treba i 3.5 ale za studena by to melo byt v norme... a na sjizdeni pneu ma daleko vetsi vliv geometrie nez jestli foukas 2.2 nebo 2.6... ale 3 a vic je urcite kravina...
lucasoE30 píše:No jestli mi chceš tvrdit že když do gumy nafoukám např.2,2, tak že je jedno jestli jedu 90 nebo 180? Dost aut především ty sportovní mají dané v příručkách že nad 160km/h nebo sportovní jízdě se má foukat až 3.5. Zkus na dálnici zavlnit autem ve 160 s 2 atm a 3atm, auto se chová uplně jinak. Ale nevím co má psaná M3. Já mám na autě 195/45/16 a foukám to 2.5-2.7. Tohle jsem si nevymyslel, dělal jsem 7 let v gumárně. Například pirelli doporučuje hustit rozměr 185/60/14 2.5 atm což nikdo nedělá protože je to moc tvrdý. Lidi jsou schopný hustit do 19" v profilu 30nebo 25, 2 atm a nevysvětlíš jim že je to uplně jedno protože s tak nízkou gumou to bude tvrdý tak či tak. Pak přijedou a diví se že mají s boku centimetrové praskliny, nebo je rozválená a uchází, ikdyž na první pohled gumě nic není.
zadne sportovni auto tohle v navodu nema... vsechna sportovni auta ktera se bezne prodavaji jsou urcena do bezneho provozu a zadny vyrobce nenabada majitele k tomu aby jezdil 160 nebo nevim kolik... a jak jsem napsal jinde, rychlost nema vliv na to kolik mas foukat pneu... pokud vyrobce auta doporucuje u daneho rozmeru 2.5 baru tak to tak proste je, s ohledem na hmotnost vozu, geometrii, podvozek, hmotnostni zatizeni atd... na race se bezne dava mensi tlak diky tomu ze pri vetsim zatizeni pneu se tlak zveda diky teplote pneu a naopak by mohlo hrozit to ze se plast poskodi vlivem vysokych teplot a tlaku...
me by taky zajimalo kolik si fouknout 215/45 17ky, mam e36 sedana 1,8 v navodu je 1,8 predek a 2,2 zadek pri dvou lidech coz nechapu proc vepredu tak malo, dyz je tam motor??? v pneuservisu mi rikali ze to je pic0vina tam davat tak malo....proc to teda od vyrobce je takle napsany